Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömän työmarkkina-arvo laskee nopeasti – ansiosidonnainen työttömyysaika ei ole lomaa

Asiantuntija kehottaa aloittamaan työnhaun heti työttömyyden iskiessä, vaikka elämä tuntuu silloin rankalta

Kotimaa
 
Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Kun viisikymppinen työntekijä irtisanotaan, voi alan täydellinen vaihto olla paras keino työllistyä. Aivan uudelle alalle siirtymistä pelätään, koska kyse on usein hypystä täysin tuntemattomaan. Esimerkiksi irtisanottu esimies ei enää töitä välttämättä samalta alalta enää löydä, koska esimiehiä ei enää tarvita yhtä paljoa kuin ennen. Tomi Peurakoski haastattelee henkilöstöpalveluyritys Opteamin toimitusjohtajaa Minna Vanhala-Harmasta.

Helsingin Sanomien ELY-keskuksille ja TE-keskuksille tekemän kyselyn mukaan vain noin 10–20 prosenttia irtisanotuista yli viisikymmentävuotiaista työllistyy toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Henkilöstöpalveluyritys Opteamin toimitusjohtajan Minna Vanhala-Harmasen mukaan suuri työllistymisen este on se, että työttömäksi joutunut ei etsi töitä oman alansa ulkopuolelta.

Pahimmillaan käy niin, että esimerkiksi irtisanottu esimies voi etsiä vain esimiestöitä samalla vanhalla palkkatasolla ja vakituisella työsopimuksella – harvoin menestyksekkäästi.

”Saavutetuista eduista on vaikea tinkiä. Ja kun ajatellaan, että olet varmasti ollut hyvä siinä tehtävässäsi, niin onko juuri se osaaminen se, mitä työmarkkinat tässä uudessa tilanteessa kaipaavat”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Työelämän murros on luonut markkinat moniosaajille. Enää ei välttämättä etsitä tiettyä työtehtävää tekevää, vaan laaja-alaista osaajaa.

”Ennen pystyi keskittymään johonkin tiettyyn tekemiseen ja tulla syväosaajaksi. Nykyään spesifiin osaamiseen ei ole samanlaista tarvetta, vaan haetaan joustavaa moniosaajaa, joka pystyy tekemään kaikenlaista laidasta laitaan.”

Jos oman alan työtä ei ole enää tarjolla, pitää uskaltaa hypätä tuntemattomaan – vaihtaa kokonaan alaa, jossa on työntekijöille kysyntää. Päätös toiselle alalle siirtymisestä on pelottavaa. Odotettavissa on usein aloittelijan palkka ja vuokratyö tai määräaikainen työsopimus.

”Se on pelottavaa. Ja se on erityisen pelottavaa sellaiselle henkilölle, joka on tottunut siihen, että hänen osaaminen on ollut arvostettua ja kysyttyä”, Vanhala-Harmanen kertoo.

Kun irtisanominen osuu omalle kohdalle, voi ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha usein tuntua palkkiolta maksetuista työttömyyskassamaksuista. Vanhala-Harmanen kuitenkin varoittelee viidensadan päivän ”lomalle” jäämisestä. Työnantajan kiinnostus pienenee nopeasti työttömyyden pidentyessä.

”Usein tulee ajatus, että olen ansainnut tämän. Tulee ajatus, että nyt pidän sen sapattivuoden. Se on erittäin inhimillistä, mutta se on työmarkkinakelpoisuuden näkökulmasta erittäin tyhmää.”

Vanhala-Harmasen mukaan työttömän työmarkkina-arvo laskee ensimmäisen kerran kolmen kuukauden työttömyyden ja seuraavan kerran kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen, eikä arvon laskeminen välttämättä johdu työnantajan näkökulmasta vaan työttömästä itsestään.

”Siinä voi käydä sellainen itsevarmuuden pieneneminen ja oloutuminen, mitä itse ei huomaakaan. Tempo alkaa vähitellen kadota”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Vanhala-Harmasen mukaan irtisanomista saa surra viikon ajan, mutta välittömästi sen jälkeen on kriittisesti pohdittava, voiko omalle alalle enää työllistyä vai onko suunnattava katse jonnekin muualle ja ryhdyttävä toimiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat