Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan superkevät käynnistyy – suora lähetys eduskunnasta juuri nyt

Valtiopäivien avajaiskeskustelussa hallitus linjaa kevään tärkeimmät asiat.

Kotimaa
 

Vaikka valtiopäivien avajaisia vietettiin jo viime viikolla, valtiopäivien avauskeskustelu tänään tiistaina käynnistää politiikan superkevään eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antaa eduskunnalle ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2016 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä. Keskusteluun on varattu kolme tuntia.

Suora lähetys eduskunnasta on nähtävissä HS.fi:ssä kello 14 alkaen. Lähetys ei näy HS.fi:n mobiilisivulla. Suoraa lähetystä voi seurata myös eduskunnan sivuilla.

Monet kevään pääasiat ovat vanhoja tuttuja.

Outi Pyhäranta
Pääministeri Juha Sipilä (kesk)
Pääministeri Juha Sipilä (kesk)

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain pitäisi olla valmis huhtikuussa lausunnoille lähetettäväksi. Siihen liittyy rahoitusratkaisu, eli mahdollisesta sote-verosta päättäminen. Perustuslakikorttia väläytellään tänäkin keväänä, kun huoli on kunnallisesta itsehallinnosta.

Kuntien tehtävien karsinta on esillä, samoin uusille maakunnille osoitettavat tehtävät. Ylistetty palvelujen valinnanvapaus vaatii oman lainsäädäntönsä.

Henkeään pidätellen hallitus odottaa tuleeko työmarkkinajärjestöiltä sellainen kelpo sopimus, joka parantaa riittävästi suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä muihin maihin verrattuna.

Työmarkkinajärjestöillä on suuri vastuu. Jos sopua ei synny, hallitus käyttää pakottavaa lainsäädäntöä työehtojen heikentämiseksi. Hallituksen on ratkaistava myös miten se edistää paikallista sopimista työpaikoilla.

Maaliskuussa eduskunta pääsee puhumaan valtiontalouden näkymistä. Hallitus linjaa kehysriihessään talouden raamit viideksi vuodeksi ja tuo asian myös eduskunnan tietoon.

Hallitus tuo eduskunnalle uusia säästöesityksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi ja julkisen velan kasvun pysäyttämiseksi. Hallitus päättää myös, voiko valtion omistusta myydä ja mitkä yhtiöt ovat kaupan.

Hallituksen ja opposition vastakkainasettelu kärjistyy, sillä hallituksella on vireillä monia työelämää koskevia lakiesityksiä, joita vasemmisto-opposition on vaikea hyväksyä.

Työn vastaanottovelvoitetta tiukennetaan, ja sosiaaliturvaa heikennetään.

Oppositio otetaan mukaan Yleisradion tehtävien karsintaan ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Maahanmuuton hallittavuus on kevään vaikeimpia asioita.

Hallitus on varannut tälle vuodelle lähes 600 miljoonaa euroa lisää rahaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon viime kevään tilanteeseen nähden. Summa perustuu 15 000  tulijaan tänä vuonna. On ilmeistä, että raha ei riitä alkuunkaan.

Tätä oppositiopuolueet eivät kuitenkaan vastusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat