Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankilan johtaja poliisin pahoinpitelijän kuolemasta: Henkilökunta toimi erinomaisesti – vankien yleisin kuolinsyy on itsemurha

Vuosina 2000–2015 kuoli 121 vankia, joista 53 teki itsemurhan, 38 kuoli sairauden tai muun luonnollisen syyn vuoksi ja neljä joutui henkirikoksen uhriksi

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Helsingin vankilan vanki kuoli varhain lauantaina. Vanki oli pahoinpidellyt poliisin torstaina vankilassa.
Helsingin vankilan vanki kuoli varhain lauantaina. Vanki oli pahoinpidellyt poliisin torstaina vankilassa. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva
Tästä on kyse

Kaksi tapausta viime viikolla

 Viime viikolla kuoli kaksi rikoksesta epäiltyä tai tuomittua, joista toinen suoritti rangaistusta Helsingin vankilassa ja toinen oli tutkintavankina Hämeenlinnan poliisivankilassa.

 Hämeenlinnassa kuollutta naista epäiltiin miehensä murhasta. Poliisi tiedotti aiemmin naisen kuolinpäivänä, että mies oli myrkytetty metanolilla viime juhannuksena.

 Helsingin vankilan vanki oli puolestaan pahoinpidellyt poliisin vankilan tiloissa samana päivänä, kun hän itse joutui sairaalaan. Vanki kuoli siellä varhain lauantaina.

Vankien yleisin kuolinsyy on 2000-luvulla ollut itsemurha. Rikosseuraamuslaitos on pyrkinyt vähentämään niiden määrää erilaisin toimenpitein.

”Kaikkia tapauksia on silti vaikea estää”, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo.

Vuosina 2000–2015 kuoli 121 vankia, joista 53 teki itsemurhan, 38 kuoli sairauden tai muun luonnollisen syyn vuoksi ja neljä joutui henkirikoksen uhriksi.

Lisäksi osan kuolinsyy on jäänyt epäselväksi muun muassa siksi, että vanki on kuollut loman tai valvotun koevapauden aikana.

Vesterbacka kertoo, että itsemurhat ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet muun muassa lääketieteen ja lääkkeiden kehityksen ansiosta. Lisäksi vankeinhoitoviranomaiset ovat laatineet omia ohjelmiaan itsemurhien ehkäisemiseksi.

”Vangeilla on usein aika raju elämäntilanne, jossa tulee itsetuhoisia ajatuksia”, Vesterbacka sanoo.

Vankien ja tutkintavankien kuolemantapaukset nousivat esiin viime viikolla, kun kaksi ihmistä kuoli vajaan vuorokauden aikana Helsingissä ja Hämeenlinnassa.

Ensin tammelalaisen toimitusjohtajan murhasta epäiltynä vangittu puoliso kuoli perjantaina poliisivankilassa Hämeenlinnassa.

Lauantaina aamuyöllä kuoli puolestaan vanki, joka oli pahoinpidellyt rajusti häntä kuulustelemaan saapuneen poliisin Helsingin vankilassa torstaina.

Kummassakaan kuolemantapauksessa ei epäillä rikosta. Se tarkoittaa, että vangin ja tutkintavangin epäillään kuolleen joko itsemurhan tai esimerkiksi sairauskohtauksen vuoksi.

Helsingin vankilan tapauksessa sairaanhoitaja oli tarkastanut vangin sen jälkeen, kun tämä oli pahoinpidellyt poliisia. Vanki käytettiin myös lääkärin luona.

”Hänellä oli aika vähäiset vammat silloin. Ne eivät näyttäneet sellaisilta, että voisivat aiheuttaa kuoleman”, keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo.

Vanki sijoitettiin tarkkailuselliin. Siellä hänen terveydentilansa huononi merkittävästi torstai-iltana. Vanki kuljetettiin sairaalaan, jossa hän kuoli runsasta vuorokautta myöhemmin.

Viranomaiset eivät saa vaitiolovelvollisuutensa vuoksi kertoa, mitä sellissä on mahdollisesti tapahtunut.

”Hän oli yksin sellissään”, Ihaksinen kertoo.

Tarkkailusellissä pitäisi olla jatkuva kameravalvonta.

”Siihen on syynsä, miksi emme ehtineet väliin, mutta en pysty ruotimaan sitä julkisuudessa”, Helsingin vankilan johtaja Jouko Pietilä sanoo.

”Minun näkökulmastani henkilökunta toimi tilanteessa erinomaisesti ja ammattimaisesti. Henkilökunnan toimintaan ei vaikuttanut mitenkään se, että taustalla oli poliisiin kohdistunutta väkivaltaa”, Pietilä toteaa.

Rikosseuraamuslaitoksen Vesterbacka kertoo, että vankila raportoi vankien kuolemantapauksista keskusvirastolle.

”Sen pohjalta arvioimme, onko tilanteessa noudatettu ohjeita tai onko olemassa jotain kehittämisen tarpeita.”

Riihimäen vankilan apulaisjohtaja Tommi Saarinen kertoo, että mahdollisesti itsetuhoisilta tarkkailuvangeilta pyritään ottamaan pois vaaralliset esineet.

”Jos on yrittänyt polttaa sellin, niin sitten ei anneta pitää tulitikkuja. Jos on yrittänyt hirttäytyä vaatteisiin tai lakanaan, sitten otetaan ne pois. Tilanne harkitaan tapauskohtaisesti.”

”On paljon tapauksia, joissa henkilökunta on estänyt itsetuhoisen käytöksen ja henkilö on voitu toimittaa hoidettavaksi psykiatriseen vankisairaalaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat