Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK saattaisi sittenkin pidentää työaikoja – paikallinen sopiminen yhä yhteiskuntasopimuksen esteenä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kuuli maanantaina SAK:n hallitusta ja sai selvän ohjeen: SAK ei allekirjoita yhteiskuntasopimusta ennen kuin hallituksen linja paikalliseen sopimiseen on selvillä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kävi antamassa kommenttinsa tiedotusvälineille kesken SAK:n hallituksen kokouksen.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kävi antamassa kommenttinsa tiedotusvälineille kesken SAK:n hallituksen kokouksen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kuuli maanantaina SAK:n hallitusta ja sai selvän ohjeen: SAK ei allekirjoita yhteiskuntasopimusta ennen kuin hallituksen linja paikalliseen sopimiseen on selvillä.

HS:n tietojen mukaan Lyly sai aikaisempaa hiukan laajemmat oikeudet neuvotella myös työehtojen heikennyksistä, vaikka yksityiskohdista kokous ei päättänytkään. Neuvotteluissa etsitään kohennusta yritysten kustannuskilpailukykyyn.

SAK:n hallitus on aikaisemmin linjannut, ettei työehtoja saa heikentää. Nyt useissa liitoissa on kasvanut ymmärrys, ettei sopimus voi syntyä ilman työajan pidennystä.

SAK on ajanut syksystä lähtien kilpailukykyyn parannusta niin, että työnantajien sosiaaliturvamaksuja siirrettäisiin palkansaajien maksettaviksi, mikä heikentäisi keskipalkkaisen ostovoimaa useilla satasilla vuodessa.

Jo syksyllä laskettiin neuvottelujen pohjalla edelleen olevat perusmallit, vaikka Lylyllä ei ole ollut varsinaista oikeutta edes alustavasti sopia niistä. Neuvotteluissa on esimerkiksi ollut esillä erilaisia malleja lomarahojen prosentti- ja määräaikaisista heikennyksistä, vaikka nämä ovat esimerkiksi SAK:n vaikutusvaltaiselle Metalliliitolle erittäin vaikeita.

SAK:n joissakin liitoissa voisi mennä läpi loppiaisen ja helatorstain tai jommankumman muuttaminen työpäiviksi.

Pitkistä 38 päivän lomista tuskin lähtisi 8 päivää, kuten hallitus on esittänyt, vaan mahdollisesti päivä tai pari, jos sopu syntyisi.

Sairauslomissa on esillä malli, jossa sairauslomakorvaus heikkenee ensimmäiseltä viikolta parisenkymmentä prosenttia.

Neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin täysin auki, eikä mistään ole päätetty.

SAK odottaa nyt hallitukselta linjausta paikallisesta sopimisesta, jota hieroo parhaillaan kolmikantainen työryhmä. Sillä on aikaa maaliskuun puoliväliin saakka.

”Liikkumatilat ovat erittäin ahtaat kaikilla”, Lyly sanoo. ”Minulla on selkeä mandaatti käydä neuvotteluja, mutta tiukanpuoleinen se on.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat