Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siuntiolaisyrittäjä menee asiakkaan mukaan hammaslääkäriin

Kotimaa
 

Helsinki/ Siuntio

Taksiyrittäjä Jari Soikkelin Mersu kaartaa Siuntion Simolankujalla sijaitsevan talon pihaan. Kuistilla istuu Hans Rönnberg, 77, joka odottaa tuttua kyytiä hammashoitolaan.

Naapurissa asuva veli lakaisee vastasataneen lumen pois kuistin rappusilta, jonka jälkeen Soikkeli auttaa asiakkaansa seisomaan. Matka rappusia alas on työläs, koska Parkinsonin tauti on lyhentänyt entisen taksinkuljettajan askelta.

”Minulla käy kodinhoitaja kaksi kertaa päivässä. Kun vielä oppisin käyttämään tätä rollaattoria”, Rönnberg toivoo.

Hammashoitola sijaitsee kuntakeskuksessa muutaman sadan metrin päässä. Soikkeli ajaa auton hoitolan ovelle ja taluttaa Rönnbergin sisään. Kun hammashoitaja Stiina Amnell kutsuu potilaansa vastaanotolle, Soikkeli menee mukaan.

”On hirveän tärkeä asia, että tällaisia kavereita on täällä”, kehuu Amnell saattajaa.

”Ihan huippua”, kommentoi Rönnberg palvelua.

Soikkeli on ajanut taksia Siuntiossa yli kolmekymmentä vuotta. Maalaistaksillakin suuri osa ajasta kuluu taksitolpalla, jossa Soikkeli aloitti työpäivänsä tänäkin aamuna kello 5.30. Päivän ensimmäinen kyyti oli vasta kello 7.20 Kirurgiseen sairaalaan Helsinkiin.

Myös Soikkelin asiakkaita harmittaa, ettei Kela-kyytiä voi tilata enää suoraan tutulta kuskilta.

”Eräs asiakas soitti minulle ja kysyi, että enkö saa millään sinua ajamaan. Sanoi sanovansa keskukselle, että lähettäkää se Soikkelin Jari.”

”Monelle se oma taksi oli tärkeä.”

Kotikunnan tolppa sijaitsee Siuntion asemalla, jossa Helsingistä saapuva paikallisjuna pysähtyy arkisin viisi kertaa päivässä. Kyydittäviä sieltä tulee harvoin. Sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna saattaa junasta nousta joku, joka tarvitsee kyydin kuntoutukseen Siuntion kylpylään.

”Ennen heitä oli enemmän, kun oli sotaveteraaneja. He saattoivat ajaa kotiin esimerkiksi Lahteen tai Turkuun saakka.”

”Ja kun kylpylässä ei ollut vielä oikeuksia, niin käytiin Lohjalla viinakaupassa.”

Soikkeli päivystää usein Kirkkonummen asematolpalla, jossa on kotikuntaa vilkkaampaa.

Yövuorossa siellä saattaa saada kyytiinsä siuntiolaisen, joka ei pääse junalla pidemmälle. Toisinaan Kirkkonummelle päätyy niitä, jotka ovat nukkuneet asemansa ohi ja tarvitsevat kyydin takaisin Espooseen.

Päivän kolmas ja viimeinen kyyti on Kela-kyyti Siuntiosta Helsinkiin ja takaisin. Kello 16 työpäivä on ohi. Kyytejä oli tänään vain kolme, mutta edellispäivänä kymmenen.

Soikkelin taksi on lähtövalmiina yleensä aamusta iltaan, jos ei tolpalla, niin kotipihassa. Taksiyrittäjän pisin loma kestää noin viikon. Lomien tai vapaapäivien ajaksi pitää hankkia tuuraaja.

”Tähän asti olen jaksanut, mutta kun tulee lisää ikää, niin huomaa, ettei sitä enää samalla tavalla jaksa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat