Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle ei ole enää kiire – yli 50-vuotiaiden työhalukkuus kasvaa

Työssä olevat jatkaisivat pitkään. Työttömäksi jääneillä on kova halu päästä takaisin.

Kotimaa
 
Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Kun viisikymppinen työntekijä irtisanotaan, voi alan täydellinen vaihto olla paras keino työllistyä. Aivan uudelle alalle siirtymistä pelätään, koska kyse on usein hypystä täysin tuntemattomaan. Esimerkiksi irtisanottu esimies ei enää töitä välttämättä samalta alalta enää löydä, koska esimiehiä ei enää tarvita yhtä paljoa kuin ennen. Tomi Peurakoski haastattelee henkilöstöpalveluyritys Opteamin toimitusjohtajaa Minna Vanhala-Harmasta.
Fakta

Kuusikymppisten työllisyys kasvoi eniten

  Tilastokeskuksen mukaan 50–54-vuotiaista 81,7 prosenttia on töissä. Neljä vuotta sitten osuus oli 82,2 prosenttia.

  55–59-vuotiaista töissä on 74,8 prosenttia. Neljä vuotta sitten osuus oli 72,7.

  60–64-vuotiaiden työllisyysaste on 45,3. Neljä vuotta sitten osuus oli 41,8.

  Moni viisikymppisistä vaihtaa alaa ja ammattia. Osoitteessa ammattibarometri.fi löytyy tietoa työllistymisen näkymistä eri ammateissa.

Yli 50-vuotiaat ovat innostuneita pysymään työelämässä. Tämä näkyy työllisten osuuden selkeänä kasvuna vanhimmissa ikäluokissa ja ahkerana työnhakuna silloin, kun työttömyys kohtaa.

”Työllisten osuus on selkeästi kasvanut. Se näkyy ikääntyneiden ryhmissä aina 70-vuotiaisiin asti. He näyttävät olevan entistä työhalukkaampia”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

Työllisten osuus kasvaa erityisesti yli 55-vuotiaiden joukossa. Eläkkeelle ei ole enää niin kiire, ja pysyvässä työpaikassa halutaan jatkaa niin pitkään kuin virtaa riittää.

Sen sijaan 50–55-vuotiaiden työllisyys on hieman laskenut. Kun työttömäksi jää tässä iässä, paluu työelämään voi olla vaikeaa.

HS:n te-toimistojen ja ely-keskusten johtajille tekemän kyselyn mukaan vain 10–20 prosenttia heistä saa uuden pysyvän työpaikan.

”Tilanne on erityisen haastava yli 50-vuotiaiden työttömien kohdalla. Työn saaminen vaatii aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja joustavuutta”, Uudenmaan te-toimiston palveluesimies Sara-Lotta Moilanen myöntää.

Sen jälkeen, kun virallinen osuus eli ilmoittautuminen työttömäksi työnhakijaksi on tehty, tulee kysyä itseltään ne tärkeimmät kysymykset.

”Mitä osaan ja mikä minua kiinnostaa? Missä ammatillisessa vaiheessa olen?” Moilanen kuvaa.

Omaa ammattia ja alaa on heti alkuun syytä tarkastella kriittisesti. Onko tätä työtä Suomessa enää olemassa?

”Esimerkiksi kanslistit, puhelinvaihteenhoitajat ja matkatoimistovirkailijat ovat työtehtäviä, joita ei juurikaan ole enää tarjolla. Tällöin on syytä miettiä heti alkuun uuden ammatin opiskelua”, Moilanen kertoo.

Jos omalla alalla yhä riittää töitä, ei ole syytä jäädä odottelemaan.

”Monelle on järkytys, kun jää pitkänkin uran jälkeen viisikymppisenä työttömäksi, eikä ole välttämättä helppoa lähteä heti eteenpäin”, Moilanen korostaa.

Työstä työhön on kuitenkin helpompaa siirtyä kuin työttömyydestä työhön.

”Työllistyminen on helpompaa niin kauan kun on irtisanomisaika päällä ja on yhä työsuhteessa. Toisaalta jollekin voi sopia hengähtää jonkin aikaa ja pohtia suuntaansa”, Moilanen toteaa.

Yli 50-vuotiaan työnhakijan kannattaa pyrkiä erottumaan massasta osaamisellaan.

”Työhakemuksessa ja CV:ssä kannattaa korostaa pitkää työkokemusta ja laajaa asiantuntemusta. LinkedIn on hyvä verkosto työnhakuun asiantuntijatehtävissä –samoin rekrytointitilaisuudet.”

Moilanen kehottaa myös opiskelemaan työnhakutaitoja.

”60-luvulla syntyneillä esiintymistaidoissa voi olla puutteita. Te-toimistot tarjoavat valmennusta, jossa harjoitellaan työhaastattelutilannetta ja itseluottamusta.”

Vesa Ranta
Satu Harjulan, 50, työt kenkäliikkeen myyjänä loppuivat. Hän opiskeli uuden ammatin ja tekee tekee nyt töitä virastomestarina Ritaharjun koululla Oulussa.
Satu Harjulan, 50, työt kenkäliikkeen myyjänä loppuivat. Hän opiskeli uuden ammatin ja tekee tekee nyt töitä virastomestarina Ritaharjun koululla Oulussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat