Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimain komentaja saamassa oikeuden käskeä välittömästi 25 000 reserviläistä kertausharjoituksiin – vapautusta ei voisi hakea

Asevelvollinen ei voisi hakea vapautusta sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä kertausharjoituksesta.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Reserviläiset harjoittelivat Wihuri 15 -sotaharjoituksessa Nurmeksessa viime kesänä.
Reserviläiset harjoittelivat Wihuri 15 -sotaharjoituksessa Nurmeksessa viime kesänä. Kuva: Esa Syväkuru / HS
Tästä on kyse

Hallitus kiristää asevelvollisuuslakia

 Hallitus aikoo tehdä asevelvollisuuslakiin muutoksia.

 Muutokset vähentävät reserviläisten oikeuksia ja lisäävät heidän velvollisuuksiaan.

Hallitus on tekemässä Suomen asevelvollisuuslakiin merkittäviä muutoksia reserviläisten käytön suhteen. Syynä on halu nopeuttaa sotilaallisen valmiuden nostamista.

Uudet lainkohdat on tarkoitus ottaa käyttöön poikkeuksellisissa tilanteissa, jotka vaativat sotilaallisen toiminnan välitöntä käynnistämistä. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi niin sanotussa hybridiuhassa, jossa perinteisen sodankäynnin rajat ovat hämärtyneet.

Puolustusvoimat haluaa, että tulevaisuudessa reserviläisten ydinjoukko saadaan riviin mahdollisimman joustavasti.

Vesa Moilanen
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Huomattavin muutos nykyiseen asevelvollisuuslakiin liittyy Puolustusvoimain komentajan vallan lisäämiseen.

Hallitus esittää Puolustusvoimain komentajalle oikeutta määrätä välittömästi enintään 25 000 asevelvollista ”sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen”.

Jos palvelukseen haluttaisiin heti vielä isompi määrä reserviläisiä, niin päätöksen tekisi tasavallan presidentti Puolustusvoimain komentajan esityksestä.

Edellä mainittu tarkoittaa sitä, että sotilaallisen valmiuden kohottamiseen tarkoitetuista kertausharjoituksista poistetaan nykylain vaatima kertausharjoituskutsun minimiaikaraja, joka on kolme kuukautta.

Puolustusministeriö ei halua paljastaa, mistä 25 000 asevelvollisen raja tulee.

”Luku perustuu meidän salaisiin asiakirjoihin”, sanoo hallitussihteeri Juha Post puolustusministeriöstä.

Puolustushallinnon arvion mukaan joustavaan valmiuden kohottamiseen liittyvät kertausharjoitukset koskisivat lähinnä 20–25-vuotiaita. Siitä voi päätellä, että he lienevät pääosin Puolustusvoimien operatiivisiin joukkoihin kuuluvia.

Yhden reserviläisen kertausharjoituspäivä maksaa 168 euroa. 25 000 reserviläisen vuorokausikustannus olisi 4,2 miljoonaa euroa.

Asevelvollinen ei voisi hakea vapautusta sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä kertausharjoituksesta. Määräys kertausharjoitukseen pantaisiin täytäntöön riippumatta siitä, onko siitä tehty oikaisuvaatimus.

Kertausharjoituksien yhteenlasketut enimmäisajatkaan eivät koskisi sotilaallisen valmiuden joustavan kohottamisen kertausharjoituksia.

Tavallisten kertausharjoitusten yhteenlasketut enimmäisajat on myös tarkoitus kaksinkertaistaa.

Miehistön kertausharjoitusten enimmäismäärä nousisi 80:een ja miehistön erityistaitoa vaativiin ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutetuilla 150 päivään. Aliupseereilla ja upseereilla enimmäismäärä olisi 200 päivää.

Lainmuutoksen yleisperusteluissa viitataan Suomen puolustuksen toimintaympäristössä tapahtuneeseen muutokseen.

”Lähialuekysymyksissä on erityisesti otettava huomioon Venäjän kehitys ja toiminta alueellisena suurvaltana, joka pyrkii vahvistamaan asemaansa globaalina toimijana”, lukee perusteluissa.

Hallituksen esityksen luonnos on lähtenyt juuri lausuntokierrokselle. Luonnokseen on pyydetty kommentteja 26. helmikuuta mennessä.

”Jotta lakiesitys saataisiin käsiteltyä eduskunnassa tänä keväänä, pyritään se saamaan eduskuntaan viikolla 14”, sanoo Post.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat