Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden tulo jatkuu vilkkaana Itä-Lapissa – tänä vuonna yli 630 tulijaa

Lapin raja-asemille saapuu joka päivä Venäjältä 10–25 turvapaikanhakijaa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Lappiin tulee turvapaikanhakijoita Venäjän kautta. Iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilaisnainen kolmen lapsensa kanssa tulivat Sallaan tammikuun puolivälissä.
Lappiin tulee turvapaikanhakijoita Venäjän kautta. Iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilaisnainen kolmen lapsensa kanssa tulivat Sallaan tammikuun puolivälissä. Kuva: Rio Gandara / HS

Turvapaikanhakijoiden virta Venäjältä Itä-Lapin rajanylityspaikoille jatkuu entiseen malliin. Tänä vuonna rajan on ylittänyt yli 630 henkilöä, jotka Venäjä päästää rajan yli ilman Schengen-viisumia. Rajalla tulijat ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi.

Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille tulee vanhoilla romuautoilla joka päivä 10–25 ihmistä. Viime perjantain ja sunnuntain välisenä aikana tulijoita oli kaikkiaan 58.

Venäjä päästää tulijat ilman Schengen-viisumia rajalle, jossa tulijat ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi. Tilanne ei ole muuttunut ministereiden neuvotteluista huolimatta.

”Minkäänlaista muutosta ei ole vuodenvaihteen jälkeen tapahtunut, vaan väkeä tulee tasaisella vauhdilla”, kertoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Suurin osa tulee Sallaan, jossa tunteja kestävät turvapaikkakeskustelut aiheuttavat ruuhkaa ja liikenteen keskeytyksiä. ”Rajaliikennettä säännöstellään tarvittaessa, kunnes lakisääteiset tehtävät saadaan hoidetuksi”, Sainio sanoo.

Itä-Lapin rajavartioasemilla alkoi vilkastua viime vuoden lopulla, kun Norja alkoi käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita rajalla.

Rajaviranomaisten mukaan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat Suomeen saakka. Tulijoiden autot takavarikoidaan rajalla, ja matkojen järjestäjiä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Viikolla 4 Lapin rajavartiostossa aloitettiin kymmenen esitutkintaa koskien epäiltyä laittoman maahantulon järjestämistä. Viime viikolla avattiin 19 esitutkintaa.

Vuonna 2015 Lapin rajanylityspaikoilla haki turvapaikkaa yhteensä 694 henkilöä, joiden joukossa oli 32 eri kansalaisuutta.

Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on ollut yhteensä 634 henkilöä, joiden joukossa on 28 eri kansalaisuutta. Pääosa turvapaikanhakijoista on afganistanilaisia, intialaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat