Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sture Fjäder jatkaa todennäköisesti Akavan johdossa

Kaksi suurliittoa oli pimennossa, kun enemmistö liitoista asettui Fjädernin jatkokauden taakse.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Sture Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011.
Sture Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Akavan nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder saa todennäköisesti jatkopestin keskusjärjestön johdossa toukokuussa järjestettävissä vaaleissa.

Kaksikymmentä akavalaista suurliittoa ilmoitti maanantaina kannattavansa Fjäderin jatkoa neljäksi vuodeksi. Joukossa oli muun muassa opettajien OAJ, Ekonomiliitto, Agronomit ja 17 muuta liittoa. Liitot edustavat noin 65 prosenttia puheenjohtajan valitsevan liittokokouksen äänistä.

Fjäder valittiin äänestyksen jälkeen viime toukokuussa uudelleen puheenjohtajaksi, mutta poikkeuksellisesti vain vuodeksi. Hän voitti äänestyksessä Heikki Kaupin, joka on akavalaisen Tekniikan akateemisten (TEK) toiminnanjohtaja. Se on Akavan toiseksi suurin liitto yli 120 000:ta opettajaa edustavan OAJ:n jälkeen.

Liittojen hallitsema keskusjärjestö Akava edustaa noin 600 000:ta palkansaajaa, joista suurin osa on käynyt korkeakoulun.

”En ole vielä ehdokkuutta ajatellut yhtään”, Kauppi sanoo. Hän muuttaa näkemystään, kun kuulee HS:ltä akavalaisten liittojen enemmistön päätöksestä tukea Fjäderiä. ”Tämä pääsi yllättämään. Mitä siinä sitten asettumaan ehdolle. Tämä on selvä peli. Sen verran vaaleja on tullut hävittyä, ettei kannata etukäteen selvään vaaliin osallistua”, Kauppi sanoo.

Kauppia kannatti liitoista muun muassa Insinööriliitto. Viime toukokuussa Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari sanoi Akavan liittokokouksessa pitämässään puheessa, että Akava on melkein jakaantunut kahtia.

Myös Porokari kuuli muiden liittojen päätöksestä HS:ltä. Hän on yllättynyt.

”Aika erikoista”, hän toteaa. Hän sanoo, ettei ole yhtään miettinyt, kuka voisi lähteä Fjäderin vastaehdokkaaksi. ”Puheenjohtajavaali ei ole koskaan ratkaistu ennen kuin äänet on laskettu. Katsotaan nyt, mitä tässä tehdään”, Porokari sanoo.

Porokarin Insinööriliitto on mukana rakentamassa SAK:n ja STTK:n liittojen kanssa uutta jättijärjestöä, vaikka Akavan enemmistö on ilmoittanut pysyvänsä järjestön ulkopuolella. Hankkeen päämäärä on noin 1,7 miljoonan palkansaajan järjestö, jonka pitäisi olla toiminnassa vuoden 2017 alussa.

Tämä on hiertänyt Akavassa, sillä enemmistön mielestä Akavan pitää pidättäytyä suurjärjestön ulkopuolella.

Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011.

Kahdenkymmenen liiton tiedotteessa kehutaan, että Fjäder on nostanut Akavan profiilia ja lisännyt keskusjärjestön näkyvyyttä ja tunnettuutta yhteiskunnassa. Fjäderin tukijat kiittelevät Fjäderin neuvotteluhaluja ja -kykyjä.

”Tästä esimerkkinä ovat useaan otteeseen käynnistetyt yhteiskuntaneuvottelut, joissa Fjäder on aina korostanut Akavan halua saada sopimus aikaan”, sanoo Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää liittojen tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat