Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin pääjohtaja saa jatkaa virassaan

Poliisi epäilee Antti Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääjohtaja Antti Hartikainen ilmoitti olevansa onnellinen ja huojentunut ratkaisusta.
Pääjohtaja Antti Hartikainen ilmoitti olevansa onnellinen ja huojentunut ratkaisusta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö päätti maanantaina olla pidättämättä Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista virantoimituksesta, koska pidättämiselle ei ollut perusteita.

Ministeriön mukaan päätöksessä huomioitiin tieto rikosepäilystä, poliisin kanssa käydyt tarkentavat keskustelut ja pääjohtajan kuulemisissaan esiin tuomat asiat.

”Olen onnellinen ja huojentunut oikeudenmukaisesta ratkaisusta. Seuraavaksi odotan esitutkinnan päättymistä”, Hartikainen sanoo.

Ministeriö kutsui 29. tammikuuta pääjohtajan kuultavaksi mahdollista virantoimituksesta pidättämistä varten.

Kuuleminen järjestettiin, koska poliisi epäilee Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Esitutkinta on yhä kesken. Poliisi pyrkii siirtämään asian syyteharkintaan ensi viikolla.

Hartikainen on alusta saakka ollut sitä mitä, että rikosilmoitus perustuu virheellisiin olettamuksiin ja on siten täysin aiheeton.

Virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että rikosepäily on osoittautumassa aiheettomaksi.

Poliisi ei ole ainakaan toistaiseksi löytänyt näyttöä siitä, että sähköpostin välitystietoja olisi hankittu laittomasti teknisin keinoin.

Rikosepäilyn keskiössä on pääjohtajan väärälle vastaanottajalle vahingossa lähettämä sähköpostiviesti.

Hartikainen pyysi vahingossa viestin vastaanottanutta tuhoamaan viestin ja olemaan välittämättä sitä eteenpäin. Vahingossa viestin vastaanottanut välitti silti tietoa viestin sisällöstä eteenpäin kolmannelle Tullin työntekijälle, joka kertoi siitä työkaverilleen.

Ilmeisesti juuri tämä työkaveri kertoi asiasta pääjohtaja Hartikaiselle. Välikohtaus tapahtui viime syksynä.

Keskiviikkona 27. tammikuuta Tulli teki nimissään poliisille rikosilmoituksen pääjohtajastaan. Häntä epäillään viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Perjantaina 29. tammikuuta valtiovarainministeriö kutsui Hartikaisen kuultavaksi mahdollista virantoimituksesta pidättämistä varten. Samana päivänä päivänä poliisi teki kotietsinnän pääjohtajan työtiloihin Tullissa.

Yhtenä tekijänä rikosilmoituksen taustalla vaikuttaa ilmeisesti Tullin johdossa olevat ristiriidat.

Pääjohtaja Hartikainen sai vuoden 2015 helmikuussa Tullin asioista silloin vastanneelta sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd) vakavan huomautuksen.

Hartikainen toimi moitittavasti arvostellessaan alaistaan julkisuudessa epäasiallisella tavalla.

Helsingin Sanomien Tullista pyytämien laskujen mukaan Tulli osti viime vuonna lähes 29 000 eurolla konsulttipalveluita, joilla yritettiin sovitella erimielisyyksiä ja tulehtuneita henkilösuhteita.

Valtiokonttori myönsi Tullille viime toukokuussa työelämän kehittämisrahaa johtoryhmän hyvän yhteistyön käytäntöjä varten.

Konsulteilta ostetusta opastuksesta huolimatta huono työilmapiiri Tullin johdossa ei ole vähentynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat