Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjaan menevät työeläkkeet verolle

Suomi neuvottelee edelleen Portugalin kanssa eläkkeiden verotuksesta.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vahvisti aikataulun maanantaina valtiovarainministeriön tilaisuudessa Helsingissä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vahvisti aikataulun maanantaina valtiovarainministeriön tilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Sami Kero / HS

Espanjan ja Suomen välillä neuvoteltu uusi verosopimus saa vahvistuksen torstaina, kun hallitus tuo sen eduskunnan käsittelyyn. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vahvisti aikataulun maanantaina.

Muutos tarkoittaa, että Suomi alkaa verottaa Espanjaan maksettavia yksityisen alan työeläkkeitä. Päättyvän sopimuksen mukaan Suomi on saanut pidättää veron vain julkisista, eli valtion tai kuntien työsuhteista maksetuista eläkkeistä vuodesta 1967 lähtien.

Monet eläkeläiset ovat muuttaneet kirjansa Espanjaan veroja keventääkseen. Lainmuutos tulee voimaan vuoden 2017 alusta.

Siihen sisältyy kolmen vuoden siirtymäaika, jolloin maat vielä soveltavat osin nykyisen sopimuksen eläkeartiklaa.

Jatkossa Suomi myös verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Suomi neuvottelee edelleen Portugalin kanssa uudesta verosopimuksesta. Espanjasta poiketen eläkeläinen on Portugalissa voinut saada täydellisen yksityisten eläkkeiden verovapauden määräajaksi.

Jos neuvotteluissa ei onnistuta, verosopimus voidaan lopettaa Suomen hallituksen esityksellä Stubbin mukaan kokonaan: ”Itse uskon ja toivon, että ratkaisu löytyy. ”

HS kertoi viime lokakuussa, että eläkeläisille nollaveroa tarjoava Portugali on houkutellut asukkaakseen tiedettyä enemmän entisiä johtajia, päälliköitä ja muita vallankäyttäjiä.

HS:n selvityksen mukaan ainakin 17 entistä vaikuttajaa on muuttanut Portugaliin vuoden 2013 alun jälkeen, jolloin he ovat voineet hakea verovapautta yksityisen alan työeläkkeelleen ja yrityksen kustantamalle lisäeläkkeelle.

Lue tästä jutusta, mitä Portugalin verovapauteen muuttaneet entiset johtajat ajattelevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat