Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n paljastus VTT:n tiedevilppiepäilystä puhuttaa – ”Johto ei puuttunut tiimin pahoinvointiin”, ”Hankalaa tutkijaa odotti kylmä kyyti”

Kotimaa
 
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
HSTV:n studiokeskustelussa VTT:n pääjohtaja Antti Vasara, HS:n tutkiva toimittaja Katja Kuokkanen ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio puhuvat siitä, mikä ajaa tiedevilppiin ja miten sitä vastaan voidaan taistella.

Helsingin Sanomien toimittajan Katja Kuokkasen paljastama epäily Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä tapahtuneesta tiedevilpistä puhuttaa tiistain lehden mielipidesivuilla.

Asiaan ottavat kantaa niin VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff, akatemiatutkija Nelli Hankonen, nimetön ammattitutkija kuin joukko nimettömiä VTT:n entisiä tutkijoita.

HS kertoi sunnuntaina, että VTT:n huippuryhmän tutkimusprofessori Matej Orešič lupaili läpimurtoja esimerkiksi diabeteksen havaitsemiseksi, mutta hänen alaisensa epäilivät tiedevilppiä. Lisäksi alaiset pitivät Orešičin johtamistyyliä autoritaarisena.

VTT:n johto tiesi ongelmista mutta antoi kaiken jatkua ilman olennaisia parannuksia.

Orešič on kiistänyt väitteet.

Tiistain lehden mielipidesivuilla VTT:n entiset tutkijat – jotka eivät olleet Orešičin alaisia – kertovat väitteiden Orešičin johtamistyylistä kuulostavan tutulta myös heidän tutkimusryhmässään.

”Esimiehemme oli tutkijana pätevä, mutta henkilöjohtamisessa ei. Johtamistyyli oli autoritaarinen: tutkijoiden tuli kiltisti toteuttaa esimiehen ’ainoita oikeita’ tapoja tehdä tutkimusta ja tulkita aineistoja”, tutkijat kertovat.

Hankalaa tutkijaa odotti kirjoittajien mukaan ”kylmä kyyti henkiseen mitätöintiin”. Tutkimusryhmä teki kirjallisen valituksen ja osa kävi myös työpsykologin vastaanotolla, mutta tilanne ei parantunut.

”Esimiehen onnistui hakea taloon kipeästi kaivattua hankerahaa. Ehkä tämän vuoksi johto ei puuttunut tiimin pahoinvointiin. HS:n juttu herätti jälleen kysymyksen: miksei hintalappua laskettu sille, että lahjakkaat maisterit ja tohtorit tekivät töitä tukahdutettuina ja lopulta lähtivät pois? Toivomme, että VTT:n johdossa herätään viimeistään nyt.”

VTT:n Ritschkoff toistaa mielipidekirjoituksessaan jo aiemmin kerrotun tiedon siitä, että tutkimuskeskus selvittää vilppiepäilyä vielä kerran. Akatemiatutkija Hankonen kertoo, miten tiedevilppiä voidaan ehkäistä.

Nimetön ammattitutkija puolestaan väittää, ettei tiedevilppi ole lainkaan harvinaista.

”Useimmissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa paljon rahaa laitokselle tuovien professorien ja tutkimusryhmien vetäjien epäpätevää henkilöstöjohtamista katsotaan läpi sormien. Epäeettiseen toimintaan ei puututa edes silloin, kun henkilökunta nostaa sen esiin”, tutkija kirjoittaa.

”Myös tulosten tarkoitushakuinen vääristely sekä rahoituskilpailussa pakollinen epärealististen lupausten antaminen ovat arkipäivää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat