Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EIT haluaa hallitukselta selvityksen Kauhajoen kouluampumisen viranomaistoimista

Uhrien omaiset valittavat, että uhkaavasta käytöksestä ja mielenterveysongelmista huolimatta ampuja sai pitää aseensa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Luodinreikä ikkunassa koulun sisätiloissa Kauhajoen palvelualojen ammatillisessa oppilaitoksessa lokakuussa 2008.
Luodinreikä ikkunassa koulun sisätiloissa Kauhajoen palvelualojen ammatillisessa oppilaitoksessa lokakuussa 2008. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on pyytänyt Suomen hallitukselta selvitystä Kauhajoen koulusurmaan liittyvistä viranomaisten päätöksistä.

Kouluampumisessa kuolleiden nuorten omaiset ovat valittaneet EIT:een siitä, että ampujalle myönnettiin aselupa hänen mielenterveysongelmistaan huolimatta. Asetta ei myöskään otettu pois, vaikka poliisi puhutteli ampujaa päivää ennen ampumista. Puhuttelun syynä oli se, että ampuja oli ladannut internetiin epäilyttäviä ampumisvideoita ja viittauksia Columbinen kouluampumiseen Yhdysvalloissa.

Omaisten mukaan menettely rikkoi ihmisoikeussopimuksen toista artiklaa, jossa on turvattu oikeus elämään. EIT:n ratkaisukäytännön mukaan artikla velvoittaa viranomaiset myös aktiivisiin toimiin ihmisten hengen suojelemiseksi, jos tiedossa on konkreettinen uhka.

22-vuotias Matti Saari ampui syyskuussa 2008 Kauhajoella koulukeskuksessa kymmenen nuorta. Tämän jälkeen hän teki itsemurhan.

Vaasan hovioikeuden mukaan Saarta puhutellut komisario teki virhearvion, kun hän ei ottanut Saarelta väliaikaisesti asetta pois. Komisario sai varoituksen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Uhrien omaiset olivat vaatineet rangaistusta tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksista. Oikeuden mukaan komisariolla ei kuitenkaan ollut perusteltua syytä epäillä Saaren suunnittelevan kouluampumista. Sen takia hän ei ole vastuussa uhrien kuolemasta.

Komisarion tuomiota lievensi tapauksen saama julkisuus. Oikeuden mukaan julkisuus ei ollut missään suhteessa komisarion epäiltyyn rikokseen.

EIT kysyy nyt Suomen hallitukselta, ryhtyivätkö Suomen viranomaiset riittäviin ja tarkoituksenmukaisiin toimiin suojellakseen uhrien henkeä. Tämä tarkoittaa, että valitus on jo ylittänyt merkittävän kynnyksen. EIT hylkää valtaosan valituksista ilman, että se pyytää hallitukselta vastinetta.

Valituksen EIT:een on tehnyt 19 omaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat