Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siitepölykausi voi alkaa pian – pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo Keski-Euroopassa

Keski-Euroopasta voi tulla siitepölyä kaukokulkeumina, jos sää on sopiva.

Kotimaa
 
Vesa Oja / HS
Helsingin keskuspuistossa kasvavia pähkinäpensaita huhtikuussa 2001.
Helsingin keskuspuistossa kasvavia pähkinäpensaita huhtikuussa 2001. Kuva: Vesa Oja / HS
Fakta

Oireita kutinasta väsymykseen

 Siitepölyallergiassa on paljon oireita, esimerkiksi nuha, aivastelu, yskänärsytys, roskan tunne silmässä, kutina ja särky, korvien tai nenän tukkoisuus, voimakas väsymys. Niitä voi olla kerralla yksi tai useampia.

 Hoidon perusta on lääkkeissä, koska siitepölyä ei voi paeta. Lääkehoito aloitetaan ensi oireiden tultua tai jopa hieman ennen siitepölykauden alkamista.

 Pujolle allergiset voivat helpottaa oloaan myös kitkemällä lähiympäristön pujot juurineen. Pujon siitepöly on raskasta eikä siksi lennä kuin 10–100 metrin päähän.

Kevään siitepölykausi voi alkaa nopeasti, arvioi Turun yliopiston aerobiologian yksikkö. Syy on se, että pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo etelämpänä.

”Tarvitaan vain kuiva ja lämmin ilmavirtaus sieltä, että siitepölyä kulkeutuu tänne”, sanoo yksikön erikoistutkija Anna-Mari Pessi.

Leppä ja pähkinäpensas kukkivat jo Keski- ja Etelä-Saksassa. Kukinnan arvioidaan olevan huipussaan Hollannissa ja Belgiassa helmikuun puolivälissä.

Jos sattuu sopiva ilmavirtaus, sen myötä Suomeen voi tulla niin paljon siitepölyä, että ensimmäiset allergiset saattavat oireilla.

Kevään edistyessä kukinta alkaa myös Pohjois-Saksassa ja Tanskassa. Sieltäkin voi kulkeutua siitepölyä Suomeen.

Pähkinäpensas, leppä ja koivu sekä heinät ja pujo ovat tärkeimpiä suomalaisille allergioita aiheuttavia kasveja. Niistä pähkinäpensaiden ja leppien odotetaan kukkivan tänä vuonna tavanomaisesti. Kukinta alkaa Suomessa maalis–huhtikuussa.

Heikki Kotilainen / HS
Pähkinäpensaan lehtiä Vantaalla 2002.
Pähkinäpensaan lehtiä Vantaalla 2002.

Koivun vuoro tulee niiden jälkeen. Kukinnasta odotetaan voimakkaampaa kuin viime vuonna. Se tietää koivuallergisille ikävämpiä aikoja kuin viime keväänä, mutta ei niin hankalia kuin edellisenä keväänä 2014, jolloin koivujen kukinta oli ennätyksellisen runsasta.

Siitepölyaika jatkuu kesällä heinien kukinnalla. Kukkivia heiniä on yli 40 eri lajia.

Niiden jälkeen tulee pujon vuoro. Se alkaa heinäkuun puolivälin jälkeen ja jatkuu jopa kesän loppuun, yöpakkasiin asti, sillä pujon sivuversot ennättävät kukkaan syyskuussa.

Allergisten oloa helpottamaan on tullut uusi Norkko-palvelu, jonka voi ladata mobiililaitteeseensa ilmaiseksi. Turun yliopiston aerobiologian yksikön mobiililaitteille luoma palvelu hyödyntää paikkatietoja ja kertoo siitepölyennusteen samalle päivälle ja kahdelle seuraavalle. Tilannetta voi seurata jopa tunnin tarkkuudella.

Palvelussa on tänä vuonna tietoja vain koivun siitepölystä, mutta myöhemmin sitä laajennetaan lepälle, heinälle ja pujolle.

Palvelun voi ladata osoitteesta app.norkko.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat