Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi sotevero tulee – mikä kansalaista odottaa? HSTV:ssä käytiin aiheesta keskustelu

Kolme asiantuntijaa käy läpi eri vaihtoehtojen huonot ja hyvät puolet.

Kotimaa
 
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys
Tästä on kyse

Jopa 10 miljardin euron verouudistus

 Hallitus on siirtämässä kunnilta pois noin puolta niiden tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalveluja.

 Samalla kunnilta siirtyy myös verotusta valtiolle, koska niiden ei tarvitse enää rahoittaa näitä tehtäviä.

 Kyseessä on jopa noin 10 miljardin euron verouudistus.

 Samalla pitää remontoida kuntien välisten erojen tasaamisen luodut valtionosuudet tasausjärjestelmineen.

Kuten entinen pääministeri ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sen muotoili: ”historian suurin verouudistus”.

Siitä on kyse soteverouudistuksessa.

Valtio siirtää kunnilta pois noin puolet niiden tehtävistä. Jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään noin 15:llä itsehallintoalueella eli pääosin maakunnissa.

Samassa suhteessa kunnilta pitäisi siirtyä pois myös rahoitusta, koska rahoitettavat tehtävätkin vähenevät.

Kuntien pitäisi siis ainakin puolittaa veroprosenttinsa. Mutta tekevätkö ne sen itse ja oma-aloitteisesti? Monella kunnalla on pahasti velkaa, ja kiusaus voi olla suuri jättää veroprosentti hieman liian koholle, vaikkei kunnan enää jatkossa tarvitsekaan järjestää ja maksaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

Pitäisikö valtion siis pakottaa kunnat veroleikkauksiin? Ja miten: kuntaveroprosentille laitettavalla katolla vai ehkä määrittelemällä, kuinka monta prosenttiyksikköä veroa pitää alentaa?

Ja miten tämä suhteutuu kuntien itsemääräämisoikeuteen?

HSTV:n soteverokeskustelussa tätä kysytään kolmelta asiantuntijalta. Soteverosta ovat keskiviikkona kello 15 keskustelemassa valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sekä Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Entä minkälaisen veron kansalainen tulevaisuudessa kohtaa? Napataanko tilinauhasta valtionveron ja kuntaveron lisäksi erillinen sotevero? Vai yhdistetäänkö se kenties valtionveroasteikon sisään?

Valtionvero on progressiivinen eli veroprosentti on suurituloisilla suurempi kuin pienituloisilla. Kuntavero sen sijaan on enemmän tasaverotyyppinen, vaikka siinäkin pienituloisille on vähennyksiä. Kumman muotoinen soteveron pitäisi olla?

Iso kysymys on sekin, miksi valtio kerää soteveron, vaikka palvelut järjestetään 15 alueella ympäri Suomea. Pitäisikö vallan ja vastuun olla samoissa kourissa? Tai miten alueen asukas ja veronmaksaja voi äänestää sotevaaleissa eli maakuntavaaleissa jaloillaan, jos veroprosenttia ei päätetä omalla alueella vaan valtionhallinnossa?

Soteveron yksityiskohtia valmistellaan parhaillaan, joten juuri nyt on oikea aika käydä läpi eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia.

Keskustelua käydään niin kauan että kannat tulevat selviksi – kuitenkin enintään klo 16 asti.

Outi Pyhäranta / Kari Pullinen
HSTV:n keskusteluun osallistuvat valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ja Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.
HSTV:n keskusteluun osallistuvat valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ja Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat