Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevättulva vie jäät joista – etelärannikon pienten jokien pinta korkeimmillaan lähipäivinä

Vedenpinnan nousu tavalliseen kevättulvakorkeuteen on mahdollista muun muassa Uskelanjoella, Aurajoella ja Kyrönjoella.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Kalle Huttu-Hiltunen käveli maaliskuussa 2013 Ylikiimingin tulva-alueen läpi.
Kalle Huttu-Hiltunen käveli maaliskuussa 2013 Ylikiimingin tulva-alueen läpi. Kuva: Vesa Ranta

Lämmin sää ja sateet ovat nostaneet jokien virtaamia ja vedenkorkeuksia Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Pohjanmaalla, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Vesi on jo noussut pelloille esimerkiksi Loimijoella. Vedenpinnan nousu tavalliseen kevättulvakorkeuteen on mahdollista muun muassa Uskelanjoella, Aurajoella ja Kyrönjoella.

”Etelärannikon kaikki pienet joet ovat varmaan ihan muutaman päivän sisällä korkeimmillaan tai jopa tänään tiistaina”, sanoo Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

”Kyllä se on vesisade, joka loppuviikosta tilannetta ruokkii, jos sadetta tulee joka päivä, kuten nyt näyttää.”

Vehviläinen arvelee, että tiedossa on normaali kevätulva. Sään on ennustettu kylmenevän viikonloppuna, joten jokien virtaamien uskotaan kääntyvät silloin laskuun.

”Virtaamat ovat nyt niin isoja, että jokien jäät ovat kyllä lähdössä Etelä-Suomessa ja Pohjanmaallakin. Niistä voi tulla jotain yllätyksiä. Tulva on päällä ja korkeimmat vedet on näkemättä. Tänään tiistaina ja huomenna odotellaan, miten tässä käy. Nousuvauhti on aika kova”, Vehviläinen arvioi.

”Jäät ovat lähteneet esimerkiksi Uskelanjoesta Salossa, ja siellä ovat kaivinkoneet auttamassa, muttei sielläkään mitään ongelmia ole.”

Itä-Suomessa suurten järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden korkealla. Lämmin ja sateinen sää nostaa pinnankorkeutta lisää. Syken arvion mukaan vedenkorkeus voi nousta vielä 5–15 senttimetriä.

”Saimaa ja Kallavesi lähtevät nyt nousuun, mutta ne nousevat niin hitaasti, etteivät ne ole sylissä tässä parin päivän sisällä.”

Vehviläisen mukaan jäät ovat heikentyneet joissa, mutta tiistai-iltapäivään mennessä ei ollut tullut vielä uutisia jääpadoista.

”Vielä ei ole päästy siihen, että pitäisi antaa jonnekin varoituksia, mutta kyllä me aika tarkkaan seuramme tilanteen kehittymistä. Varsinkin Kyrönjoesta ei vielä tiedä ihan tarkkaan, mitä se tekee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat