Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat: Välttämättömiä sote-investointeja ei saa kieltää

Pihlajalinnan Wirén: Järkevät ulkoistukset voivat jatkua

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Husin toimitusjohtaja Aki Lindén.
Husin toimitusjohtaja Aki Lindén. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Hallitus päätti määräaikaisesta laista

 Hallitus päätti viime viikolla, että kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitetaan määräaikaisella lailla.

 Tarkoituksena on turvata sote-uudistuksen tavoitteet kustannussäästöistä sekä rakentaa alueellisesti tarkoituksenmukainen palveluverkko.

 Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että ainakin osa vireillä olevista investoinneista pyrkii betonoimaan nykyisen palvelurakenteen huomioimatta sote-uudistuksen tuomia muutoksia.

Hallituksen viimeviikkoinen päätös rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien investointeja määräaikaisella lailla saa ymmärrystä kuntapäättäjiltä.

Tärkeimmät investoinnit pitäisi silti voida toteuttaa, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Aki Lindén.

”Esimerkiksi Husin uusi traumasairaala on aivan välttämätön, koska Töölön sairaalan tilanne on katastrofaalinen. Siellä on jälleen ollut putkirikkoja.”

Erilaisia sote-investointeja, kuten sairaaloiden rakennushankkeita, on vireillä lähes neljän miljardin euron edestä. Lindén arvioi, että käytännössä investointeja on laitettava tärkeysjärjestykseen.

”Ei tämä hätkäytä. Muistan hyvin, kuinka vuoteen 2001 asti investoinnit piti hyväksyttää ministeriössä, koska valtion tuki niille oli korvamerkittyä”, Lindén sanoo.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo ymmärtävänsä hallituksen ratkaisun, vaikka kuntien päätösvallan rajoittaminen ei lähtökohtaisesti ole hyvä asia.

”Paljon riippuu yksityiskohdista. Tämä ei saa johtaa investointikieltoon, koska vireillä on myös paljon välttämättömiä rakennuskohteita. Päätösten valmistelussa on huomioitava myös alueiden eikä pelkästään keskushallinnon näkemykset”, Kietäväinen sanoo.

Hänestä on myös tärkeää, että käytäntö on voimassa vain tietyn määräajan.

Hallitus päätti myös, että sote-palvelujen kokonaisulkoistuksiin puututaan rajaamalla sopimusehtoja. Sopimuksia pitäisi voida tarkastella uudelleen, kun sote-uudistuksen tuomat muutokset tulevat voimaan 2019.

Kuntaliitto on jo aiemmin varoittanut kuntia tekemästä pitkiä sopimuksia sote-palvelujen kokonaisulkoistuksista.

”Kuntien pitää näissäkin ratkaisuissa ottaa huomioon, että elämme murrosvaiheessa. On tärkeää, että tulevasta sote-järjestelmästä pystytään tekemään mahdollisimman hyvä kokonaisuus.”

Ulkoistussopimuksia tehneen Pihlajalinnan pörssikurssi putosi perjantaina lähes 15 prosenttia uutisen vuoksi. Toimitusjohtaja Mikko Wirénin mukaan reaktiot uutiseen ovat ennenaikaisia ja ainakin osittain vääriä. Hän katsoo, että perustellusti järkevät ulkoistukset voivat jatkua.

”Yksityiskohdistahan ei ole vielä tietoa, mutta kysehän ei ole ulkoistuksien kiellosta. Pihlajalinnan kanssa tehdyt ulkoistukset toteuttavat samoja taloudellisia ja laadullisia tavoitteita, jotka sote-uudistuksellakin on. En näe perusteita sellaisten estämiselle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat