Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän mielestä Suomi pystyy parempaan: ”Nykytilanne ei anna oikeaa kuvaa meistä”

Eduskunta vaatii Suomelta rohkeita uudistuksia. Tahtotila on vahva, mutta keinoista ollaan eri mieltä.

Kotimaa
 
Pakolaiskriisin seuraukset huolestuttavat kansanedustajia
Pakolaiskriisin seuraukset huolestuttavat kansanedustajia
Eduskunta kävi valtiopäivien avauskeskustelun hallituksen politiikasta. HSTV kysyi hallituspuolueiden edustajilta, mikä on kevään kuumin poliittinen peruna. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Eduskunta tunnusti tosiasiat, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tiistaina esitteli edustajille politiikan kevään pääasiat ja tulevat hallituksen toimet: Suomella ei mene hyvin.

Hallitus kannusti eduskuntaa ja suomalaisia uskomaan, että hallituksen suunnitelmat hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan säilyttämiseksi ovat oikeat.

Keinot ovat julkisen talouden tasapainottaminen, rakenteelliset uudistukset sekä edellytysten luominen talouskasvulle ja työllisyyden parantumiselle.

”Emme pääse helpolla, mutta emme myöskään päästä itseämme helpolla. Nykytilanne ei mielestäni anna oikeaa kuvaa meistä suomalaisista. Pystymme kyllä parempaan”, pääministeri Sipilä sanoi.

Oppositio muistutti jälleen, että hallituksen työllistämistoimet ovat kelvottomia ja koulutusleikkaukset syövät Suomen kasvun edellytykset.

Mika Ranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä (oik.), ulkoministeri Timo Soini ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kuuntelevat kun Sdp:n puheenjohtaja Anti Rinne puhuu.
Pääministeri Juha Sipilä (oik.), ulkoministeri Timo Soini ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kuuntelevat kun Sdp:n puheenjohtaja Anti Rinne puhuu.

Edelliset hallitukset saivat Sipilältä pyyhkeitä, kun hän huomautti Suomen uudistamisen jääneen pitkäksi aikaa tekemättä. Sitten hän käänsi katseen eteenpäin – ja oppositioon päin: ”Aikaa ei enää kannata tuhlata uudistusten jarruttamiseen, vaan siihen, miten ne tehdään.”

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kannustivat hallitusta. ”Tämä on ratkaisujen kevät”, keskustan ryhmänjohtaja Matti Vanhanen totesi.

Sipilän tavoin perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho viittasi menneisyyden ratkaisuihin:

”Suomi on jo kauan sitten tehnyt ne päätökset, jotka ovat johtaneet nykyisiin vaikeuksiin. Me olemme itse poliittisilla päätöksillä avanneet taloutemme ja avanneet rajamme. Molemmat päätökset liittyvät erityisesti EU-jäsenyyteemme”, hän sanoi ja vaati kansallista korjausliikettä.

HS listaa viisi asiaa, jotka puhuttavat kansanedustajia nyt:

 

1 Työllisyys. Hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä, talouden kasvua ja työllisyyttä.

Pääministeri Sipilä sanoi, että hallituksen linja on luoda edellytyksiä talouskasvulle. Hän luetteli lukuisia toimia yrittäjyyden edistämiseksi.

Artikkeliin liittyvät

Vasemmisto-opposition mielestä hallitus seisoo tumput suorina, vaikka työttömyys kasvaa koko ajan. Sdp:n Anneli Kiljunen (sd) kysyikin, miksi hallitus panostaa tässä tilanteessa työllisyyden hoitoon vähemmän kuin aikaisemmin.

Työministeri Jari Lindström (ps) sanoi, että valmistelussa on uusia työkuluja kuten ansiosidonnaisen työttömyysmäärärahan käyttäminen starttirahana.

”Passiivisesta rahasta aktivoivaan suuntaan”, hän sanoi.

 

2 Yhteiskuntasopimus ja paikallinen sopiminen. Työmarkkinaosapuoliin vedottiin jälleen.

Yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi vedottiin jälleen usealta taholta. Pääministeri Sipiläkin loi vielä uskoa, että työmarkkinajärjestöt saavat sovun aikaan.

”Jos sopimusorganisaatiot eivät kykene sopimaan, on se myös niille itselleen merkittävä arvovallan lasku”, Sampo Terho sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne edusti ay-liikkeen näkökulmaa. Hän sanoi, että paikallista sopimista ei saa ajaa uudella pakkolailla, vaan ratkaisut on löydettävä työehtosopimusten sisältä. Hän sanoi hallituksen myrkyttäneen työmarkkinaneuvottelujen ilmapiiriä.

Antti Lindtman (sd) huomautti Sipilän sanoneen, että vapaaehtoisuus on aina pakkolakia parempi. Lindtmanin mukaan tämä viittaa hallituksen valmistelevan uutta pakkolakia paikallisen sopimisen osalta.

Sipilä sanoi, ettei hän ymmärrä sitä pelkoa, että työehdoista sovittaisiin lähellä ihmisiä eli työpaikoilla.

 

3 Omistajapolitiikka. Vasemmistoliitto nosti esiin Fortumin sähkönsiirtoverkon myymisen Carunalle.

Hallitus tuo uuden linjauksen omistajapolitiikasta eduskuntaan keväällä. Carunan tapaus oli opettanut hallitusta, että monopolia ei kannata myydä valtiolta yksityiselle.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki muistutti, että hän vastusti ainoana, kun hallitus myi Fortumin verkon Carunalle 2014. Hän sanoi, että valtionyhtiöt ovat tuoneet työtä ja vaurautta Suomeen. ”Lypsävää lehmää ei kannata teurastaa.”

Sipilä sanoi olevansa valmis siihen, että valtio luopuu osasta omistuksistaan, mutta toisaalta voisi olla osana uudenkin rakentamisessa. ”Jos valtion omaisuutta vapautuu yrityksistä, jotka ovat kilpailluilla markkinoilla, voisiko valtiolla olla roolia esimerkiksi soten itc-ratkaisujen kehittämisessä”, hän visioi.

 

4 Sote-uudistus ja maakuntauudistus. Kokoomus ja keskusta eri linjoilla aluehallinnon uudistuksesta.

Kokoomus ei hurraa keskustavetoiselle maakuntauudistukselle, mutta haluaa sote-uudistuksen vauhdilla eteenpäin. Hallituksen puolelta ei ymmärretty Sdp:n kritiikkiä aluehallintouudistusta kohtaan.

Sari Sarkomaa (kok) sanoikin toivovansa, että Sdp ei ole kivenä kengässä kun tätä uudistusta tehdään.

Myös valmistelija, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) puhui vahvasti, että nyt tehdään eikä meinata. ”Me olemme tosi työssä.”

Rkp:n Carl Haglund piti vaarana potilasnäkökulman katoamista, kun hallituksen energia kuluu ”arveluttavien aluerakenteiden luomiseen”.

”Emme ole vakuuttuneita, että kansalaiset haluavat tätä”, Haglund sanoi.

 

5 Turvapaikanhakijat. Sipilän puhetta hädänalaisten ihmisten auttamisesta pidettiin vastuullisena.

Maahanmuutosta ei innostuttu puhumaan. Sipilä korosti, että hädänalaisia ihmisiä autetaan. Hallitus keskittäisi varat sinne missä niitä todella tarvitaan, eli Syyriaan ja sen naapurimaihin.

Opposition puolelta tämä johti kehitysyhteistyövarojen leikkausten arvosteluun.

Ville Niinistö (vihr) löysi positiivisiakin sävyjä pääministerin puheesta.

”Turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta ja tästä haasteesta puhuitte hyvin. Ratkotaan näitä ongelmia käytännönläheisesti ja yhdessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat