Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti paljastaa Suomen Pisa-pudotuksen – Heikosti pärjääviä oppilaita yhä enemmän

Heikosti osaavien oppilaiden osuus kasvoi professorin mukaan nopeimmin juuri Suomessa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oppilaita Mikkolan koululla Vantaalla.
Oppilaita Mikkolan koululla Vantaalla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Mikä on Pisa?

 PISA (Programme for International Students Assessment) on OECD:n jäsenmaiden tutkimusohjelma, joka tuottaa tietoa koulutuksen tilasta ja tuloksista sekä koulun ulkopuolisesta oppimisesta.

 Pisassa arvioidaan kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden osaamista matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa.

 Tutkimuksessa selvitetään myös opiskeluasenteita ja -taitoja sekä esimerkiksi kodin sosiaalista asemaa ja oppilaiden asenteita.

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriö

Matematiikassa, luonnontieteissä ja lukemisessa heikosti pärjäävien oppilaiden lukumäärä on kasvanut Suomessa viime vuosina, kertoo OECD:n keskiviikkona julkistettu raportti.

Vuosina 2003–2012 heikkotaitoisten oppilaiden määrä matematiikassa ja lukemisessa kasvoi noin 5,5 prosenttiyksikköä. Luonnontieteissä määrä kasvoi 3,6 prosenttiyksikköä vuosina 2006–2012. Raportti perustuu Pisa-tuloksiin.

Jyväskylän yliopiston professorin Jouni Välijärven mukaan muutos on dramaattinen.

”Vuoden 2006 jälkeen heikosti osaavien oppilaiden osuus on kasvanut lukutaidossa Ruotsin ohella nopeammin kuin missään muussa maassa. Myös matematiikassa tulokset ovat heikentyneet voimakkaasti”, sanoo koulutuksen tutkimuslaitoksella työskentelevä Välijärvi.

Tilanne on kaikkiaan silti vielä paljon parempi kuin useissa muissa OECD-maissa keskimäärin: Suomessa vain 16,5 prosenttia oppilaista pärjää huonosti jossain kouluaineissa.

Esimerkiksi Tanskassa vastaava osuus on noin 23 prosenttia, Norjassa noin 28 prosenttia ja Ruotsissa noin 34 prosenttia.

Välijärven mukaan heikkotaitoisten määrä on kuitenkin kasvanut nopeammin Suomessa kuin muissa maissa.

”Käytännössähän luku tarkoittaa sitä, että Suomessa noin joka kuudes oppilas lähtee peruskoulusta ilman riittäviä perusvalmiuksia jatko-opintoihin, työelämään tai täysivaltaiseen aikuisuuteen.”

Suomessa on yhä enemmän huolestuttu siitä, että lähikoulujen sijaan korkeasti koulutettu keskiluokka haluaa laittaa lapsensa hyvämaineisiin ja haluttuihin peruskouluihin.

Raportin mukaan etuoikeutettujen ja vähäosaisten oppilaiden ”sekoittaminen” kouluissa parantaa huonosti pärjäävien oppilaiden koulumenestystä. Tämä ei kuitenkaan huononna hyvien oppilaiden koulumenestystä, jos oppilasaines ja opetusresurssit jakautuvat koulussa tasa-arvoisesti.

”Tulos antaa vahvaa tukea niille periaatteille, joiden varaan suomalainen peruskoulu on rakennettu”, Välijärvi sanoo. Hän kuitenkin varoittaa vetämästä liian suoria johtopäätöksiä. ”Erilaisten oppilaiden ’sekoittaminen’ ei yksin takaa parempia tuloksia. Tarvitaan ammattitaitoista opettajaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat