Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soteverosta tulossa valtava mullistus: Yli 10 miljardin veropotti kunnilta valtiolle – asiantuntijat pohtivat HSTV:ssä, miten verotusta pitäisi uudistaa

Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell, valtiovarain­ministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikare sekä Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio osallistuivat HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun.

Kotimaa
 
HSTV-studio: Sotevero tulee sinunkin lompakollesi
HSTV-studio: Sotevero tulee sinunkin lompakollesi
Uusi sotevero tulee – mikä kansalaista odottaa? HSTV:n studiokeskustelussa kolme asiantuntijaa käy läpi eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Keskustelemassa ovat valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sekä Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell. Ohjelman juontaa HS:n Piia Elonen.
Tästä on kyse

Historiallinen verouudistus

 Hallitus on siirtämässä kunnilta pois noin puolta niiden tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalveluja.

 Samalla kunnilta siirtyy myös verotusta valtiolle, koska niiden ei tarvitse enää rahoittaa näitä tehtäviä.

 Kyseessä on yli 10 miljardin euron verouudistus.

 Samalla pitää remontoida kuntien välisten erojen tasaamisen luodut valtionosuudet tasausjärjestelmineen.

Hallitus on rymäyttämässä Suomeen isoa veroremonttia. Noin puolet kuntien keräämästä verotuksesta pitäisi siirtää valtion taskuun ja sieltä edelleen uusille itsehallintoalueille, jotta ne voivat järjestää tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan kokoisissa paloissa.

Euroissa tämä tarkoittaa runsasta 10 miljardia euroa, siis yli 10 000 000 000 euroa. Soteveroa peritään muodossa tai toisessa vuonna 2019. Valmistelu on käynnissä parhaillaan.

”Tässä yhteydessä olisi hyvä sauma miettiä verotuksen rakennetta muutenkin kokonaisuutena”, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Kemell viittaa erityisesti verotuksen progressioon. Hän olisi valmis lieventämään verotuksen progressiota nykyisestä.

”Myönnän, että muutos tarvitsisi käytännössä lisärahoitusta. Uudistuksen yhteydessä pitäisi käyttää hallituksen ehdollisena lupaamia miljardin euron veronkevennyksiä”, hän ehdottaa.

Hallitusohjelmassa veronkevennykset on kytketty yhteiskuntasopimuksen syntymiseen.

Kemell osallistui keskiviikkona HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun yhdessä valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikareen sekä Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion kanssa.

Soteveron yksityiskohtia valmistellaan juuri Järvikareen johdolla valtiovarainministeriössä.

Kemell varoittaa progression olevan nyt jo niin ankaraa, että se uhkaa veropohjan kestävyyttä ja talouskasvua.

Progressio tarkoittaa sitä, että veroprosentti on suurituloisilla isompi kuin pienituloisilla. Veroja maksetaan siis suhteessa ihmisen veronmaksukykyyn.

”Myös komissio varoitti syksyllä Suomea liian kireästä työn verottamisesta”, Kemell huomauttaa.

Järvikare myöntää, että progressio on Suomessa tiukka ja vaikuttaa jo suhteellisen pienillä tulotasoilla. Hän pitää kuitenkin soteverouudistusta niin valtavana mullistuksena, ettei olisi valmis isompaan veroremonttiin samassa yhteydessä. Punakallio on samoilla linjoilla.

Asiantuntijat olivat keskustelussa eri mieltä etenkin kuntaveron kohtalosta. Kuntien pitäisi alentaa omia kuntaveroprosenttejaan alle puoleen nykyisestä, jotta valtio voi vastaavasti kerätä samoilta ihmisiltä veroja sotepalveluiden tuleville järjestäjille.

Kuntaliiton Punakallio vakuutti, että kunnat toimivat vastuullisesti ja alentavat veroprosenttejaan. Hänen mukaansa alennuspaine on niin kova, että kunnat myös toimivat.

Sekä Järvikare että Kemell olivat vähemmän luottavaisia kuntien oma-aloitteisuuteen. He olivat pakon ja verokaton kannalta.

Järvikareen mukaan verokatto on kuitenkin pakko säätää väliaikaisena, sillä perustuslaki lupaa kunnille itsemääräysoikeden.

HSTV-studio: Kuntavero puolittuu – pakolla vai vapaaehtoisesti?
HSTV-studio: Kuntavero puolittuu – pakolla vai vapaaehtoisesti?
Uuden soteveron tullessa kuntien on ainakin puolitettava veroprosenttinsa. Mutta tekevätkö kunnat sen vapaaehtoisesti vai pitääkö valtion pakottaa kunnat? Keskustelemassa ovat valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sekä Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell. Ohjelman juontaa HS:n Piia Elonen.

Entä millä mallilla sotevero kannattaisi rakentaa?

Kemellin mukaan ei ole järkevää luoda verokarhulle kolmatta kouraa. Maahan ei siis tulisi uutta erillistä soteveroa, vaan se voitaisiin leipoa sisään valtionverotaulukon sisään.

Järvikaren mukaan molemmat vaihtoehdot ovat edelleen valmistelupöydällä: erillinen sotevero tai tarvittavan lisäveron sovittaminen valtion ansiotuloveron sisään.

”Jälkimmäisessä valtion tuloveroasteikon pitäisi alkaa nykyistä alempaa, sillä nykyisellään kuntaveroa aletaan maksaa pienemmillä vuosituloilla kuin valtionveroa. Ihan erillinen vero ei olisi verojärjestelmän kannalta kovin hyvä ratkaisu”, Järvikare kuitenkin sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaiset maksavat jo nyt tuloistaan noin seitsemää erilaista veroa. Siinä mielessä soteveron periminen lisäverona valtionverotuksen yhteydessä voisi olla yksinkertaisempaa.

Koska sotevero siirtyy valtiolle kunnista, joissa veroprosentti on tasaisempi eri tuloluokissa, pitäisi valtionverotukseenkin siirtää samansuuruinen erä kaikilla tuloluokilla – eli katsoa, ettei progressio samalla kiristy.

Myös uudistuksen valmistelun reunaehdoiksi on jo lukittu, ettei verotus saa kiristyä millään tulotasolla. Myöskään verotuksen kokonaisuus ei saa uudistuksen myötä kiristyä. Tarkoitus ei tosin ole sitä tässä keventääkään, Järvikare muistuttaa.

Mika Ranta / HS
Ylijohtaja Terhi Järvikare, pääekonomisti Minna Punakallio ja verojohtaja Ann-Mari Kemell valmistautuivat HSTV:n soteverokeskusteluun.
Ylijohtaja Terhi Järvikare, pääekonomisti Minna Punakallio ja verojohtaja Ann-Mari Kemell valmistautuivat HSTV:n soteverokeskusteluun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat