Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romuyrittäjä päätti taistella Trafia vastaan

Yrittäjä Jyri Keinänen sai Trafilta laskuja, joita piti perusteettomina. Alkoi taistelu, joka päättyi Keinäsen voittoon.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Romuyrittäjä Jyri Keinänen piti Trafin toimintaa perusteettomana ja vei asian hallinto-oikeuteen.
Romuyrittäjä Jyri Keinänen piti Trafin toimintaa perusteettomana ja vei asian hallinto-oikeuteen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Espoolainen romutusyrittäjä Jyri Keinänen sai eräänä päivänä erikoisia laskuja.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi peri Keinäsen vetämältä Romu Keinänen Oy:ltä takautuvasti ajoneuvoveromaksuja autosta, joka oli merkitty Romu Keinänen Oy:n omistamaksi.

Keinänen tutki asiaa ja totesi, että maksuille ei ollut perustetta. Autot eivät olleet Keinäsen.

”Ilmoitin asiasta Trafille”, Jyri Keinänen sanoo.

Siitä alkoi taistelu, joka sai hiljattain päätöksensä.

Kysymys on siitä, että auton omistajalla on ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen mukaan mahdollisuus tehdä ilmoitus ajoneuvon uudesta omistajasta.

Trafin ajoneuvo-osaston johtavan asiantuntijan Reijo Jälkön mukaan säädös on tehty suojaamaan auton myyjää silloin, kun tehdään vaikkapa autokauppoja.

Jos uusi omistaja ei jostain syystä rekisteröi autoa nimiinsä, auton myynyt joutuu edelleen maksamaan auton maksuja.

Romutusfirman kannalta säädös voi olla ongelmallinen.

Säädöksen nojalla kuka tahansa voi ilmoittaa antaneensa vanhan autonsa romuliikkeen romutettavaksi, minkä jälkeen auton maksut siirtyvät romuliikkeelle.

”Romutusyritys saa tiedon omistajuudensiirrosta, kun sille alkaa tulla postitse ajoneuvon takautuvia ajoneuvovero- ja vakuutusmaksulaskuja useiden vuosien ajalta”, Keinänen kertoo.

Eli siis juuri niitä maksuja, jotka Keinäsen mukaan olivat perusteettomia.

Keinänen valitti tapauksesta hallinto-oikeuteen – ja voitti kaikissa kolmessa eri tapauksessa, jotka koskivat asiaa. Trafi joutui maksamaan Romu Keinänen Oy:lle korvauksia. Keinäsen mukaan Trafi lähettelee silti edelleen maksuja autoista, joita Keinäselle ei ole koskaan romutettavaksi tullut.

Keinänen kertoo, ettei ole uskaltanut mainita asiasta julkisuudessa aikaisemmin siksi, että heillä ei vielä silloin ollut oikeuden päätöksiä asiasta.

Ilman viime vuoden lopulla tulleita päätöksiä ihmiset olisivat voineet ryhtyä tehtailemaan yksipuolisia omistajuudensiirtoja.

Jälkön mukaan Trafin kädet ovat sidotut: ”Keinäsen täytyy vain kiistää niitä, ja sitten katsotaan, miten asiassa edetään. Eivät nämä ikinä lopu niin kauan kuin luovutusilmoituksen tekeminen on mahdollista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat