Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väyrysen puoluehanke etenee: nimilistalla kohta jo tuhat allekirjoittajaa

”Kyllä tämä jonkin tyhjiön täyttää”, kertoi yksi kannattajakortin allekirjoittaja Tampereella.

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
Paavo Väyrynen kertoi keskiviikkona Tampere-talossa uudesta puolueestaan parillesadalle kuulijalle.
Paavo Väyrynen kertoi keskiviikkona Tampere-talossa uudesta puolueestaan parillesadalle kuulijalle. Kuva: Rami Marjamäki
Fakta

Väyrynen yllätti puolueellaan

  Paavo Väyrynen, 69, yllätti monet viikko sitten ilmoittamalla blogissaan aikeesta perustaa uusi puolue nimeltä kansalaispuolue.

  Väyrysen mukaan puolueen tärkein ja kiireellisin tehtävä on Suomen irrottaminen euroalueesta.

  Puolueen tarkoitus on myös puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta.

Tampere

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen puoluehanke näytti etenevän pienillä, mutta vakailla askeleilla keskiviikkoiltana Tampere-talossa, jossa hän piti ensimmäisen puheensa uudesta kansalaispuolueesta ja hänestä itsestään kiinnostuneille tamperelaisille.

Vajaat parisataa kuulijaa istui hiljaa ja kuunteli Väyrysen viestiä. Oli havaittavissa, että Väyrystä todella kuunneltiin eikä paikalle ollut tultu hupimielessä. Yleisö koostui pääasiassa keski-ikäisistä miehistä, mutta paikalla näkyi myös kolmikymppistä kannattajakuntaa.

Väyrynen itse kertoi HS:lle, että nimenkeruu oli tuonut keskiviikkoiltaan mennessä 700–800 nimeä. Tampereelta niitä tuli suunnilleen satakunta lisää. Siinä on viikon aikana kerätty osuus puolueen perustamiseksi vaadituista 5 000 kannattajakortista.

”Kyllä se täyttyy muutamassa viikossa”, hän totesi.

Tamperelainen Jukka Nieminen, 49, sanoi olevansa Väyrysen tapaan eurokriittinen. Perussuomalaiset eivät häntä kiinnosta, koska heidän maahanmuuttokritiikkinsä tökkii.

”Väyrynen on ainoa uskottava poliitikko tässä hommassa. Tässä tilaisuudessa voi olla historian havinaa. Olisi kaduttanut, jos en olisi tullut ja täällä tapahtuisi jotain erityistä”, hän sanoi.

”Jos tästä uusi puolue vielä tulee, on makeeta, jos on ollut perustamiskokouksessa”, hän naurahti.

Tamperelainen Heikki Riittinen, 27, kertoi tulleensa paikalle kiinnostuksesta.

”Hyvä että tulee kilpailua puoluekartalle. Tämä varmasti täyttää jonkinlaista tyhjiötä, kun ei näitä nykypuolueita enää erota toisistaan. Kun ne pääsevät hallitukseen, ne ajavat samaa asiaa”, Riittinen sanoi.

”Väyrynen on aika uskottava poliitikko. Hän on osannut varoitella etukäteen ja on ollut myös oikeassa.”

Väyrysen viesti kuulijoilleen oli tuttua väyrystä.

Euroalueesta pitää erota, koska se tuottaa Suomelle nykyisellään vain kärsimystä.

Kun siitä on erottu, eroamisen kustannukset katetaan nopeasti kasvavalla taloudella, joka saa erosta saman tien kilpailuetua. Pitää luopua myös metropolipolitiikasta, jossa Helsingin seutu saa kaikki edut ja muu maa kärsii.

Hän linjasi myös, ettei halua vetää jäseniä keskustasta, vaan ennemmin kehottaa heitä muuttamaan keskustan suuntaa.

”En tunne sen linjaa enää omakseni”, Väyrynen sanoi.

hän uskoi, että hänen uuteen puolueeseensa siirtyy loikkareita eduskunnassa. Ja seuraavissa eduskuntavaaleissa se tulee saamaan jo useita kansanedustajia, oli Väyrysen vankka uskomus.

Se hetki, joka yleisöä nauratti eniten, oli Väyrysen tapa kaupata puheensa ohessa vanhoja kirjojaan. ”On se kauppamies”, kuului yleisöstä.

Kun Väyrysen puhe oli ohi, hän kehotti ihmisiä siirtymään salin takaosaan, jossa saattoi pöydän äärellä allekirjoittaa kannattajakortin tai ostaa hänen kirjojaan. Pieni kuhina syntyi samalla hetkellä, sillä Väyrysen viesti selvästi vetosi moniin kuulijoihin.

”Aika näyttää, kuinka tässä käy. Se kaikki riippuu nyt Suomen kansasta”, hän päätti puheensa.

Yksi allekirjoittajista on tamperelainen Leo Sariovuori, jolla oli selvät perusteet nimen kirjoittamiselle kannattajakorttiin.

”Haluan eroon rahaliitosta. Se on maksanut Suomelle jo valtavasti. Tämä voi olla yksi väylä siihen, vaikka en oikeasti usko, että rahaliitosta eroaisimme”, hän kertoi.

”En kannata sinänsä tätä puoluetta, mutta kannatan eroamista rahaliitosta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat