Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedevilppiepäilyn selvittäjät: Raporttien salaaminen ei ollut vaatimuksemme kuten VTT väittää

Kotimaa
 
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
HSTV:n studiokeskustelussa VTT:n pääjohtaja Antti Vasara, HS:n tutkiva toimittaja Katja Kuokkanen ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio puhuvat siitä, mikä ajaa tiedevilppiin ja miten sitä vastaan voidaan taistella.

Tutkimusyritykset Tale ja 4Pharma kiistävät jyrkästi, että VTT:n entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin tutkimusryhmän tiedevilppiepäilyyn liittyvät ulkopuoliset arviot eli evaluointiraportit salattiin heidän vaatimuksestaan, kuten VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff on väittänyt esimerkiksi Helsingin Sanomien mielipidesivuilla 9.2. ja Helsingin Sanomien aiemmassa haastattelussa.

VTT tilasi kahdelta riippumattomalta tutkimusyritykseltä ulkopuoliset arviot Oresicin metabolomiikkaryhmän diabetestutkimuksesta vuonna 2014. Raportit salattiin VTT:n silloisen pääjohtajan Erkki K.M. Leppävuoren päätöksellä, eikä niistä voitu käydä VTT:llä tai laajemmin tiedeyhteisössä avointa keskustelua. Muun muassa Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio on arvostellut VTT:n toimintaa asiassa.

VTT julkisti Talen ja 4Pharman raportit tiistaina sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kertonut (7.2.) VTT:llä vuosina 2003–2013 toimineen tutkimusprofessori Matej Orešičin työhön liittyneistä tiedevilppiepäilyistä. VTT:n johto oli epäilyistä tietoinen, mutta ryhtyi selvittämään asiaa vasta pakon edessä.

Vielä tiistaina ilmestyneessä Helsingin Sanomissa tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff selitti salaamista näin: ”VTT:n riippumattomilla toimijoilla teettämät raportit ovat näiden toimijoiden vaatimuksesta luottamuksellisia eivätkä siten jaettavissa eteenpäin”, kirjoitti Ritschkoff mielipidesivulla (HS 9.2.).

Toisen ulkopuolisen selvittäjän, tutkimusyritys Talen toimitusjohtaja Tommi Nurminen sanoo, että salaaminen ei ollut missään tapauksessa hänen vaatimuksensa tai ehdotuksensa. Tilastotieteilijä Nurminen teki evaluointiraportin itse ja huomauttaa, että hän oli asiassa VTT:n palkkaama konsultti, jolla ei ole oikeuksia evaluointiraportin jatkokäyttöön.

Nurmisen mukaan aloite arviointien luottamuksellisuudesta tuli VTT:ltä, mikä sopi ulkopuolisille selvittäjille.

Toinen riippumaton selvittäjä oli tutkimusyritys 4Pharma. Myös 4Pharman perustaja ja johtaja Jouni Vuorinen sekä evaluaatioraportin kirjoittanut tutkija Jouni Junnila sanovat, ettei raportin salaaminen ollut heidän toiveensa.

”Ei ole mitään erityisiä vaatimuksia ollut. Tämä oli normaali salassapitosopimus asiakkaan aloitteesta”, Junnila sanoo.

”Me emme halunneet mitään salaamista, eikä meillä ole ollut edes oikeutta vaatia”, sanoo Jouni Vuorinen ja lisää: ”Ei tietenkään vaadita, mikä se syy olisi?”

Vuorinen sanoo, ettei ymmärrä mistä Ritschkoffin lausunnossa on kysymys. Hän huomauttaa, että 4Pharma toimi VTT:n toimeksiannosta ja VTT:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kaikki evaluointiraportissa saatu tieto ”jää VTT:n omistukseen ja määräysvaltaan”.

Siten vaatimus raportin salaamisesta olisi myös arvion tutkimusyritysten kannalta merkityksetön.

Vuorinen huomauttaa, että vastaavissa evaluointiraporteissa tehdään yleensä salassapitosopimus. Se johtuu kuitenkin siitä, että ulkopuoliset arvioitsijat saavat käyttöönsä luottamuksellista, esimerkiksi terveystietoon liittyvää dataa, jota ulkopuoliset arvioijat eivät saa luovuttaa eteenpäin.

Evaluointiraportit itsessään ovat kuitenkin niiden tilaajien, tässä tapauksessa VTT:n omaisuutta, ja VTT päättää millä tavalla niiden tietoja käytetään.

HS ei tavoittanut päivällä VTT:n tieteellistä johtajaa Anne-Christine Ritschkoffia kommentoimaan tarkemmin, mitä hän tarkoitti sillä, että raportit pidettiin luottamuksellisina tutkimusyritysten vaatimuksesta.

”Se oli tieteellisen johtajan ymmärrys asiasta”, kommentoi VTT:n pääjohtaja Antti Vasara.

Marraskuussa 2015 VTT:llä aloittanut Vasara sanoo olevansa tyytyväinen, että aiemmin salatut raportit julkistettiin nyt. Hänen mukaansa VTT:n johto toimi aiemmin ”varovaisuusperiaatteen mukaan”. Vasara on sitä mieltä, että jälkikäteen ajateltuna VTT oli raporttien salaamisessa turhankin varovainen.

”Olen tyytyväinen, että raportit ovat nyt julki”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat