Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukuisat kunnat menettävät oman käräjäoikeutensa – ministeriö julkisti lakkautuslistan

Tuomariliiton mukaan kansalaisten oikeusturva ja yhdenvertaisuus heikkenevät.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Hyvinkään käräjäoikeus on lakkautettavien listalla.
Hyvinkään käräjäoikeus on lakkautettavien listalla. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

Nämä käräjäoikeuspaikat jäävät jäljelle

 Vastaisuudessa käräjäoikeuspaikkakuntia olisivat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

 Erilliset kansliat jäisi Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan.

 Erilliset istuntopaikat säilyisi Inarissa, Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Utsjoella.

Käräjäoikeuksien määrä on vähenemässä nykyisestä 27:stä 20:een vuonna 2018, jos eduskunta hyväksyy hallituksen tulevan esityksen. Lisäksi oikeusministeriö kaavailee lukuisten käräjäoikeuksien sivutoimipisteiden lakkauttamista.

Käräjäoikeusverkostoon jäisi yhteensä 36 toimipistettä: käräjäoikeus 20 paikkakunnalla, erillinen kanslia neljällä paikkakunnalla ja erillinen istuntopaikka 12 paikkakunnalla.

Tuomariliitto ilmoitti heti ministeriön esityksen julkistamisen jälkeen pitävänsä selvänä, että käräjäoikeusverkoston karsiminen heikentää kansalaisten oikeusturvaa, oikeuden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta.

Käräjäoikeus lakkautettaisiin Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kemistä, Kokkolasta, Porvoosta, Raaseporista ja Ylivieskasta. Näistä paikkakunnista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan on jäämässä oma kanslia sekä Porvooseen ja Raaseporiin oma istuntopaikka.

Nykyisen kansliansa menettäisivät Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe, Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus. Näistä paikkakunnista Sodankylään, Kuusamoon ja Savonlinnaan jäisi yhä istuntopaikka.

Nykyiset erilliset istuntopaikat lakkautettaisiin Alajärveltä, Alavudelta, Kauhajoelta, Kemijärveltä, Kemiönsaarelta, Kirkkonummelta, Kristiinankaupungista, Kuhmosta, Pieksämäeltä, Pietarsaaresta, Pudasjärveltä, Suomussalmelta, Uudestakaupungista ja Torniosta.

Suuri muutos tapahtuu Itä-Uudellamaalla, kun nykyiset Vantaan, Tuusulan, Hyvinkään ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeudet yhdistetään yhdeksi käräjäoikeudeksi. Uuden Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden pääpaikka on Vantaa.

Sen alueella asuu toiseksi eniten ihmisiä Helsingin käräjäoikeuden jälkeen.

Käräjäoikeusverkoston tulevista tuomiopiireistä on päättänyt oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps). Hallituksen on määrä antaa asiasta esityksensä eduskunnalle ensi syksynä.

”Keskeinen tavoite on, että uudistuksessa luodaan verkosto, joka voisi toimia 20–30 vuotta. Ei oikeuslaitosta voida joka hallituskausi rukata”, Lindström totesi torstaina.

Edellisen kerran käräjäoikeuksien määrä väheni 50:stä nykyiseen 27:ään vuonna 2010.

Oikeusministeriön esitys poikkeaa käräjäoikeusverkoston uudistamista käsitelleen työryhmän aiemmasta ehdotuksesta, jonka mukaan Suomeen olisi jäänyt vain 14 tai 17 käräjäoikeutta. Lindströmin mukaan työryhmän karsimisesitystä pidettiin hallituspuolueiden neuvotteluissa liian rajuna.

Uudistuksen taustalla vaikuttavat oikeushallintoon kohdistuvat säästötavoitteet.

Oikeusministeriön mukaan tavoitteena on turvata oikeusturvan saatavuus ja lainkäytön laatu luomalla käräjäoikeuksista riittävän suuria. Silloin työmäärä ja resurssit on ministeriön mukaan mahdollista jakaa nykyistä tasaisemmin.

Niin sanottujen summaaristen riita-asioiden käsittely keskitettäisiin uudistuksen yhteydessä seitsemään käräjäoikeuteen, kun nykyisin niitä hoitavat kaikki käräjäoikeudet. Summaariksi asioiksi kutsutaan maksamattomia laskuja tai muita riidattomia velkomisasioita, jotka käräjäoikeus voi ratkaista kirjallisessa menettelyssä.

Lisäksi esimerkiksi ulosottovalitus-, yrityssaneeraus- ja sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevien käräjäoikeuksien määrä vähenisi.

Uudistuksen yhteydessä työntekijöiden määrä vähenee ministeriön arvion mukaan 40–50:llä. Oikeusministeriön hallitusneuvos Heikki Liljeroos kertoi torstaina, että vähennykset kohdistuvat pikemmin muuhun henkilöstöön kuin tuomareihin.

Yt-neuvottelut alkavat maalis–huhtikuussa 2016.

Tuomariliitto ja Asianajajaliitto vastustavat ministeriön esitystä.

”Käräjäoikeusverkostoa supistettiin jo vuonna 2010 noin puoleen aikaisemmasta. Oikeusministeriö ei lupauksistaan huolimatta ole tehnyt kattavaa tutkimusta edellisen uudistuksen kokonaisvaikutuksista ja sille asetettujen säästö- ja laatutavoitteiden toteutumisesta”, Tuomariliitto toteaa tiedotteessaan.

Tuomariliiton kyseenalaistaa oikeusministeriön laskelmat uudistuksen säästövaikutuksista.

Asianajajaliittoa huolettaa käräjäoikeuksien määrän vähenemisen ja toimipisteiden välisten etäisyyksien kasvamisen lisäksi se, riittääkö kansalaisille enää oikeudellista perusneuvontaa ympäri maata.

Asianajajat näkevät kuitenkin uudistuksessa myös myönteisiä mahdollisuuksia.

”Uudet käräjäoikeudet ovat entistä isompia ja siten tuomareiden erityisasiantuntemukseen voidaan toivottavasti panostaa aiempaa enemmän”, Asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä toteaa tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat