Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustutkimus: Valtaosa suomalaisista haluaa Pohjoismaita ja Schengen-maita koskevat rajatarkastukset

Tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo arviossaan, että kyselyjen yleisenä trendinä on arjen turvallisuuteen liittyvien näkökulmien ja turvallisuudentunteen merkityksen kasvu

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Haaparannan ja Tornion rajalle saapui syyskuun puolivälissä satoja turvapaikanhakijoita.
Haaparannan ja Tornion rajalle saapui syyskuun puolivälissä satoja turvapaikanhakijoita. Kuva: Ville Honkonen

Enemmistö suomalaisista tahtoo valtion ottavan käyttöön myös Pohjoismaita ja Schengen-maita koskevat rajatarkastukset. Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen tuoreesta mielipidekyselystä, jossa 58 prosenttia vastanneista kannattaa ajatusta. Vastanneista 31 prosenttia vastustaa kaikkien maiden rajatarkastuksia ja 11 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

Miehissä on enemmän rajatarkastuksiin kielteisesti suhtautuvia kuin naisissa. Miehistä 35 prosenttia vastustaa tarkastuksia, kun taas naisissa vastustajia on 27 prosenttia. Kannattajia on molemmissa lähes saman verran: miehissä 58 prosenttia, naisissa 59 prosenttia.

Ikäryhmien ääripäissäkin on tuntuvia eroja. Alle 25-vuotiaista 45 prosenttia kannattaa ja 41 vastustaa rajatarkastuksia, kun 50–64-vuotiaiden vastaavat luvut ovat 70 ja 23 prosenttia.

Kyselyn vastauksissa näkyy selvästi myös koulutus: yliopistotutkinnon suorittaneista 53 prosenttia ei toivo kaikenkattavia rajatarkastuksia, kun taas ammattikoululaisista 25 prosenttia vastustaa niitä.

Lisäksi kyselyssä on otettu huomioon puoluekanta. Suurin ero on perussuomalaisten ja vihreiden kannattajien välillä: perussuomalaisten kannattajista 78 prosenttia toivoo rajatarkastuksia, kun taas vihreiden kannattajilla luku on 34 prosenttia. Yli 50 prosentin menevät myös keskustan (71 prosenttia), kristillisdemokraattien (69 prosenttia), sosiaalidemokraattien (58 prosenttia) ja kokoomuksen (55 prosenttia) luvut.

Helsingissä ja Uudellamaalla rajatarkastuksia kannatetaan hieman vähemmän kuin muualla, minkä Taloustutkimus kertoo johtuvan pitkälti ikärakenteesta ja koulutustasosta.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo arviossaan, että kyselyjen yleisenä trendinä on arjen turvallisuuteen liittyvien näkökulmien ja turvallisuudentunteen merkityksen kasvu.

Tästä syystä moni on valmis luopumaan jopa Pohjoismaiden välisestä vapaasta liikkuvuudesta ainakin väliaikaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat