Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Edistynyt kumppanuus ”ei hivuta Suomea Natoon”

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö osallistui eduskunnan valtiopäivien avauskeskusteluun 9. helmikuuta 2016.
Puolustusministeri Jussi Niinistö osallistui eduskunnan valtiopäivien avauskeskusteluun 9. helmikuuta 2016. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Bryssel

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä Suomi ei ole lainkaan lähempänä Nato-jäsenyyttä, vaikka Suomea kohdellaan nykyään sotilasliiton näkökulmasta ”edistyneenä kumppanina” ja Niinistö pääsi ensi kertaa edustamaan Suomea tässä roolissa Nato-ministereiden illallisella keskiviikkona.

”Natoon joko liitytään tai ei liitytä”, Niinistö totesi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä torstaina.

Suomesta tuli syksyllä 2014 Naton ”edistynyt kumppani” eli EOP-kumppani (Enhanced Opportunities Partners), jollaisia ovat myös Ruotsi, Australia, Georgia ja Jordania.

EOP-kumppaneilla on mahdollisuus osallistua poliittiseen dialogiin Naton kanssa ja myös päästä suunnittelemaan sotilasliiton harjoituksia.

”EOP-kumppanuus ei ole keino liittyä Natoon eikä se siinä mielessä hivuta Suomea Natoon tai ole askel kohti Natoa. Se on tapa ei-jäsenelle tehdä tiivistä yhteistyötä Naton kanssa tavalla, joka hyödyttää sekä ei-jäsenmaita että jäsenmaita”, Niinistö totesi.

Joidenkin käsitysten mukaan kaikki Nato-maat, kuten Viro, eivät ole innostuneita EOP-järjestelystä, koska siinä maat voivat päästä lähemmäksi Nato-toimintaa liittymättä sotilasliittoon.

”Virolaisten kannoista en sinällään tiedä. Mutta se mitä eilen Viron puolustusministerin kanssa keskustelin, niin tämän suuntaista en kuullut, päinvastoin.”

Jussi Niinistön mukaan EOP-kumppaneiden ja Naton yhteistoiminta lähti itse asiassa hitaasti käyntiin. Hän kertoi toivoneensa keskiviikon illallisella, että dialogi Nato-maiden kanssa jatkuu ja että Suomi saisi myös osallistua heinäkuussa Varsovassa pidettävään Nato-huippukokoukseen.

”Eipä sitä ajatusta ainakaan tyrmätty. Toivottavissa on, että Suomi pääsisi Varsovaan jatkamaan tätä poliittista dialogia ja sitä kautta tuomaan omia näkemyksiään ja edistämään rauhaa ja vakautta meidän pohjoisella pallonpuoliskollamme”, Niinistö totesi.

Natoon kuuluu 28 jäsenmaata, minkä lisäksi liitolla on kumppanuuksia yli 40 muun maan kanssa. Suomesta tuli Naton rauhankumppanuusmaa vuonna 1994.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat