Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tutkimus: Kananmuna päivässä ei ole riski sydämelle – tutkijat eri mieltä siitä, kannattaako kananmunien syöntiä varoa

Useimmilla kananmunan syöminen vaikuttaa kolesteroliarvoihin vain vähän.

Kotimaa
 
Anna-Kaisa Huusko
Tutkijat ovat samaa mieltä siitä, että terveet syökööt kananmunia halujensa mukaan.
Tutkijat ovat samaa mieltä siitä, että terveet syökööt kananmunia halujensa mukaan. Kuva: Anna-Kaisa Huusko

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kananmunien syönti ei näyttäisi olevan yhteydessä sydäninfarktin riskiin.

Tutkimuksessa seurattiin noin tuhatta keski-ikäistä tai vanhempaa suomalaismiestä 21 vuoden ajan. Heistä 230 sai sydäninfarktin seurantajakson aikana. Ruokavalion kolesterolipitoisuudella ei kuitenkaan ollut yhteyttä sydäninfarktin riskiin.

Arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kananmuna päivässä ei lisää sydänkohtauksen riskiä. Tutkimuksessa riski ei kasvanut edes niillä, joilla oli perinnöllinen alttius korkeaan kolesteroliin.

Suomalaiset ravitsemustutkijat ovat eri linjoilla tutkimuksen tulkinnasta. Kananmunassa on paljon kolesterolia, mutta jo pitkään on tiedetty, että ruokavalion kolesteroli vaikuttaa terveiden ihmisten kolesterolitasoon varsin vähän. Tutkijat ovatkin samaa mieltä siitä, että terveet syökööt kananmunia halujensa mukaan.

Eri mieltä ollaan siitä, mitä uusi tutkimustulos tarkoittaa niiden kannalta, joiden kolesteroliarvot ovat koholla tai joilla on muita riskitekijöitä. Yksi tutkimuksen tekijöistä, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että kananmunan syöntirajoituksia voisi harkita uudelleen.

”Tämän tutkimuksen perusteella rajoituksiin ei olisi tarvetta. Tosin tutkimukseen osallistuneet miehet söivät korkeintaan yhden kananmunan päivässä, joten sen suuremmista määristä ei tämän perusteella voi sanoa mitään”, Virtanen sanoo.

Samoilla linjoilla on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta, joka oli myös mukana tutkimusryhmässä.

”Tutkimuksessa ei tullut mitään viitteitä siihen suuntaan, että kananmunan syöminen lisäisi sydäninfarktin riskiä. Minusta tämä kertoo siitä, että ehdoton valtaosa suomalaisista voi syödä kananmunan päivässä ilman mitään ongelmia. Sitten on 3–4 prosenttia väestöstä, jolla kolesteroli imeytyy niin herkästi, että heidän tilanteensa on toinen. Samoin sepelvaltimotautia sairastavien kohdalla”, Fogelholm sanoo.

Ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta on varovaisempi.

”Tutkimuksesta ei voi vetää sitä johtopäätöstä, että kananmunia voisi syödä vapaasti. Sydänliiton ravitsemussuosituksissa suositellaan syömään korkeintaan kaksi tai kolme kananmunaa viikossa, jos on sydäntautien riskitekijöitä. On vaarallista sanoa, että kananmunan syöminen ei ole riski, sillä silloin nekin, joiden olisi syytä varoa, voivat alkaa syödä niitä liikaa”, Schwab sanoo.

Erimielisyyden takana ovat tutkimusmenetelmät ja APOE4-alleeli. Noin joka kolmannella suomalaisella on tämä alleeli, joka aiheuttaa sen, että kolesteroli imeytyy ruuasta tavallista herkemmin. Koska tämä on Suomessa poikkeuksellisen yleistä, on suosituksissa haluttu olla varovaisia.

”Tässä ei ole kyse pienistä asioista, sillä samat riskitekijät, jotka aiheuttavat sydänsairauksia, näyttäisivät altistavan myös Alzheimerin taudille”, Schwab sanoo.

Hän muistuttaa myös, että isoa väestöryhmää tutkimalla ei pystytä varmistamaan syy-seuraussuhdetta. Fogelholm myöntää tämän, mutta toteaa, että kaikilla tutkimusmenetelmillä on puutteensa.

”Syy-seuraussuhdetta tämä tutkimus ei todista, mutta toisaalta vaihtoehtoisella satunnaistetulla, kokeellisella menetelmällä ei pystytä tutkimaan sairastuvuutta, kuten tällä tutkimuksella pystytään”, Fogelholm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat