Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehula: Alkoholin myynti ravintoloissa helpottuu – Alkot ehkä auki kello 21:een

Perhe- ja perus­palveluministeri Juha Rehula ei esitä viinien tuomista maitokauppoihin.

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Ravintolat voisivat vastaisuudessa olla auki jatkoajalla pelkästään ilmoittamalla asiasta viranomaisille.
Ravintolat voisivat vastaisuudessa olla auki jatkoajalla pelkästään ilmoittamalla asiasta viranomaisille. Kuva: Johannes Wiehn

Alkoholin nauttimista ravintoloissa helpotetaan normien ja säädösten purkamisella, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Markku Ulander
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk)
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk)

Alkoholin anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin alkoholilain uudistamisen yhteydessä. Esimerkiksi anniskelulupien jaosta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaisiin.

Ravintoloiden anniskelun jatkoajan luvanvaraisuudesta luovutaan. Ravintolat voisivat myöhentää anniskelua pelkällä ilmoituksella viranomaisille.

”Myös annoskokojen sääntelyä voidaan väljentää esimerkiksi niin, että jos kaksi ihmistä on ravintolassa, yksi voi ostaa tiskiltä juomat molemmille”, Rehula sanoi HS:lle.

Rehula teki torstaina ensimmäisen pohjaesityksensä alkoholilain uudistamisesta hallituskumppaneille. Keskustan eduskuntaryhmä käsitteli asiaa torstaina. Kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmät keskustelevat siitä ensi viikolla.

”Normien purun hengessä elinkeinotoiminnan edellytyksiä yritetään parantaa, ja siksi on perusteltua tehdä joitakin muutoksia ravintolatoimintaa koskeviin säädöksiin”, Rehula sanoi HS:lle.

”Samaan aikaan on muistettava, että meillä on miljardiluokan kustannukset alkoholin välittöminä haittoina. Se rajoittaa toimenpiteitä.”

Rehula ei aio esittää muutoksia Alkon monopoliin. Viinit tai vahvat oluet eivät edelleenkään pääse maitokauppoihin.

”Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa”, Rehula sanoo.

Kauppojen aukiolon vapautuminen on herättänyt paineita vapauttaa myös keskioluen myynnin aikatauluja kaupoissa. Keskiolutta saa nyt myydä vain kello 21:een. Rehula kertoo, ettei hän ole esittämässä tähän muutoksia ainakaan vielä mutta ”keskustelu jatkuu”.

”Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin”, Rehula sanoo.

Rehula kuitenkin esittää, että Alkot voisivat olla arkisin auki iltayhdeksään.

Alkoholilain muutoksella ei puututa alkoholin verotukseen.

Rehulan esitys on linjassa keskustan alkoholipoliittisten tavoitteiden kanssa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan keskustan eduskuntaryhmä toivoo, että ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa alennetaan.

”Juomisen painopistettä on saatava kodeista ravintoloihin, valvottuun ympäristöön.”

Vanhasen mukaan uudistuksen tavoitteena pitää olla ravintolatoiminnan kilpailukyvyn vahvistaminen erityisesti Viron matkustajatuonnin paineen alla.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pam pitää Rehulan esitystä kannatettavana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat