Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni kunta menettää oman käräjäoikeuden

Tuomariliiton mukaan kansalaisten oikeusturva ja yhdenvertaisuus heikkenevät.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen
Hyvinkään käräjäoikeus aiotaan lakkauttaa. Kaupunkiin jäisi kuitenkin oma kanslia.
Hyvinkään käräjäoikeus aiotaan lakkauttaa. Kaupunkiin jäisi kuitenkin oma kanslia. Kuva: Vesa Moilanen
Fakta

Nämä käräjäoikeuspaikat jäävät jäljelle

 Vastaisuudessa käräjäoikeuspaikkakuntia olisivat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

 Erilliset kansliat jäisi Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan.

 Erilliset istuntopaikat säilyisi Inarissa, Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Utsjoella.

Käräjäoikeuksien määrä on vähenemässä nykyisestä 27:stä 20:een vuonna 2018, jos eduskunta hyväksyy hallituksen tulevan esityksen. Lisäksi oikeusministeriö kaavailee lukuisten käräjäoikeuksien sivutoimipisteiden lakkauttamista.

Käräjäoikeusverkostoon jää ministeriön mukaan 36 toimipistettä: käräjäoikeus 20 paikkakunnalle, sivukanslia neljälle paikkakunnalle ja erillinen istuntopaikka 12 paikkakunnalle.

Suuri muutos tapahtuu Uudellamaalla, kun nykyiset Vantaan, Tuusulan, Hyvinkään ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeudet yhdistetään. Sen nimeksi tulee yhdistämisen jälkeen Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ja pääpaikaksi Vantaa.

Tulevan Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden alueella asuu toiseksi eniten ihmisiä Helsingin käräjäoikeuden jälkeen.

Käräjäoikeus lakkautettaisiin Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kemistä, Kokkolasta, Porvoosta, Raaseporista ja Ylivieskasta. Näistä paikkakunnista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan on jäämässä oma kanslia sekä Porvooseen ja Raaseporiin oma istuntopaikka.

Nykyisen sivukansliansa menettäisivät Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe, Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus. Näistä Sodankylään, Kuusamoon ja Savonlinnaan jäisi yhä istuntopaikka.

Nykyiset erilliset istuntopaikat lakkautettaisiin Alajärveltä, Alavudelta, Kauhajoelta, Kemijärveltä, Kemiönsaarelta, Kirkkonummelta, Kristiinankaupungista, Kuhmosta, Pieksämäeltä, Pietarsaaresta, Pudasjärveltä, Suomussalmelta, Uudestakaupungista ja Torniosta.

Uudistuksen taustalla vaikuttavat oikeushallintoon kohdistuvat säästötavoitteet. Uudistuksen yhteydessä työntekijöiden määrä vähenee ministeriön arvion mukaan 40–50:llä.

”Keskeinen tavoite on, että uudistuksessa luodaan verkosto, joka voisi toimia 20–30 vuotta”, oikeusministeri Jari Lindström (ps) totesi torstaina.

Tuomariliitto ja Asianajajaliitto vastustavat lakkautuksia.

Tuomariliiton mukaan käräjäoikeuksien ja niiden toimipisteiden lakkauttamiset heikentävät kansalaisten oikeusturvaa, oikeuden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta.

Edellisen kerran käräjäoikeuksien määrä väheni 50:stä nykyiseen 27:ään vuonna 2010.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat