Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantaradan korvaajaksi kaavaillaan Lohjan kautta kulkevaa oikorataa –tunnissa töihin Turkuun

Junamatka Kupittaalta Pasilaan lyhenisi oikoradan myötä tunnilla. Yrityselämä hyötyisi, sanoo tutkija.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä.
Timo Pellinen kulkee yleensä autolla Turun ja Helsingin väliä. Hän ei ole varma houkuttelisiko nopeampi juna hänet vaihtamaan matkustustapaa.
Timo Pellinen kulkee yleensä autolla Turun ja Helsingin väliä. Hän ei ole varma houkuttelisiko nopeampi juna hänet vaihtamaan matkustustapaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
Fakta

Rantarata siirtyisi paikallisliikenteen käyttöön

 Turku–Helsinki-rata on kulkenut Karjaan kautta yli sadan vuoden ajan. Peruskorjaus valmistui vuonna 1995, mutta radan kunto on huono.

 Uusi rata olisi valmis 2020-luvulla. Kustannusarvio on 1,5–2 miljardia euroa. Yhteyteen kuuluisi Salosta Lohjan kautta Helsinkiin kulkeva rata, Espoon kaupunkirata ja toinen raide Salo–Turku-välille. Vanha rantarata jäisi lähiliikenteelle.

 VR aloittaa maaliskuussa vuoron, jolla Turusta pääsee Helsinkiin tunnissa ja 38 minuutissa. Se pysähtyy vain Kupittaalla ja Pasilassa.

Turku

Huonokuntoisen ja häiriöille herkän Rantaradan korvaajaksi kaavaillaan Lohjan kautta kulkevaa oikorataa. Se lyhentäisi Turun ja Helsingin välistä junamatkaa 40 kilometrillä ja jopa kolmella vartilla.

Oikoradan kustannusarvio on huikeat kaksi miljardia euroa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Länsimetron kustannukset ovat noin miljardi euroa. Saman verran on arvioitu maksavan Pisararadan, jota suunnitellaan Helsingin alle.

Torstaina julkaistun tutkimuksen mukaan oikorata maksaisi itsensä takaisin 20 vuodessa. Taloustieteen professorin Hannu Piekkolan tekemä tutkimus esittää, että perinteisten hyötyjen lisäksi juna toisi vuosittain kymmenien miljoonien eurojen hyödyt työmarkkinoille. Tutkimuksessa on mitattu työntekijöiden liikkuvuuden vaikutuksia.

”Perinteisen kustannushyötylaskelman tuomat säästöt ovat vain 32 miljoonaa euroa vuosittain. Niin mitättömällä summalla ei voida käynnistää näin isoa hanketta”, Piekkola painottaa.

Perinteiset kustannushyödyt lasketaan matka-aikojen tuomien säästöjen sekä muun muassa hiilidioksidipäästöjen vähenemisen perusteella. Uuden oikoradan myötä matkustajamäärän arvioidaan kasvavan 40 prosentilla noin miljoonaan matkaan vuodessa.

Liikennevirasto julkaisi viime kuussa selvityksen oikoradan vaikutuksista. Suurimmat hyödyt tulisivat Lohjan ja Salon seuduille, siitä ilmenee. Alue tiivistyisi yhdeksi talous- ja työssäkäyntialueeksi, mikä hyödyttäisi yritystoimintaa.

Artikkeliin liittyvät

Virasto kuitenkin myönsi, että liikennetaloudellisesti ratainvestoinnin kannattavuus ei ole yksiselitteinen.

Piekkola on nyt laskenut yritystoiminnalle koituvia aineettomia ja inhimillisiä hyötyjä, joita syntyy liikkuvamman työvoiman ja työpaikanvaihtojen myötä. Hän on käynyt läpi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton työntekijäaineistoja.

”Lähtökohtanani oli tutkia, mitä vaikutuksia pitkän matkan työmatkaliikenteellä on työvoiman liikkuvuuteen. Sillä onkin merkittävä vaikutus. Varsinaisia työpaikanvaihtoja tehtäisiin vuosittain muutamia satoja, mutta niiden strateginen merkitys olisi suuri”, Piekkola toteaa.

Tutkimuksen mukaan työpaikkaliikkuvuus Turusta Helsinkiin lisääntyisi yli 50 prosentilla. Helsingistä Turkuun liikkuvuus kaksinkertaistuisi. Suurin osa hyödyistä, eli 90 prosenttia, tulee uusista työtehtävistä Helsingissä.

Työpaikat tuottavat Piekkolan arvion mukaan jopa 50 miljoonaa euroa vuodessa. Kun mukaan lasketaan perinteiset hyödyt, uusi yhteys rahoittaisi itsensä 20 vuodessa.

“Tämä on varovainen arvio, sillä suuret investoinnit liikenneyhteyksiin saavat useimmiten aikaan myös ennakoimattomia lisähyötyjä. Päälle tulevat niin väestönkasvun tuomat kerrannaisvaikutukset kuin vaikkapa tonttihintojen nousu Turun Kupittaalla.”

Tutkimuksen tilasi Turun kauppakamari.

Vesa-Matti Väärä.
Turun Kauppakamarin johtaja Jarkko Heinonen painottaa oikoradan merkitystä yrityselämälle.
Turun Kauppakamarin johtaja Jarkko Heinonen painottaa oikoradan merkitystä yrityselämälle.

”Oikorata helpottaa liikenteellisesti useita asioita, mutta sillä on myös selkeä vaikutus kansantalouteen ja kilpailukykyyn”, sanoo kauppakamarin johtaja Jarkko Heinonen.

Turku–Helsinki-välin matkustajamäärä on vähentynyt viime aikoina. Linja-autoliikenne taas on lisääntynyt. Heinonen painottaa, että oikorata ei kilpaile esimerkiksi Onnibussin kanssa.

”Ennen kaikkea rata kisaa työmatkalaisista, jotka tekevät matkansa autolla. Arviolta 70 prosenttia heistä siirtyisi nopeamman yhteyden myötä junamatkustajiksi. Lisäksi junat saavat uutta asiakaskuntaa pendelöinnin kasvun myötä”, Heinonen sanoo.

Helsinkiläinen Timo Pellinen matkustaa Turkuun kolmesti viikossa. Tiistaina aamulla hän oli liikkeellä junalla, mutta yleensä hän valitsee auton mukavuuden ja vaivattomuuden takia.

”Nopeamman junayhteyden matka-aikaan pitää tietenkin laskea myös siirtymiset molemmissa päissä asemalla ja asemalta. Sen takia uskon, että osa käyttää autoa vastedeskin juuri sen mukavuuden takia”, Pellinen arvelee.

Liikennevirasto, Turun kauppakamari sekä alueen kaupungit toivovat hallitukselta vihreää valoa ratayhteyden yleissuunnitelman laatimiselle. Suunnitelman kustannukset olisivat noin 40 miljoonaa euroa.

Professori Piekkola painottaa hankkeen hyötyjä kansantaloudelle.

”Ruotsissa investoidaan lähivuosina moninkertaisesti Suomeen verrattuna. Tällainen yrityselämää tukeva hanke on parasta mahdollista elvytystä”, Piekkola toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat