Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaalta löytyi yli tuhat vuotta vanhoja arabialaisia kolikoita

Rahat on todennäköisesti tehty 800-luvulla Lähi-idässä

Kotimaa
 
Kristin Ilves
Ahvenanmaalta löytyneet kolikoiden kappaleet ovat ilmeisesti peräisin 800-luvun Lähi-idästä.
Ahvenanmaalta löytyneet kolikoiden kappaleet ovat ilmeisesti peräisin 800-luvun Lähi-idästä. Kuva: Kristin Ilves
Fakta

Asukkaita jo 7000 vuotta sitten

 Ahvenanmaan ensimmäisten asukkaiden arvioidaan saapuneen saarelle idästä noin 7 000 vuotta sitten. Myöhemmin, noin 4 500 vuotta sitten väestöä saapui myös nykyisen Ruotsin suunnasta.

 Ensimmäiset asukkaat asettuivat ilmeisesti Orrdalsklintin ja Långbergenin alueille Saltvikiin, Ahvenanmaan pohjoisosaan.

 Rautakauden aikaiset löydöt osoittavat ahvenanmaalaisilla olleen ensimmäisellä vuosituhannella hyvät kauppayhteydet ulkomaailman kanssa.

Lähde: Visit Åland

Kvarnbon kylästä, Ahvenanmaan Saltvikin kunnasta on löydetty uusia merkkejä myöhäisen rautakauden aikaisesta kaupankäynnistä.

Virolainen arkeologi Kristin Ilves kertoo löytäneensä Kvarnbosta kaksi ilmeisesti 800-luvun alussa lyötyä hopeakolikoiden kappaletta.

Suomalaisten ja ruotsalaisten asiantuntijoiden mukaan rahat ovat ilmeisesti peräisin vuosien 750–1258 välillä suuria osia Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa hallinneen Abbasidien dynastian alueelta. Ainakin toinen kolikko on tiettävästi tehty nykyisen Bagdadin alueella.

”Löytöpaikka on mielenkiintoinen. Sieltä on löytynyt myös muita rautaesineitä jokaiselta rautakauden vaiheelta”, Ilves kuvailee HS:lle.

Ahvenanmaalta on aiemminkin löydetty arabialaista alkuperää olevia vanhoja kolikoita, jotka ovat viitanneet ahvenanmaalaisten käyneen varsin vilkasta kauppaa myös kaukaisten ulkomaiden kanssa.

Uudet kolikkolöydökset vahvistavat edelleen tätä teoriaa, arvio Kristin Ilves.

Pohjois-Ahvenanmaalla sijaitseva Kvarnbo on ollut rautakauden loppupuolella ilmeisesti vaurasta aluetta, jonka kulttuuriyhteydet olivat levinneet paljon nykyistä Ruotsin ja Suomen aluetta pidemmälle.

Alueelta on löydetty hyvin säilyneitä keski- ja myöhäisrautakauden aikaisia pronssi- ja hopeakoruja. Esinelöydökset viittaavat kantajiensa korkeaan sosiaaliseen asemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat