Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veneiden pohjista irtoaa pesussa haitta-aineita

Tuore selvitys osoittaa, että mekaaniset harjaus- ja puhdistusmenetelmät ovat hyvä vaihtoehto vahvoille maaleille.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen Hanna Haaksi on huolestunut siitä, että veneiden pesuvesistä löytyy aineita, joiden käyttö on ollut kiellettyä vuosikausia.
Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen Hanna Haaksi on huolestunut siitä, että veneiden pesuvesistä löytyy aineita, joiden käyttö on ollut kiellettyä vuosikausia. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Veneiden pohjien pesuvesistä löytyy huomattava määrä haitallisia aineita, jotka ovat peräisin pohjamaaleista, kertoo tuore selvitys. Pesupaikalta myrkyt voivat päätyä ympäristöön, jos vesiä ei johdeta erillisen puhdistusjärjestelmän läpi.

Pohjanpesuvesien koostumusta selvitettiin Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen ja Saaristomeren suojelurahaston tutkimuksessa vuosina 2014–2015.

Tuloksia esiteltiin Helsingin venemessuilla perjantaina.

Projektipäällikkö Hanna Haaksi Pidä saaristo siistinä -yhdistyksestä pitää erityisen huolestuttavana sitä, että pesuvesistä löytyy yhä tributyylitinaa (TBT) ja trifenyylitinaa (TPT), joiden käyttö on ollut kiellettyä vuosikausia. Myös kuparin määrä mittauksissa oli suuri.

”Suomessa käytetään hyvin kuparipitoisia antifouling-maaleja, vaikka vähempikin riittäisi. Tutkimus osoitti, että lopputulos on yhtä hyvä, vaikka myrkkymaaleja ei käytetä”, Haaksi sanoo.

Antifouling-maalit estävät kasvustojen ja merirokon kiinnittymistä veneen pohjaan.

Yleisimmät Suomessa käytettävät tehoaineet ovat kupari ja sinkki. Molemmat ovat suurina pitoisuuksia haitallisia ihmisille ja eliöille. Ne vahingoittavat muun muassa rakkolevän ja sinisimpukan lisääntymiskykyä.

Orgaaniset tinayhdisteet TBT ja TPT olivat käytössä 1950-luvulta alkaen. Ne ovat kaloille ja vesieliöille erittäin myrkyllisiä aineita.

Tinayhdisteiden käyttö kiellettiin pienveneissä vuonna 1991 ja laivoissa vuonna 2003. Aineita löytyy etenkin satamien ja telakoiden edustoilta, ja pesuvesitutkimuksen mukaan niitä irtoaa yhä myös veneiden pohjasta.

”Historiallista taakkaa on vaikea muuttaa. Pitää kuitenkin miettiä, miten vältetään, ettei tilanne pahene”, Haaksi sanoo.

Suojaamattomilta pesupaikoilta haitta-aineet voivat imeytyä maaperään, valua asvaltoidulta kentältä suoraan viemäriin ja päätyä vesistöön.

”Veneitä pitäisi pestä vain sellaisilla paikoilla, joista vedet johdetaan asianmukaiseen käsittelyyn eikä maaperään tai veteen”, Haaksi sanoo.

Pesupaikkojen rakentaminen olisi Haaksin mukaan hyvä ottaa huomioon etenkin satamia uusittaessa. kun satamia uusitaan.

Mekaaninen puhdistus, esimerkiksi pohjaa suojaavat ja harjaavat matot, on yksi vaihtoehto voimakkaille kemikaaleille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat