Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa haluaa viinin kauppojen hyllyihin

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta
Kari Luoto
Kari Luoto Kuva: Outi Pyhäranta

Ruokakaupat haluaisivat pidentää alkoholin myyntiaikaa, kun se nykyisin on rajattu kello 9–21:n välille. Toinen tavoite on saada alle 14 prosenttiset alkoholijuomat, kuten vahvat oluet ja miedot viinit, kauppojen hyllyille. Nämä tavoitteet eivät sisälly ministeri Juha Rehulan (kesk) pohjaesitykseen, jonka hän antoi alkoholilain uudistamiseksi.

”Ruokakaupallehan tässä ei ole mitään. Meille tämä on aika iso pettymys, kun on puhuttu paljon kasvun ja työllisyyden parantamisesta ja normien purkamisesta,” sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Kauppa toivoisi saavansa myyntiin ensin ainakin alle seitsemän prosenttia alkoholia sisältävät juomat. Viinit voitaisiin tuoda hyllyille sen jälkeen, kun nähtäisiin, miten miedoimpien juomien tarjonnan lisääminen vaikuttaa, Luoto esittää.

”Jos tämä tehdään vaiheittain, niin se ei lisää kokonaiskulutusta. Sen sijaan muutos lisäisi työtä ja kasvua, kun nyt juomia tuodaan Virosta.”

Luoto on myös pettynyt siihen, että esityksellä ei lainkaan suitsita matkustajatuontia.

Alkoholin myyntiaikojen pidentäminen auttaisi Luodon mukaan pienten kauppojen selviytymistä, koska alkoholin osuus myynnistä on niillä suurempi kuin hypermarketeilla.

”Kauppojen aukioloajan vapauttaminen vuodenvaihteessa vei pieniltä kaupoilta tämän kilpailuedun. Uudistus toisi sen takaisin.”

Luoto toivoo, että lain uudistaminen tukisi myös pienpanimotuotteiden myyntiä kaupoissa. ”Pienpanimoista kerrotaan, että oluen luonnollisen käymisen tulos on 5,2 prosenttia. Nyt sitä joudutaan keinotekoisesti laimentamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat