Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimakeinot tulevat osaksi ulkopolitiikkaa – uusi laki sallisi sotilaiden lähettämisen Viron avuksi

Ruotsin sukellusvenejahti ja Pariisin terrori-iskut havahduttivat päättäjät uudistamaan lainsäädäntöä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Ulkoministeri Timo Soini sai oikeuspäällikkö Päivi Kaukorannalta suomalaista puolustuspolitiikkaa uudistavan mietinnön. Se valmistui Pariisin terrori-iskujen jouduttamana kuukausia etuajassa.
Ulkoministeri Timo Soini sai oikeuspäällikkö Päivi Kaukorannalta suomalaista puolustuspolitiikkaa uudistavan mietinnön. Se valmistui Pariisin terrori-iskujen jouduttamana kuukausia etuajassa. Kuva: Martti Kainulainen
Fakta

Avunannon solmut

 Suomen laki ja EU:n perussopimuksena toimiva Lissabonin sopimus ovat keskenään ristiriitaiset. Nykyinen lainsäädäntö estää sotilaalliset voimakeinot Suomen rajojen ulkopuolella.

 Lissabonin sopimuksessa on keskinäisen avunannon lauseke, joka velvoittaa muut jäsenvaltiot auttamaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenvaltiota ”kaikin käytettävissä olevin keinoin”.

 Lissabonin sopimuksessa on myös yhteisvastuulauseke, jonka mukaan EU-maat yhdessä rintamassa auttavat esimerkiksi terrori-iskun tai suuronnettomuuden uhriksi joutunutta jäsenmaata.

 Nykylaki haittaa myös puolustusyhteistyön tiivistämistä Ruotsin kanssa.

Lähteet: Finlex, Euroopan komissio, ulkoministeriö

Suomeen on syntymässä kansainvälistä avunantoa koskeva laki, joka mahdollistaisi sotilaallisten voimakeinojen käytön ulkomailla.

Ruotsin sukellusvenejahti ja Pariisin terrori-iskut havahduttivat päättäjät uudistamaan lainsäädäntöä. Ulkoministeriön asettama työryhmä luovutti mietinnön uudesta laista ulkoministeri Timo Soinille (ps) perjantaina.

Työryhmän puheenjohtajana toimi ulkoministeriön oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta. Hän vahvistaa uuden lain tarkoittavan käytännössä, että Suomi voisi lähettää kriisitilanteessa sotilaita Baltian maita puolustamaan.

Ranskasta tuli marraskuussa ensimmäinen EU-maa, joka vetosi Lissabonin sopimukseen kirjattuihin turvatakuisiin. Ne velvoittavat muita jäsenvaltioita auttamaan avuntarvitsijaa ”kaikin mahdollisin keinoin”.

Suoran sotilaallisen tuen antaminen on Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan laitonta. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan avunantolaki paikkaisikin aukon Suomen lainsäädännössä.

”Taistelutuen antamiselle ei ole ollut lainsäädännöllistä pohjaa. Esimerkiksi YK:ssa olemme voineet käyttää sotilaita rauhoittamiseen tai konfliktien ennaltaehkäisyyn, mutta emme suoranaisessa sotimisessa.”

Ulkoministeri Soini muistuttaa, että kriisitilanteessa myös Suomi voisi jatkossa pyytää apua ulkomailta.

Artikkeliin liittyvät

”Jos Suomi apua tarvitsee, niin se voisi sitä myös saada – esimerkiksi Ruotsilta. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.”

Soini vakuuttaa, että päätös sotilaallisen avun antamisesta säilyisi Suomen käsissä.

”Tässä ei ole kyse järjestelystä, jossa suomalaisia sotilaita oltaisiin laajamittaisesti lähettämässä jonnekin.”

Puolustusministeriö valmistelee avunantolakiin liittyvää esitystä, jossa otetaan kantaa esimerkiksi siihen, voidaanko suomalaisia sotilaita velvoittaa taistelemaan ulkomailla.

Avoinna on myös se, koskisiko mahdollinen velvollisuus vain kantahenkilökuntaa vai voitaisiinko pakko ulottaa jopa kaikkiin asevelvollisiin.

Ulkopoliittisen instituutin Tiilikainen kannattaa samankaltaista mallia kuin kriisinhallinnassa.

”Vapaaehtoisuuden pohjalta on järkevintä edetä.”

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pitää lakiesitystä solidaarisuuden viestinä EU:lle.

”Suomessa takerrumme vähän liian usein juridisiin nyansseihin, mitkä sinänsä ovat ehdottoman tärkeitä. Kokonaiskuvassa viestin pitää olla selkeä: hädässä olevaa toista EU-maata autetaan.”

Hänen mielestään Suomen kokoisen Natoon kuulumattoman maan ei pidä vähätellä Euroopan unionin avunantovelvoitteita tai turvatakeita.

”Mitä enemmän solidaarisuutta, mitä enemmän velvoitteita auttaa ja mitä enemmän takeita turvalle, sen parempi. Tämän pitää aina olla Suomen tulokulma.”

Vain harvalla maalla on EU:n turvatakuiden kanssa ristiriitainen lainsäädäntö. Valtaosa EU:n 28 maasta on sotilasliitto Natossa, jonka ytimeen kuuluu avunantovelvollisuus.

”EU:ssa on vain kuusi liittoutumatonta maata: Kypros, Malta, Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Itävalta. Joillain näillä mailla on Suomen kaltaisia ongelmia lainsäädännössä. Ruotsilla lainsäädännöllisiä esteitä ei ole”, Tiilikainen kertoo.

Hän huomauttaa että Naton turvatakuut ovat vankemmalla pohjalla kuin EU:n jo siksi, että sotilasliitolla on tarkat puolustussuunnitelmat jokaiselle jäsenmaalle. EU:n painopiste on ollut muualla kuin puolustuspolitiikassa.

”EU:n velvoite puolustaa muita jäsenvaltioita on silti oikeudellisesti yhtä vahva kuin Natonkin. Sitä pidettiin kevyenä vain siksi, että harva vielä muutama vuosi sitten uskoi, että Euroopalla saattaisi olla sotilaallisia uhkia edessään”, Tiilikainen sanoo.

Työryhmä ehdottaa, että päätöksen avusta saisi tehdä tasavallan presidentti tai valtioneuvoston yleisistunto. Käytännössä presidentti ja hallitus tekisivät päätökset yhteistyössä.

Valtion ylin johto ei pystyisi omavaltaisesti päättämään sotilaiden lähettämisestä ulkomaille. Jos avunpyyntöön vastaaminen vaatii sotilaallisia voimakeinoja, myös eduskunta osallistuu päätöksentekoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat