Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SPR yhdistää ystäväksi haluavia ja ystäviä kaipaavia – ”Ajattelin, että haluan tuollaisen mummon”

Anu Liikanen ja Kaarina Inkinen ystävystyivät järjestön kautta. Heillä synkkasi heti.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Anu Liikanen (oik.) lukee toisinaan kirjoja ääneen ystävälleen Kaarina Inkiselle, kun he tapaavat Inkisen kotona Vantaalla.
Anu Liikanen (oik.) lukee toisinaan kirjoja ääneen ystävälleen Kaarina Inkiselle, kun he tapaavat Inkisen kotona Vantaalla. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Järjestöillä on ystävätoimintaa

 Punainen Risti yhdistää ystäväksi haluavia ja ystäviä kaipaavia. Lisätietoja: oleystava.fi.

 Ystäväksi maahanmuuttajaäidille pääsee Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta. Lisätietoja: uudenmaanpiiri.mll.fi.

 Pelastakaa Lapset ry:n kautta voi toimia esimerkiksi sporttikummina. Lisätietoja: pelastakaalapset.fi.

 Helsinki Mission kautta voi ryhtyä esimerkiksi lapsen soittokaveriksi. Lisätietoja: helsinkimissio.fi/vapaaehtoistyo.

Anu Liikaselle iski mummoikävä työmatkalla paikallisjunassa Vantaalta Helsinkiin. Hän tapasi kaksi vanhusta, joiden kanssa juttu luisti.

”Ajattelin, että haluan tuollaisen mummon. Olin tutustunut vapaaehtoistyöhön työpaikallani pankissa ja ajattelin, että se voisi sopia minulle.”

Liikanen ilmoittautui Punaisen Ristin ystäväkurssille. Siitä noin kuukauden kuluttua hänelle soitettiin: 93-vuotias Kaarina Inkinen Vantaan Pähkinärinteessä voisi kaivata seuraa. ”Soitin Kaarinalle, ja hän sanoi heti, että jos mä en susta tykkää, niin ei tarvitse tulla toista kertaa. Mä sanoin, että no en mä tuliskaan, jos en susta tykkäisi.”

Ystävyys oli syntynyt: jo ensimmäisellä tapaamisella Anu viipyi Kaarinan luona kolme tuntia. Nyt he ovat tunteneet puolitoista vuotta.

Liikasella on vielä elossa yksi isoäiti, mutta hän asuu Kangasniemellä Savossa. Anu kokee, että Kaarina on kuin toinen mummo. Kaarina taas kohtelee Anua yhtenä lapsenlapsistaan.

”Hämmästyttävää kyllä, että meillä synkkasi heti. Kun ottaa huomioon, että olen sinua yli 50 vuotta vanhempi”, Inkinen sanoo.

Anu tuntui Kaarinasta läheiseltä jo puhelimessa myös siksi, että hän sai heti uuden ystävänsä puheesta selvää. Kaarina sairastaa Meniéren tautia, joka on huonontanut hänen kuuloaan tuntuvasti.

Inkinen on asunut samassa kerrostalossa yli 40 vuotta. Hänen aviomiehensä kuoli jo 28 vuotta sitten. Jäljellä on kolme lasta, joista yksi asuu Saksassa ja toinen Ruotsissa. Kolmas taas asuu Suomessa, mutta hänellä on pitkäaikaissairaus. Lapset ja lapsenlapset käyvät, kun pystyvät.

Toisinaan Inkisen luona vierailee tuttava Rintamamiesveteraaneista, ja silloin tällöin hän myös tapaa kahta naapurustossa asuvaa naista.

”Olen aina ollut huono keräämään ihmisiä ympärilleni.”

Anussa miellyttää aitous ja huumorintaju.

”Täällä saa nauraa itsensä kipeäksi”, Liikanen vahvistaa.

Ystävykset tapaavat kerran tai kaksi kuukaudessa Pähkinärinteessä. Kerran he hurauttivat taksilla Itäkeskukseen, jossa he kävivät kaupoissa ja hampurilaisbaarissa. Nyt he suunnittelevat retkeä Sinebrychoffin taidemuseoon Helsinkiin, jossa on venäläisen taiteen näyttely.

”Vaikka minä en paljoa näe, niin haluaisin silti käydä vielä katsomassa Volgan lautturit”, Inkinen sanoo.

Ystävänpäivää vietetään sunnuntaina 14. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat