Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintola-alkoholi halpenee, baarien aukioloajat pitenevät – miten käy kansanterveyden? Katso HSTV:n asiantuntijakeskustelu

Jos arvonlisävero alenisi 24 prosentista 14 prosenttiin, viiden euron tuoppi halpenisi 4,60 euroon. Hallituspuolueissa alv-alella on laajaa kannatusta.

Kotimaa
 
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? HSTV:n studiossa keskustelemassa kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.

Ravintolassa nautitun oluttuopin hinta saattaa laskea lähitulevaisuudessa. Hallituspuolueissa kannatetaan ravintolassa tapahtuvan alkoholianniskelun arvonlisäveron alentamista.

Alkoholiannosten arvonlisä­vero on nyt 24 prosenttia, mutta on ehdotettu sen alentamista elintarvikkeiden ja muun ravintolatarjoilun tasolle, eli 14 prosenttiin. Jos näin kävisi, alkoholijuomien hinnat ravintoloissa alenisivat. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että alv:n alentaminen on ”merkittävin keino sen tavoitteen toteuttamiseksi, että kulutus siirtyisi takaisin ravintoloihin”.

”Kun ruoan arvonlisävero aleni, hinnat laskivat 6,6 prosenttia. Se lisäsi merkittävästi kysyntää”, Lappi sanoo.

Jos alkoholin alv laskisi 14 prosenttiin, viiden euron tuopin hinta putoaisi MaRan arvioin mukaan 0,4 euroa 4,6 euroon. Kymmenen euron drinkin hinta laskisi 0,8 euroa 9,2 euroon.

Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle 10 prosenttia.

Alkoholipolitiikan kokonaisuudistusta on yritetty tehdä vuosikausia.

Työ on vaikea, koska alkoholipolitiikassa on monta palikkaa. On tasapainoiltava alkoholihaittojen vähentämisen ja elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä. Tilannetta hämmentää alkoholin maahantuonti varsinkin Virosta. Osauudistuksia on tehty, muun muassa kiristetty mainontaa. Nykyhallitus yrittää sovittaa näkemyksiä yhteen ja saada enemmän aikaan.

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli torstaina pohjapaperinsa alkoholilainsäädännön uudistamiseksi, sen keskeinen ajatus oli keventää ravintoloiden normeja ja säädöksiä ja siirtää alkoholin kulutusta kotoa ravintoloihin.

Rehula ei kuitenkaan esitä alv:n laskemista, mutta sitä kannatetaan avoimesti hallituspuolueissa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että ryhmä suhtautuu alv:n alentamiseen ”uteliaan myönteisesti”.

”Lopullista kantaa emme ole ottaneet”, hän lisää ja korostaa, että veron alentaminen voisi olla yksi osa sitä isoa linjaa, joka tähtää alkoholin kotikäytöstä enemmän ravintoloihin.

Kokoomuksen alkoholipolitiikkaa vetävän kansanedustaja Jaana Pelkosen mukaan arvonlisäveron alentaminen on tärkein uudistus, mitä pitää alkoholi­politiikassa tehdä. Hän keräsi perjantaina nimiä asiaa koskevaan lakialoitteeseen. Allekirjoittajia on monesta puolueesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä kannattaa myös alv:n alentamista. Hän vahvistaa, että ryhmässä on ajatukselle paljon kannatusta.

Perussuomalaisetkin ovat avoimia alv:n laskemiselle. ”En tyrmää”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo. ”Ryhmässämme on ollut haluja muutta alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan.”

Sosiaali- ja terveysministeri, puolueen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä (ps) sanoo, että Rehulan esitys on ”hyvä avaus”, koska se siirtää alkoholin kulutusta kohti valvottuja olosuhteita. Arvon­lisäveron alentamista hän pitää ”harkittavana asiana”.

Arvonlisäveron alentamisella on myös hintansa. Valtiovarainministeriö arvioi HS:lle, että jos ravintola-anniskelun alkoholin alv laskisi 24 prosentista 14 prosenttiin, vähenisivät vuotuiset arvonlisäverotulot nykykulutuksella noin 150 miljoonaa euroa.

Jos muutos siirtäisi alkoholin kulutusta vähittäismyynnistä (24 prosentin alv) ravintoloihin (14 prosenttia), valtion veronmenetys olisi vielä suurempi.

Jos taas vähittäismyynti pysyisi ennallaan ja ravintolakulutus kasvaisi, verontulojen menetys jäisi hieman pienemmäksi.

Kokoomus kannattaisi kerta­rysäyksellä Rehulan pohjaesitystä isompaa uudistusta. Rehula purkaisi ravintoloiden lupaviidakkoa, mutta Alkon monopoliin hän ei puuttuisi.

Viinit tai vahvat oluet eivät edelleenkään pääse maitokauppoihin, kuten hallitusneuvotteluissa sovittiin. Kokoomus avaisi silti kilpailua vähittäiskaupalle.

”Itse kannatan monopolin purkamista. Alkon osuus kokonaiskulutuksesta on enää noin 30 prosenttia eli monopolina sitä on vaikea pitää”, Jaana Pelkonen sanoo.

Rehulan esitys Alkojen auki­oloaikojen pidentämisestä yhdeksään on hämmentänyt. Se yhtenäistäisi alkoholin myynti­ajat ­arki-iltaisin kauppojen kanssa, mutta on vastoin sitä linjaa, että alkoholin kulutus siirtyisi ravintoloihin.

Helsingin Kalliossa iloittiin Juha Rehulan linjauksista. Kaupunki A30.Katso keskustelu alkoholipolitiikasta lauantaina kello 11, HS.fi/hstv.

Kimmo Räisänen
Robert Barman (vas.) ja Tomi Tirkkonen pistäytyivät Las Vegas -ravintolassa Viidennellä Linjalla työviikon päätteeksi. ”Jos oluttuopin hinta laskisi kolmeen euroon, sillä voisi olla vaikutusta. Silloin tulisi käytyä baarissa enemmän, vaikka urheilua katsomassa”, Tirkkonen sanoi.
Robert Barman (vas.) ja Tomi Tirkkonen pistäytyivät Las Vegas -ravintolassa Viidennellä Linjalla työviikon päätteeksi. ”Jos oluttuopin hinta laskisi kolmeen euroon, sillä voisi olla vaikutusta. Silloin tulisi käytyä baarissa enemmän, vaikka urheilua katsomassa”, Tirkkonen sanoi.
Kimmo Räisänen
Sauli Vehmersuo ja Sari Kuivanen kantaravintolansa Hilpeän Hauen edustalla Vaasankadulla perjantaina.
Sauli Vehmersuo ja Sari Kuivanen kantaravintolansa Hilpeän Hauen edustalla Vaasankadulla perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat