Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö Venäjän Medvedeville: ”Pääministeri on antanut haastattelun”

Presidentti Sauli Niinistö arvioi turvapaikkatilannetta suorasanaisesti tapaamisessaan Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Kotimaa
 
Anniina Luotonen / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö (vas.) tapasi Dmitri Medvedevin Saksan Münchenissä perjantai-iltana.
Presidentti Sauli Niinistö (vas.) tapasi Dmitri Medvedevin Saksan Münchenissä perjantai-iltana. Kuva: Anniina Luotonen / Lehtikuva
Fakta

Itä-Lapissa jo lähemmäs tuhat hakijaa

 Venäjä on päästänyt Itä-Lapin rajanylityspaikoille tänä vuonna jo noin 700 ilman Schengen-viisumia liikkuvaa ihmistä.

 Tänä vuonna Venäjältä tulleista turvapaikanhakijoista pääosa on afganistanilaisia, intialaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.

 Viime vuonna Lapin rajanylityspaikoilla haki turvapaikkaa yhteensä 694 henkilöä. Hakijat edustivat 32 eri kansalaisuutta.

München

Suomen ja Venäjän rajalla vallitsee ”ilmiö, joka on varsin uusi”, presidentti Sauli Niinistö arvioi Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville kahdenkeskisessä tapaamisessa Münchenissä perjantai-iltana.

Viestin teki poikkeukselliseksi se, että Niinistö esitti kommenttinsa tapaamisen aluksi, toimittajien ja kuvaajien edessä.

Medvedev arvioikin alkusanojen päätteeksi, että ”olemme lausunet enemmän kuin kameroiden edessä on tapana”.

Niinistö aloitti turvapaikkatilanteen kuvaamisen sanomalla, että ”pääministeri on antanut haastattelun koskien pakolaisasioita”.

Muotoilu muistutti Niinistön kesäkuussa 2012 venäläiskenraali Nikolai Makaroville esittämää tokaisua ”kenraali on pitänyt puheen”.

Samankaltaisuus oli varmasti selvä myös venäläisille.

Münchenissä perjantaina alkaneen turvallisuuskonferenssin alla Venäjän hallitus julkisti Medvedevin saksalaislehdelle Handelsblattille antaman haastattelun. Haastattelussa Medvedev sanoi, ettei Venäjä voi kansainvälisten sopimusten vuoksi estää turvapaikanhakijoiden tuloa Suomen rajalle.

”Aiemmin ilman viisumia ei ollut rajalle asiaa”, huomautti Niinistö Medvedeville.

Presidentti lisäsi, että sekä Venäjä että Suomi ovat turvallisia maita, joten turvapaikanhakijoiden siirtymisellä yhdestä toiseen ei pitäisi olla perusteita.

Medvedev vastasi kiittämällä haastattelunsa huomioimisesta ja toisti siinä esittämänsä kovan arvion siitä, miten Euroopan unioni oli varautunut pakolaiskriisiin.

”Uskon, että tämä on eurooppalaisen pakolaispolitiikan täydellinen epäonnistuminen ja fiasko. –– Eivätkö he voineet nähdä tätä vuosia sitten?” Medvedev pohti Handelsblattille.

Keskustelussaan Niinistön kanssa perjantaina Medvedev kuitenkin raotti tietä ratkaisulle sanomalla, että Venäjällä ja Suomella on kansainvälisiä sopimusvelvoitteita, mutta asioista voidaan neuvotella myös kahden kesken.

Medvedev viittasi sisäministerien ja rajaviranomaisten tapaamisiin. Myös Niinistö toivoi, että niistä löytyisi ratkaisun keinot.

Tapaamisen jälkeen Niinistö kiitteli Medvedevin kanssa käymäänsä keskustelua rajan tilanteesta.

Niinistö perusteli asian ottamista esille julkisissa alkukommenteissa sillä, että kysymys venäjältä tulevista turvapaikanhakijoista on herättänyt Suomessa ”paljon kiinnostusta ja ehkä hämmennystäkin”.

”Se tuli varmaan selväksi”, hän päätteli.

Syyrian tilanne oli muista keskustelunaiheista Niinistön jälkikommenteissa päällimmäinen. Hän suhtautui varovaisen toiveikkaasti Syyrian neuvoteltuun aselepohankkeeseen.

Medvedev kertoi, että presidentti Vladimir Putin on kutsunut Niinistön maaliskuuksi Moskovaan. Niinistö vahvisti, että vierailua kaavaillaan pääsiäisen paikkeille.

Reuters
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lyttäsi saksalaisen Handelsblatt-lehden haastattelussa EU:n pakolaispolitiikan.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lyttäsi saksalaisen Handelsblatt-lehden haastattelussa EU:n pakolaispolitiikan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat