Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vetiset päätiet reikiintyvät nopeasti

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Toni Aho (vas.) ja Janne Sorvari korjasivat reikiä Kaasutintien ja Tattarinsuontien risteyksessä Helsingissä.
Toni Aho (vas.) ja Janne Sorvari korjasivat reikiä Kaasutintien ja Tattarinsuontien risteyksessä Helsingissä. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Näin haet korvauksia

 Kirjaa muistiin tarkka vahinkoaika ja -paikka sekä vahingon aiheuttaja.

 Ota valokuvia tapahtumapaikasta, vahingon aiheuttajasta, tiestöstä ja vaurioista.

  Soita Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100. Tieto välittyy tienpitäjälle.

  Korvaushakemuksen voi täyttää sähköisesti ely-keskuksen verkkosivuilla tai tulostaa postitettavaksi.

Päätiet ovat nyt poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Sahaavat lämpötilat ja vesisateet ovat synnyttäneet teihin reikiä, joita ei sään takia ole päästy paikkaamaan.

Uudenmaan ely-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Rajala sanoo, että tilanne näyttää murheelliselta ja huolestuttavalta.

”Äärimmäisen poikkeuksellinen talvi on ollut. Ensin oli kolmenkymmenen asteen pakkaset, ja sitten alkoivat kevätkelit. Vettä satoi suoraan kylmille pinnoille, ja sen jälkeen alkoivat lumet sulaa”, Rajala kuvaa.

Tiet reikiintyvät tällä kelillä lähes silmissä. Isokin reikä syntyy parissa päivässä.

”Alkureiän ei tarvitse olla juuri peukalon päätä suurempi. Kun siihen kertyy vettä, autojen aikaan saama paine alkaa kohdistua reiän reunoihin.”

Rajalan mukaan vesi räjäyttää reikää suuremmaksi joka ikisen yli ajavan auton kohdalla. Siksi vilkkaasti liikennöidyillä pääteillä reiät laajenevat nopeasti.

”Seurasin nelostien alkupäässä Viikin puhdistamon kohdalla reikää, joka oli ensin peukalonpään kokoinen. Kahden päivän kuluttua se oli laajentunut 40 senttiä kertaa 40 senttiä -kokoiseksi alueeksi, josta päällyste oli purkautunut kokonaan pois.”

Reiät voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Rajala suosittelee alentamaan ajonopeutta.

Moni autoilija ajaa väistämättä reikiin, ja osa rikkoo niissä renkaansa tai vanteensakin.

Vaurioihin voi hakea ely-keskukselta korvausta. Rajalan mukaan korvaushakemuksia on jo tullut merkittävästi enemmän kuin tavallisena talvena.

Tilannetta pahentaa se, että korjaustöihin on nyt hankala ryhtyä.

”Kun vettä on satanut, reiät ovat täynnä vettä. Jokainen voi kuvitella, minkälaista on yrittää levittää paikka-ainetta reikään vesilätäkössä”, Rajala toteaa.

Talviaikaan reikiin tehdään väliaikainen kylmäpaikkaus, joka kesällä vaihtuu asfalttimassaan.

Määrärahoista reikien paikkaamisen ei pitäisi jäädä kiinni. Hallitus julkaisi vastikään korjausvelkapaketin, jossa teiden, rautateiden ja vesiväylien uudistamiseen on varattu 600 miljoonaa euroa.

”Jos tästä talvesta jotain positiivista hakee, se on tämä. Jo tänä kesänä meillä on enemmän rahaa käytettävissä tienpitoon”, Rajala iloitsee.

Maantieverkon päällystämiseen uudelleen menee vuodessa noin 125 miljoonaa euroa. Tästä päivittäisen liikenteen turvaavaan nopeaan paikkaustyöhön kuluu noin kymmenen miljoonaa euroa.

Teiden huono kunto on näkynyt puheluiden ruuhkana Tienkäyttäjän linja -palvelussa.

Suomalaiset ovat ilmoittaneet epäkohdista ajoittain tuhannen puhelun päivätahtia, kun normaalisti linjalle soitetaan 50 kertaa päivässä.

Vaikka sulalla tiellä ajetaan nyt pitkään nastarenkailla, teiden kulumiseen ja reikiintymiseen tällä ei ole kovin suurta vaikutusta.

”Nykyään nastat ovat kevyempiä kuin ennen, samoin pääteiden päällysteet ovat parempia. Eniten teitä kuluttaa liikenne ylipäätään, ja eritoten raskas liikenne”, toteaa hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen Liikennevirastosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat