Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellinen talvi rikkoo päätiet –näin voit hakea auton vaurioihin korvauksia

Iso reikä voi syntyä tiehen päivässä tai parissa. Ajoittain Liikenneviraston puhelinpalveluun on soitettu teiden kunnosta tuhannen puhelun päivätahtia.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Toni Aho (vas.) ja Janne Sorvari korjasivat reikiä Kaasutintien ja Tattarinsuontien risteyksessä Helsingissä.
Toni Aho (vas.) ja Janne Sorvari korjasivat reikiä Kaasutintien ja Tattarinsuontien risteyksessä Helsingissä. Kuva: Markus Jokela / HS

Näin haet korvauksia

  Tienkäyttäjälle maantiellä sattuneesta vahingosta, joka on aiheutunut puutteellisesta tien kunnossa pidosta, on mahdollista hakea vahingonkorvausta.

  Kirjaa muistiin tarkka vahinkoaika ja -paikka sekä vahingon aiheuttaja.

  Ota valokuvia tapahtumapaikasta, vahingon aiheuttajasta, tiestöstä ja vaurioista.

  Soita Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100. Tieto välittyy tienpitäjälle ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä. Linjalle kannattaa soittaa myös poikkeuksellisista havainnoistaan teiden kunnossa.

  Korvaushakemuksen voi täyttää sähköisesti ely-keskuksen verkkosivuilla tai tulostaa postitettavaksi. www.ely-keskus.fi

  Keskimääräiseksi käsittelyajaksi ilmoitetaan noin neljä kuukautta.

Päätiet ovat nyt poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Ylös ja alas sahaavat lämpötilat ja vesisateet ovat synnyttäneet teihin reikiä, joita ei sään takia ole päästy paikkaamaan.

Uudenmaan ely-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Rajala sanoo tilanteen näyttävän murheelliselta ja huolestuttavalta.

”Äärimmäisen poikkeuksellinen talvi on ollut. Ensin oli kolmenkymmenen asteen pakkaset ja sitten alkoivat kevätkelit. Vettä satoi suoraan kylmille pinnoille ja sen jälkeen alkoivat lumet sulaa”, Rajala kuvaa.

Tiet reikiintyvät tällaisella kelillä lähes silmissä. Isokin reikä syntyy päivässä tai parissa.

”Alkureiän ei tarvitse olla juuri peukalon päätä suurempi. Kun siihen kertyy vettä, autojen aikaan saama paine alkaa kohdistua reiän reunoihin.”

Rajalan mukaan vesi räjäyttää reikää suuremmaksi joka ikisen yli ajavan auton kohdalla. Siksi vilkkaasti liikennöidyillä pääteillä reiät laajenevat nopeasti.

”Seurasin itse nelostien alkupäässä [Helsingin] Viikin puhdistamon kohdalla reikää, joka alkoi peukalonpään kokoisesta. Kahden päivän kuluttua se oli laajentunut 40 senttiä kertaa 40 senttiä kokoiseksi alueeksi, josta päällyste oli purkautunut kokonaan pois.”

Reiät voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Rajala suosittelee alentamaan ajonopeutta.

”Olosuhteet eivät muutenkaan ole sellaiset, että kannattaisi ajaa täyttä sallittua nopeutta. Siellä on lammikoitumista ja muut autoilijat voivat käyttäytyä ennakoimattomasti.”

Maltillinen ajonopeus auttaa, sillä silloin reiän tiessä voi havaita ajoissa ja ehtiä myös väistää.

Moni autoilija ajaa väistämättä reikiin ja osa rikkoo niissä autonsa renkaan tai vanteen.

Vaurioihin voi hakea ely-keskukselta korvausta. Rajalan mukaan korvaushakemuksia on jo tullut merkittävästi enemmän kuin tavallisena talvena.

Tilannetta pahentaa se, että korjaustöihin on nyt hankala ryhtyä.

”Kun vettä on satanut, reiät ovat täynnä vettä. Jokainen voi kuvitella, minkälaista on yrittää levittää paikka-ainetta reikään vesilätäkössä”, Rajala toteaa.

Sään kuivumista ei ole ihan heti odotettavissa, joten paikkaustöiden valmistumista saadaan odottaa. Paikkauspartiot jalkautuvat vain, jos aukko tiessä on suureksi vaaraksi liikenteelle.

Vaikka reikiä on moninkertaisesti tavanomaiseen talveen verrattuna, tilanne saattaa nopeasti helpottaa, kun korjaustöihin viimein päästään.

Talviaikaan reikiin tehdään väliaikainen kylmäpaikkaus, joka kesällä vaihtuu asfalttimassaan.

Määrärahoista reikien paikkaamisen ei pitäisi jäädä kiinni. Hallitus julkaisi vastikään korjausvelkapaketin, jossa teiden, rautateiden ja vesiväylien uudistamiseen on varattu 600 miljoonaa euroa.

”Jos tästä talvesta jotain positiivista hakee, se on tämä. Jo tänä kesänä meillä on enemmän rahaa käytettävissä tienpitoon”, Rajala iloitsee.

Maantieverkon uudelleen päällystämiseen kuluu vuodessa noin 125 miljoonaa euroa. Tästä päivittäisen liikenteen turvaavaan nopeaan paikkaustyöhön menee noin kymmenen miljoonaa euroa.

Teiden huono kunto on näkynyt puheluiden ruuhkana Liikenneviraston Tienkäyttäjän linja -palvelussa. Suomalaiset ovat ilmoittaneet epäkohdista ajoittain tuhannen puhelun päivätahtia, kun normaalisti linjalle soitetaan 50 kertaa päivässä.

Puheluista 90 prosenttia on tullut Rajalan arvion mukaan Etelä-Suomesta, jossa keli on koetellut pahimmin.

”Hyvä, että ihmiset ilmoittavat poikkeuksellisista havainnoistaan. Tieto välittyy suoraan urakoitsijalle, joka katsoo mihin toimenpiteisiin se ryhtyy”, Rajala sanoo.

Suurin huolenaihe ovat vilkasliikenteiset päätiet, erityisesti ykköstie. Reikäisiä ovat myös niin sanotun alemman kunnossapitoverkon tiet, joiden päällyste on heikompi.

Vaikka sulalla tiellä ajetaan nyt pitkään nastarenkailla, teiden kulumiseen ja reikiintymiseen sillä ei ole kovin suurta vaikutusta.

”Nykyään nastat ovat kevyempiä kuin ennen, samoin pääteiden päällysteet ovat parempia. Teiden kulumisen suurin aiheuttaja on liikenne ylipäätään ja eritoten raskas liikenne”, toteaa hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen Liikennevirastosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat