Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin pääjohtaja rikkoi lakia – professorit hämmästelevät tapaa, jolla käsitteli puolisonsa virkasuhdetta

Hallinto-oikeuden professorien mukaan Antti Hartikaisen olisi pitänyt poistua kokouksesta, jossa käsiteltiin hänen vaimonsa virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Hartikainen
Antti Hartikainen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on toiminut ilmeisesti hallintolain vastaisesti ollessaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsiteltiin myös hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin johtoryhmän kokouksessa 3. marraskuuta 2015 esillä oli Viinaralli-projektissa olevien määräaikaisten virkojen jatkaminen.

Alkoholin maahantuontia tehostetusti valvovassa projektissa on kymmenen määräaikaista virkaa. Yhtä niistä hoitaa pääjohtajan puoliso. Määräaikaisista virkasuhteista keskusteltaessa on mahdollista, että niitä ei jatketa.

Johtoryhmän pöytäkirjan mukaan Hartikainen jääväsi itsensä eikä osallistunut virkoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Hän ei kuitenkaan poistunut paikalta.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

”Esteellisyys merkitsee hallintolain mukaan myös, että esteellinen henkilö ei saa olla läsnä asiaa käsiteltäessä. Pelkkä jääväys ei siis riitä, vaan henkilön on myös siirryttävä toiseen tilaan käsittelyn ajaksi”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto- oikeuden professori Olli Mäenpää.

Samaa mieltä on Turun yliopiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla.

”Hallintolain mukaan on ilman muuta selvää, että päätöksenteosta ja asian käsittelystä itsensä jäävänneen täytyy poistua kokoustilasta”, Kulla sanoo.

Pääjohtaja Hartikaisen mukaan hän ei ehtinyt poistua huoneesta asian tultua esille. Hän kertoo sähköpostitse jäävänneensä itsensä varmuuden vuoksi asian käsittelystä.

”Asiakohdan tultua esille siitä vallitsi niin suuri yksimielisyys, että sijaiseni linjasi hyvin nopeasti, että johtoryhmä tukee tehtävien laittamista hakuun. Tilanne tuli eteen yllättäen kesken muiden asioiden käsittelyn ja eteni niin nopeasti, että en edes ehtinyt poistua huoneesta.”

Pöytäkirjan mukaan Hartikainen oli koko kokouksen ajan sen puheenjohtaja.

Perjantaina 5. helmikuuta laaditun nimitysmuistion mukaan yhteen määräaikaiseen virkasuhteeseen esitetään pääjohtajan puolisoa.

Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut marraskuussa pidetyn kokouksen tapahtumat oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Käsittely on vasta alkuvaiheessa.

Marraskuun tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun pääjohtaja Hartikaisen toimia puolisoonsa liittyen on selvitetty.

Valtiovarainministeriö asetti loppuvuonna 2014 selvitysryhmän, jonka yhtenä tehtävänä oli arvioida Hartikaisen toimintaa puolisonsa palkkaamisessa Tullin palvelukseen.

Selvitysryhmän selvityksen perusteella Hartikainen oli toimiessaan pääjohtajana osallistunut puolisonsa palkkaamiseen liittyvään keskusteluun 3. syyskuuta 2012 pidetyssä tilaisuudessa. Asiasta oli käyty tämän jälkeen myös sähköpostiviestintää.

Helsingin Sanomien hankkimassa puolison työhakemuksessa tämä kirjoittaa: ”Mieheni työskentelee Tullilaitoksen pääjohtajana ja on entinen Rajavartiolaitoksen eversti.”

Helmikuussa 2015 valmistuneen selvitysryhmän raportin mukaan Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevasta asiasta. Selvitysryhmä ei pitänyt pääjohtajan toimintaa hyväksyttävänä.

Selvitysryhmä käsitteli myös pääjohtajan julkisuudessa esittämää arvostelua alaistaan kohtaan. Valtiovarainministeriö antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen. Hän toimi moitittavasti arvostellessaan alaistaan julkisesti epäasiallisella tavalla.

Poliisi epäilee toisessa asiassa Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäily on osoittautumassa aiheettomaksi. Esitutkinta on yhä kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat