Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssakausi saattaa olla jo huipussaan

Väkeä sairastuu nyt etenkin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Influenssa kiertää nyt jo kaikkialla Suomessa.
Influenssa kiertää nyt jo kaikkialla Suomessa. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Fakta

Useita muitaviruksia liikkeellä

 Liikkeellä on influenssan lisäksi muitakin viruksia, jotka voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.

 Influenssan taudinkuva on selvästi rajumpi kuin adeno-, korona-, rino- ja RS-virusten aiheuttama. Kuume nousee korkealle, ja säryt voivat tuntua pahemmilta.

 Vain influenssalta voi suojautua rokotteella. Influenssarokotteita on otettu tänä talvena enemmän kuin yhtenäkään vuonna sikainfluenssapandemian jälkeen.

Talven influenssaepidemia saattaa olla lähellä huippuaan. Siltä näyttää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämien terveyskeskuskäyntien perusteella.

Käyntien syy on influenssan kaltainen sairaus. Niiden määrästä kertova käyrä ampaisi lähes pystysuoraan ylös tammikuussa, mutta alkoi tasoittua alkuviikolla.

Epidemia on edennyt nopeammin kuin monena aiempana vuotena, ja sen huipun ennakoitiin osuvan ennen koulujen hiihtolomia. Ensimmäiset koulut jäävät hiihtolomalle runsaan viikon kuluttua.

Käyntejä on myös kertynyt enemmän kuin aiempina vuosina. Seuranta alkoi kuuden vuoden takaisesta sikainfluenssapandemiasta.

Influenssaa on paljon lähes koko maassa. Tautitapauksia on erityisen runsaasti länsirannikolla eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä tauti on jyllännyt jo muutaman viikon.

Sen sijaan Itä-Suomessa ja Meri-Lapissa tilanne on normaali. Meri-Lapissa oli paljon influenssaa vuodenvaihteessa ja Itä-Suomessa tammikuussa.

Eniten ihmisiä on sairastuttanut niin Suomessa kuin koko Euroopassa influenssavirus A(H1N1), joka on aiheuttanut vakavia taudinkuvia etenkin nuorille ja muuten terveille aikuisille.

Virus on vienyt heitä sairaalaan ja etenkin tehohoitoon, Euroopan tartuntatautivirasto ECDC kertoo. Niin on käynyt myös Suomessa: tätä virusta on löytynyt lähes kaikilta Suomessa tehohoitoon joutuneilta 36 ihmiseltä.

Toinen liikkeellä oleva influenssavirus A(H3N2) ei ole aiheuttanut niin rajuja oireita. Sitä on myös todettu paljon vähemmän.

Myöhemmin keväällä ihmisiä sairastuttaa usein vielä B-virus. ECDC arvioi, että niin voi käydä tänä keväänäkin.

Talven influenssarokote antaa suojaa molempia liikkeellä olevia A-viruksia vastaan. Siinä on mukana myös yksi B-virus, mutta ECDC:n mukaan Euroopassa on liikkunut toista B-virusta. Siksi virasto ennakoi, että tämä virus voi jatkaa leviämistään myös keväällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat