Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmitysmuodoissa on eroja – HS esittelee eri muotojen hyviä ja huonoja puolia

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Omakotitaloon asennettu maalämpöpumppu.
Omakotitaloon asennettu maalämpöpumppu. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pelletti, eli kuiva puumassa, hake ja klapit ovat kotimaisia uusiutuvia energialähteitä. Niistä ei tule laskennallisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Pelletin avulla voidaan tuottaa korkea lämpötila, joten pelletti soveltuu hyvin patterilämmitystaloihin.

Puun hinta nousee maltillisesti, ja hinnassa on ollut vain vähän heilahtelua. Lämmitysmuoto vaatii jonkin verran työtä, sillä pellettiä pitää hankkia vähintään kerran vuodessa. Laitteisto tarvitsee säännöllistä huoltoa. Etenkin lämmityskaudella se pitää huoltaa jopa noin kerran kuukaudessa.

Myös tilantarve on huomioitava, sillä keskikokoinen pientalo tarvitsee kahdeksan kuution siilon säiliöksi. Pelletti voidaan varastoida myös vaikkapa maanalaiseen pellettisäiliöön.

Kaukolämmön investointikustannukset ovat verrattain edulliset. Laitteisto on helppohuoltoinen ja pitkäikäinen, sillä järjestelmän tekninen käyttöikä on 20 vuotta.

Petri Krook
Kaukolämpöputki lämmönjakohuoneessa.
Kaukolämpöputki lämmönjakohuoneessa.

Vesikiertoinen lämmönjako mahdollistaa lämmitysmuodon vaihtamisen.

Kaukolämmön hinta ei ole halvin mahdollinen, mutta sen hintakehitys on ollut maltillista. Kaukolämpöä ostava on yleensä riippuvainen yhdestä energiantoimittajasta.

Sähkö ja lämpö tuotetaan keskitetysti ja tehokkaasti isoissa laitoksissa. Tuotannossa käytettävä polttoaine vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen.

Maalämpö on suosituin uudisrakennusten lämmitysmuoto. Pumppu kerää maahan varastoitunutta auringonlämpöä. Järjestelmällä on korkeat alkuinvestointikustannukset, mutta sillä tuotettu lämpöenergia on edullista.

Vaihtoehto sopii varsinkin lattialämmitystaloihin, joiden verkostossa kulkee matalalämpöinen vesi. Maaperästä lämpöä ottavaa pumppua voidaan käyttää myös viilennykseen kesällä.

Järjestelmä on helppokäyttöinen, eikä se tarvitse paljon toimenpiteitä perushuoltojen lisäksi. Maalämpö ei sovi kaikille tiheästi asutuille alueille, sillä pumpun porakaivo ylettyy jopa 200 metrin syvyyteen.

Kaikki lämpöpumput tarvitsevat toimiakseen sähköä.

Muut lämpöpumput: Päälämmitysmuotona käytetään maalämpöpumpun lisäksi myös poistoilmalämpöpumppuja ja ilma-vesilämpöpumppuja.

Poistoilmalämpöpumppu tuottaa huoneiston poistoilmasta lämmityksen ja käyttöveden tarvitsemaa lämpöä, mutta hoitaa samalla ilmanvaihdon.

Se käyttää enemmän sähköä kuin maalämpöpumppu, mutta poistoilmalämpöpumpulla saadaan silti tuotettua jopa 60 prosenttia lämmitysenergiasta.

Ilma-vesilämpöpumppu taas tarvitsee aina ulkoyksikön. Käytettävästä laitteesta riippuen ulkoyksikkö voi sisältää kaikki tarvittavat komponentit tai sitten osa komponenteista on sijoitettu erilliseen sisäyksikköön. Järjestelmän lämmönlähteenä on ulkoilma, joten kovilla pakkasilla energian tuotto on vähäistä.

Ulkoyksikkö ei ole yleensä esteettinen ja se pitää jonkin verran ääntä. Sisäpuolella voidaan hyödyntää myös mahdollisesti vanhaa varaajaa.

Molemmat pumput ovat parhaimmillaan lattialämmitysjärjestelmissä.

Suoran sähkölämmityksen suosio on laskenut 1990-luvulta alkaen. Sen alkukustannukset ovat matalat, sillä yksi patteri maksaa alle pari sataa euroa. Suora sähkö on kallis vaihtoehto paljon sähköä kuluttavalle, mutta se voi sopia vähän sähköä kuluttavaan matalaenergiataloon.

Juha Metso
Monessa omakotitalossa on sähkölämmitys.
Monessa omakotitalossa on sähkölämmitys.

Suoran sähkölämmityksen rakennuksessa lämmitysmuodon vaihtaminen vaatii lämmönjakoverkoston uusinnan. Tämä voi vaikuttaa talon jälleenmyyntiarvoon.

Vesikiertoisessa sähkölämmityksessä lämmönjako on jo valmiiksi vesikiertoinen, joten energiamuodon vaihtaminen on halvempaa ja helpompaa. Lisäksi sitä voi olla mahdollista täydentää muilla lämmönlähteillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat