Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin apteekkiin murtauduttiin kuusi kertaa muutaman kuukauden aikana – sähköisen reseptin epäillään lisänneen lääkevarkauksia

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Apteekkari Sirpa Peura kiinnitti Malmin apteekin ikkunaan varoituksen, että PKV-lääkkeet ovat lukitussa pankkiholvissa.
Apteekkari Sirpa Peura kiinnitti Malmin apteekin ikkunaan varoituksen, että PKV-lääkkeet ovat lukitussa pankkiholvissa. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Ryöstäjät ovat pääosin nuoria miehiä

 Apteekkien ryöstäjät ovat poliisin tietojen mukaan pääosin 16–25-vuotiaita nuoria miehiä.

 Lähes kaikilla on taustalla pitkäaikainen lääkeriippuvuus ja päihteiden sekakäyttöä. He tekevät ryöstöt ja murrot hetken mielijohteesta.

 Osa apteekkimurtautujista on ammattirikollisia, jotka tekevät ryöstön tilauksesta tai saadakseen käteistä rahaa.

Kuusi murtoa muutaman kuukauden kuluessa. Niin on käynyt Malmin apteekille Helsingissä. Kolme murtoa tehtiin lokakuussa ja kolme joulukuussa.

”Apteekki toimi ennen torin toisella puolella. Kun aloitin täällä keväällä, halusin valoisat tilat”, apteekkari Sirpa Peura kertoo.

Entisen pankkikonttorin yksi seinä on käytännössä ikkunaa. Siitä tulee paljon valoa mutta myös murtautujia. Viimeksi niin kävi uudenvuodenaattona, kun ryöstöä suunnitelleet heittivät kivenmurikoita sisään ja tulivat itse perässä.

He kaatoivat tullessaan jääkaapin, joka lähetti tekstiviestin toimintahäiriöstä. Apteekkarin uudenvuodenaatto meni jälkien siivoamiseen.

Ikkunassa on nyt uudet lasit, mutta sirpaleita näkyy yhä ritilän alla.

Malmin apteekki ei ole poikkeus. Apteekkimurrot ja niiden yritykset lisääntyivät poliisin tietojen mukaan kolmanneksella 2010-luvulla.

Yli 110 apteekkia joutui vuonna 2014 murron, ryöstön tai niiden yrityksen kohteeksi, Apteekkariliiton tilasto osoittaa.

Rikosten lisääntymisen taustalla vaikuttaa lääkkeiden päihdekäyttö. Siitä on asiantuntijoiden mukaan tullut jo isompi ongelma kuin laittomien huumeiden käytöstä.

Riippuvuutta hoidetaan hankkimalla lääkkeitä katukaupasta tai varastamalla lähiomaisilta esimerkiksi isovanhemman vahvoja kipulääkkeitä tai lapsen ADHD-lääkkeitä.

Kun muut keinot on käytetty, lääkkeet yritetään viedä suoraan apteekista. Sähköinen lääkemääräys eli e-resepti näyttää jouduttaneen tätä. E-reseptiä ei voi väärentää, ja sen määräävä lääkäri näkee saajan aiemman lääkehistorian.

Moni terveyskeskus on myös tiukentanut rauhoittavien lääkkeiden määräämistä.

”Ryöstäjät haluavat tiettyjä nimikkeitä”, Peura sanoo. Ne ovat niin sanottuja PKV-lääkkeitä, jotka vaikuttavat pääasiassa keskushermostoon: vahvoja kipulääkkeitä, rauhoittavia tai ahdistusta lieventäviä lääkkeitä.

Apteekeilla pitää olla niitä varastossa, koska niitä ostetaankin paljon. Malmin apteekki siirsi PKV-lääkkeet entiseen pankkiholviin.

”En arvannut tullessani, miten isoon arvoon holvi nousee”, Peura huokaa.

Apteekki varoittaa Facebookissa ja verkossa, että lääkkeet ovat öisin lukkojen takana. Viesti saattoi mennä perille.

Tammikuussa sisään marssi kasvonsa peittänyt nuori mies, joka suuntasi suoraan lääkelaatikostolle, veti yhden laatikon auki, havaitsi sen tyhjäksi ja marssi saman tien ulos.

”Olemme varautuneet hyvin varkauksien varalta”, Peura kertoo.

”Hälyttimet on viritetty huippuunsa.”

Murtojen jälkeen hän tilasi ikkunoihin vielä alas laskettavat kalterit, vaikka piti sitä isona investointina. Kaltereita näkyy jo monissa apteekeissa.

”En haluaisi olla kuin vankilassa, eikä se ole asiakkaillekaan miellyttävä ympäristö”, Peura sanoo.

Hän on miettinyt myös muita suojautumiskeinoja, kuten lääkelaatikoston eteen laitettavia kaltereita ja sitä, pitäisikö illalla myydä lääkkeitä vain luukun kautta.

Viiden murron tekijät ovat karkuteillä. Uudenvuodenyönä ohikulkijat hälyttivät sen sijaan poliisit, jotka juoksivat varkaat kiinni.

He ovat alle 20-vuotiaita nuoria miehiä.

”Mietin, millainen elämä heillä on edessään”, Peura sanoo.

”He aiheuttivat yli 10 000 euron vahingon jääkaapille ja kalusteille. Korvausvaatimukset seuraavat heitä elämässä. Harmittaa heidänkin puolestaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat