Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo puolet uusista pientaloista lämpenee maalämmöllä – öljylämmittäjän kannattaa nyt lykätä remonttia

Suomessa on yli miljoona pientaloa, joista lähes puolet lämmitetään sähköllä.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Vantaan Sotungissa asuva Hans Helenius lämmittää taloaan öljyllä ja puilla. Hän on myös saanut tarjouksia maalämmöstä. ”Jos öljyn hinta olisi jatkuvasti ylöspäin, niin voisin siirtyä maalämpöön. Nykyhinnoilla se ei kannata”, Helenius sanoo.
Vantaan Sotungissa asuva Hans Helenius lämmittää taloaan öljyllä ja puilla. Hän on myös saanut tarjouksia maalämmöstä. ”Jos öljyn hinta olisi jatkuvasti ylöspäin, niin voisin siirtyä maalämpöön. Nykyhinnoilla se ei kannata”, Helenius sanoo. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Lämmönsäästövinkit

 Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Vedenlämmityksen osuus on viidennes. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen.

 Huonelämpötilan tulisi olla 20–22 astetta. Sitä kannattaa seurata mittarilla.

 Lämmityslaitteiden säännöllinen huolto tehostaa lämmitystä. Lisälämmittimet voivat lisätä huomattavasti energiankulutusta.

 Tuuleta ristivedolla äläkä päästä lämmintä ilmaa karkuun. Ikkunaa ei kannata jättää päiväksi raolleen.

 Seuraa energiankulutusta. Yllättävät piikit voivat kertoa järjestelmän vioista.

Useampaan kuin joka toiseen uuteen pientaloon valitaan päälämmitysmuodoksi maalämpöpumppu. Myös muiden lämpöpumppujen suosio on lisääntynyt. Noin 60 prosenttia uusista omakotitaloista on varustettu lämpöpumppujärjestelmällä.

”Maalämmön suosio näyttää jatkavan tasaista nousuaan. Se ei ole yllätys, vaan maalämmön suosion taustalla on niin ympäristöystävällisyys kuin helppokäyttöisyyskin”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta. Motiva on valtion omistama asiantuntijayritys.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan maalämpöpumppu asennettiin viime vuonna joka toiseen uuteen pientaloon. Lämpöpumput keräävät lämpöä maasta, ilmasta tai huoneen poistoilmasta, eli valtaosa lämmöstä on peräisin aurinkoenergiasta.

Korkeista investointikustannuksista huolimatta lämpöpumppujen tuottama lämpö on edullista, eivätkä sähkön hintakorotukset vaikuta laskuun paljon. Kaikki lämpöpumput tarvitsevat kuitenkin jonkin verran sähköä toimiakseen.

Suomessa on yli miljoona pientaloa, joista lähes puolet lämmitetään sähköllä. Sähköllä lämmitetään enää alle 20 prosenttia uusista taloista. Edulliset investointikustannukset houkuttelevat sähkölämmitykseen, mutta käyttösähkön hinta on korkea ja altis korotuksille.

”Jos uusi rakennus on tehty normirakennusmääräysten mukaisesti, suosittelen lämpöpumppua. Mutta etenkin jos omakotitalo on matalaenergia- tai jopa passiivienergiatalo, kannattaa vertailua tehdä kaikkien vaihtoehtojen välillä”, Heinaro sanoo.

Matalaenergiatalon energiankulutus on noin puolet tavallisen talon energiankulutuksesta. Passiivienergiatalo ei tarvitse periaatteessa lainkaan lämmitysenergiaa, mutta tähän ei Suomen ilmastossa vielä päästä.

Helsinkiläinen Mika Wettenhovi valitsi uuteen omakotitaloonsa suoran sähkölämmityksen. Syksyllä valmistuneen 176-neliöisen talon lämmityskulut ovat olleet kahden hengen taloudessa noin 60 euroa kuukaudessa. Hän valitsi tukilämmitysmuodoiksi ilmalämpöpumpun ja varaavan takan.

”Kovillakaan pakkasilla ei ole tarvinnut koskea termostaatteihin. Lämpötilavaihtelu on ollut niin pientä, ettei sitä havaitse”, Wettenhovi kiittelee.

Akseli Valmunen / HS
Mika Wettenhovilla on neljä kuukautta vanha omakotitalo, jossa on lämmitysmuotona on sähkö, ilmalämpöpumppu ja takka.
Mika Wettenhovilla on neljä kuukautta vanha omakotitalo, jossa on lämmitysmuotona on sähkö, ilmalämpöpumppu ja takka.

Hän on rakentanut jo neljä omakotitaloa ja havainnut, että eristyksien parantuessa paras lämmitysvaihtoehto on sähkö ilmalämpöpumpulla tuettuna. Toinen vaihtoehto päälämmitysmuodoksi voisi olla ilma-vesilämpöpumppu.

”Kalliimman maalämpöpumpun takaisinmaksuaika on uudiskohteissa todella pitkä. Investoinnin kuolettamisen jälkeen laitteilla on jo yleensä edessä kalliimpi huolto. Se ei ole oikein innostanut.”

Suoran sähkölämmityksen päivittäminen maalämmöllä toimivaksi voi olla vaikeaa.

Jos lämmönjaossa ei ole käytetty vesikiertoisia pattereita tai vesikiertoista lattialämmitystä, uuden järjestelmän rakentaminen voi vaatia rakennemuutoksia.

Omakotitalon muuttaminen esimerkiksi maalämmöllä lämmitettäväksi voi maksaa jopa 30 000 euroa.

Lämmitysmuodon muuttamisintoa laimensi valtion energiatuen loppuminen vuosikymmenen alkupuolella.

Noin 200 000 taloa lämmitetään yhä öljyllä. Öljylämmityksen osuus on laskemassa, kun vanhoista öljykattiloista luovutaan. Uusiin taloihin ei enää asenneta öljylämmitystä.

”Öljylämmityksestä on haluttu eroon, koska sillä on likainen maine ja se on ollut kallis lämmitysmuoto”, Heinaro sanoo.

Öljylämmittäjän kannattaa nyt kuitenkin harkita lämmitysremontin lykkäämistä, sillä öljynhinta on ennätysalhainen.

”Jos laitteilla on vielä paljon käyttöikää jäljellä, remontin sijaan voi olla järkevää pitää huolta olemassa olevasta öljyjärjestelmästä ja ostaa vaikka uusi poltin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkia remontteja ja niiden kannattavuuksia tulee tarkastella pitkällä aikavälillä.”

Öljyn hinnan aleneminen vaikutti jo viime vuonna lämpöpumppujen myyntiin. Lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan pumppujen myynti pieneni 17 prosenttia toissa vuodesta.

Noin 250 000 pientaloa lämmitetään puuenergialla eli esimerkiksi pelleteillä. Uusissa taloissa puun ja pelletin käyttö on vain muutaman prosentin luokkaa. Lämpöpumppujen suosio on nakertanut puuenergian suosiota.

Pelletin käyttö vaatii asukkaalta suunnitelmallisuutta ja hiukan enemmän vaivannäköä.

Pellettikattilaa pitää huoltaa useammin kuin muita lämmitysmuotoja, ja polttoainetta pitää hankkia vähintään vuosittain.

Päälämmitysjärjestelmän suunnittelu on aina syytä aloittaa asukkaiden tarpeet kartoittamalla.

Wettenhovi korostaa rakennussuunnittelun tärkeyttä. Nykyaikainen hyvin suunniteltu pientalo kuluttaa hyvin maltillisesti lämpöenergiaa.

”Mitä paremmin tilat ovat yhteydessä toisiinsa, sitä paremmin lämpö tasaantuu, eikä sisälle jää kylmiä nurkkia.”

Akseli Valmunen / HS
Mika Wettenhovilla on neljä kuukautta vanha omakotitalo, jossa on lämmitysmuotona on sähkö, ilmalämpöpumppu ja takka.
Mika Wettenhovilla on neljä kuukautta vanha omakotitalo, jossa on lämmitysmuotona on sähkö, ilmalämpöpumppu ja takka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat