Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Tolvanen Aarnio-käräjillä: Tietolähteiden nimistä ei puhuttu

Aarnion huumekäräjillä kuultiin todistajana hänen pitkäaikaista työtoveriaan kansanedustaja Kari Tolvasta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen (oik.) kätteli Jari Aarniota (vas.) Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.
Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen (oik.) kätteli Jari Aarniota (vas.) Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumekäräjillä kuultiin maanantaiaamuna Aarnion pitkäaikaista työtoveria, kansanedustaja Kari Tolvasta (kok). Tolvasella on siviilivirka Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön vetäjänä. Hän toimi yksikön johtajana kymmenen vuotta ennen kuin hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011.

Tolvasen oli nimennyt todistajaksi Aarnion lisäksi myös niin kutsuttu Malmin nainen.

Tolvanen kertoi olevansa Aarnion kanssa etupäässä työkaveri. ”Vapaa-ajalla nähtiin, jos oli joku yhteinen tilaisuus, yhteisen tutun syntymäpäivät tai seminaari. Oli hyvin harvinaista, että oltiin kaksin vapaa-ajalla tekemisissä”, Tolvanen sanoi. Tolvanen on aiemmin puolustanut Aarniota julkisuudessa esimerkiksi MTV:n Vinkkimiesten vaalitentissä ennen viime eduskuntavaaleja.

Tolvasta kuultiin useasta hajanaisesta teemasta. Osa kuulemisesta pidettiin suljetuin ovin.

Yksi teemoista liittyi poliisin tietolähdetoimintaan. Tolvasen mukaan tietolähteiden nimistä ei koskaan lähtökohtaisesti puhuttu, vaan puhuttiin siitä, kuinka luotettavaa tieto oli. Helsingin poliisissa tiedon luotettavuus jäi Tolvasen mukaan sen virkamiehen arvioitavaksi, joka tiedon oli ottanut vastaan.

”Olisi ollut hyvin amatöörimäistä kysyä, keneltä tieto on”, Tolvanen sanoi.

Tolvanen kertoi myös, ettei Helsingin poliisissa pidetty hänen tietojensa mukaan tiedottajista minkäänlaista tietolähderekisteriä siihen aikaan, kun hän oli siellä töissä. ”Siihen aikaan, kun olin poliisissa töissä, mikään laki tai määräys ei sitä velvoittanut”, Tolvanen sanoi.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö tosin huomautti, että sisäministeriö on antanut jo vuonna 2008 asetuksen tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja tietolähteiden rekisteröinnistä.

”Joo, jos se silloin on jo ollut voimassa, asiasta ei ole järjestetty koulutusta ja sitä ei ollut jalkautettu kentälle”, Tolvanen sanoi.

Tolvasen mukaan tietolähdetoiminta oli erityisen tärkeää huumepoliisissa, mutta myös väkivaltarikosyksiköllä oli omia tiedottajia.

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnasta on parhaillaan käynnissä erillinen rikostutkinta. Silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin poliisista vuonna 2013, kun ministerille selvisi, ettei Helsingin poliisilaitos ollut rekisteröinyt tietolähteitään.

Aarnion puolustus kysyi Tolvaselta myös Aarnion yhteyksistä liikemieheen, jolta Aarnio on kertonut saaneensa yli 400 000 euroa käteistä rahaa. Aarnion mukaan raha oli palkkio hänen turvallisuuskonsultointipalveluistaan, joita liikemies oli tarvinnut muun muassa kansainvälisten paritusbisnesten järjestämiseen. Tolvanen kertoi muistavansa keskustelun, jossa Aarnio oli kertonut jollain tavalla auttaneensa liikemiestä.

Kyseinen liikemies kytkeytyy myös prostituoituna työskennelleeseen niin kutsuttuun Saaraan, jonka kertomuksesta koko Aarnio-tutkinta lähti liikkeelle, sillä liikemies oli pitkään rahoittanut naisen elämää. Saara on kertonut, että hänen tietojensa mukaan Aarnio ja liikemies eivät edes tunteneet toisiaan.

Myös Tolvanen tuntee Saaran poliisitehtäviensä kautta. Aarnion puolustus kysyikin Tolvaselta useita kysymyksiä naisen luotettavuudesta. Tolvasen mielestä nainen on ailahtelevainen ja epäluotettava.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat