Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti nosti tänään kirjemaksuja – korotuspaineet jatkuvat vuosia

Sähköisen viestinnän lisääntyminen syö kirjemääriä

Kotimaa
 
Fakta

Myös ulkomaan kirjeiden maksut nousevat

 Ulkomaan ja kotimaan kirjelähetyksillä on jatkossa omat hinnat.

 Ulkomaan kirjelähetyksissä enintään 20 grammaa painavan kirjeen tai kortin maksu on jatkossa ykkösluokassa 1,30 euroa ja kakkosluokassa 1,20 euroa.

 Uusiin ulkomaanlähetysten hintoihin sopivat postimerkit julkaistaan helmikuun lopussa.

 Nyt kotimaan 1. luokan postimerkin hinta nousee kymmenen senttiä 1,20 euroon ja 2. luokan postimerkin hinta kymmenen senttiä 1,10 euroon.

Posti nosti tänään useimpia kirjemaksuja kymmenellä sentillä. Jatkossa esimerkiksi ensimmäisen luokan 50 gramman painoisen kirjeen lähettäminen maksaa 1,2 euroa. Osa pakettimaksuista nousee 20 senttiä.

Postimaksujen korotukset eivät jää tähän, vaan hinnankorotuspaineita on seuraavinakin vuosina. Korotusten taustalla on postilähetysten määrän voimakas väheneminen.

”Määrä on vähentynyt viime vuodet kiihtyvällä tahdilla. Viime vuonna kirjeitä lähetettiin lähes kahdeksan prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kun mietitään sitä, millä vauhdilla yritykset sähköistävät palveluiltaan, ei ole mitään syytä uskoa, että laskuvauhti hidastuisi” johtaja Ulla Seppälä Postista sanoo.

Posti on laskenut, että seuraavien viiden vuoden aikana kirjelähetysten väheneminen rokottaa Postin liikevaihdosta 200 miljoonaa euroa. Postilähetysten jakelumäärien vähentymisen taustalla on sähköisen viestinnän yleistyminen.

Tanskassa digitalisaatio on Suomea edellä. Euroopan digitaalisimmaksi nimetyn maan ykkösluokan kirjeiden maksut lähes kaksinkertaistettiin vuoden alussa.

”Tanskassa on vielä kovemmat korotuspaineet kuin Suomessa, sillä siellä kirjeiden jakelumäärä on laskenut vuodessa noin viidenneksen” Seppälä sanoo.

Ruotsissa kirjemaksut ovat hieman Suomea alhaisemmat. Tämä johtuu Seppälän mukaan suurelta osin siitä, että kirjevolyymin pudotus on ollut Ruotsissa paljon pienempää kuin Suomessa.

Sähköisen kaupankäynnin myötä kasvava pakettilähetysten määrä tuo markkinoille seuraavien viiden vuoden aikana sadan miljoonan euron kasvun. Posti pyrkii lisäksi saamaan lisätuloja uusista jakelumuodoista kuten esimerkiksi kauppakassipalvelusta.

Joulukorttien lähettäminen maksoi viime vuonna halvimmillaan 80 senttiä. Posti tarkastelee joulukortin maksua aikaisintaan toukokuussa.

Ykkösluokan postimerkki maksaa jatkossa 1,2 euroa ja kakkosluokan postimerkki 1,1 euroa. Aiemmin halvemmalla ostetut niin sanotut ikimerkit kelpaavat jatkossakin.

”Ikimerkkien myynnissä näkyy selvä piikki aina helmikuussa, jos postimaksuihin on tulossa hinnankorotus. Maaliskuussa on sitten hiljaisempaa”, Seppälä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat