Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenyhdistämisen tulorajoista syntyi poliittinen myrsky – tarkista laskurilla, saisitko tuotua perheesi Suomeen

Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät esitystä tulorajoista järjettömänä. Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää.

Kotimaa
 
Fakta

Perheen tuomiselle Suomeen asetetaan tulorajat

 Perheenyhdistämisiltä edellytettävä turvattu toimeentulo tarkoittaa riittävää palkkaa, yritystuloa, varallisuutta tai eläkettä.

 Maahanmuuttoviraston mukaan yhdeltä aikuiselta nettotulojen pitää olla vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Toinen aikuinen kasvattaa vaadittua summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava 400 eurolla.

 Kustannuksia korvaavat sosiaalietuudet, kuten lapsilisät, otetaan huomioon tuloina.

Hallituksen suunnitelma määrätä tuloraja perheenyhdistämisen edellytykseksi herättää kitkerää keskustelua.

Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää. Toisen hallituspuolueen, perussuomalaisten, riveissä puolestaan esitystä pidetään jopa liian löysänä.

Sisäministeriössä tehdyn lakiluonnoksen mukaan Suomesta turvapaikan saanut turvapaikanhakija tai kiintiöpakolainen ei voisi saada perheenjäsentään EU:n ulkopuolelta Suomeen, ellei hänellä ole tarpeeksi rahaa elättää perhettään.

Jos Suomeen yksin tullut mies haluaisi tuoda vaimonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitäisi olla esityksen mukaan 2 600 euron nettotulot.

Summa muodostuu Maahanmuuttoviraston mukaan seuraavasti: Yhden aikuisen nettotulojen pitäisi olla vähintään tuhat euroa nettotuloa kuukaudessa. Toinen aikuinen lisää summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava lapsi 400 eurolla.

Tarkoitus on estää toimeentulotukeen perustuva maassa oleskelu. Toimeentulovaatimuksella rohkaistaan maahanmuuttajia työllistymään, jotta vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään.

Toimeentulovaatimus koskisi myös Suomen kansalaisten perheenyhdistämistilanteita. Kysymys on yhdenvertaisuudesta sekä sosiaaliturvamenojen säästämisestä, lakiluonnoksessa perustellaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi Ylelle maanantaina, että tulorajan ei pitäisi koskea Suomen kansalaisia.

Satosen kommentti ei saanut vastakaikua hallituskumppaneilta, koska lakiluonnos on vasta lausunnolla. Asian kanssa ei hosuta, eivätkä Satosen kollegat keskustasta ja perussuomalaisista halunneet sanoa mielipidettään.

”Arvasin, että kun kuulin tästä, että keskustelua tulee”, keskustan ryhmänjohtaja Matti Vanhanen totesi. Hän sanoi, että on paras katsoa lausuntokierros loppuun ja puhua vasta sitten.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa piti välttämättömänä, että perheenyhdistämisen ehtoja pitää kiristää. Suomen kansalaisten tulorajakysymys on hänen mielestään ”hankala”.

Lakiesitys tulee aikanaan eduskunnan hallintovaliokuntaan. Sen puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps) sanoo ymmärtävänsä Satosen perustelut, mutta myös huolen siitä onko lakiesitys syrjivä. Perustuslakivaliokunta lopulta arvioi, voidaanko Suomen kansalaisia ja oleskeluluvan saaneita kohdella eri tavalla.

”Tiedän paineet perheenyhdistämisten suhteen, mutta kääntöpuoli on tämä tilanne, jossa ollaan. Kannatan kiristyksiä ulkomaalaislakeihin”, Mattila sanoo.

Perussuomalaisissa on sitäkin mielialaa, että lakiluonnos on liian löysä. Hallituksen esitys ei aseta perheenyhdistämisen edellytyksiksi esimerkiksi asumisaikarajoitusta Suomessa tai perheenkokoajalle alaikärajaa, jotka EU-direktiivi sallisi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan vaatimus nelihenkisen perheen 2 600 euron nettotuloista tarkoittaa noin 3 300 euron bruttotuloja. ”Valtaosa suomalaisista, jotka rakastuvat ulkomaalaiseen, eivät saisi tuotua puolisoaan eivätkä perhettään Suomeen”.

”Tämä esitys on käsittämättömän epäinhimillinen ja edustaa sellaista maailmankuvaa, johon en olisi uskonut keskustan ja kokoomuksen yhtyvän edes lain valmisteluvaiheessa”, Niinistö sanoi viikonloppuna.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää esitystä ”järjettömänä ja kohtuuttomana”. Hänen mielestään jo nykyisetkin tulorajat estävät keskipalkkaisen perheen muuttamisen Suomeen.

”Kun kotoutumisesta puhutaan, perhe on ensiarvoisen tärkeä. Ihan kummallista ajattelua, että maahanmuuttajat olisivat vain kuluerä.”

Arhinmäki uskoo, että toimeentulovaatimuksen kohdistuminen suomalaisiin on hallitukselta kiireessä tehty lipsahdus, josta hallitus vielä luopuu.

Amnesty on jo käynnistänyt nettiadressin sen puolesta, että perheenyhdistämisen ehtoja ei tiukenneta.

Tarkista laskurilla, saisitko tuotua oman perheesi Suomeen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat