Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympärivuorokautisten päivystys­pisteiden määrä vähenee – ”kootaan sinne, missä nykyiset keskus­sairaalat ovat”

Sote-uudistus kokoaa ympärivuorokautista päivystystä aiempaa harvempiin paikkoihin ensi vuoden alusta alkaen. Säästöjä odotetaan jo tältä vuodelta.

Kotimaa
 
Jarno Juuti
Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka.
Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka. Kuva: Jarno Juuti

Ympäri vuorokauden toimivia päivystyspisteitä on aiempaa harvemmassa ensi vuonna, jos sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat toteutuvat. Päivystysten keskittämistä koskeva lakiesitys aiotaan saada eduskuntaan toukokuussa, ja nyt on menossa alueellinen kuuleminen.

”Ympärivuorokautinen päivystys kootaan sinne, missä nykyiset keskussairaalat ovat”, kuvaili ministeriön johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kuulemistilaisuudessa Helsingissä maanantaina. Muutos on osa sote-uudistusta.

Päivystämään jäävät etenkin viisi yliopistollista keskussairaalaa sekä 7 keskussairaalaa, joita ei ole vielä nimetty. Niissä pitää olla ympärivuorokautinen valmius vähintään kymmenellä lääketieteen erikoisalalla kuten naistaudeissa tai lastentaudeissa, yliopistosairaalassa jopa 20 erikoisalalla.

Näiden laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköiden yhteyteen tulee myös sosiaali- ja kriisipäivystys, jossa on 2–3 työntekijä jatkuvasti vuorotyössä.

”Esille on noussut paljon piilossa ollutta hätää”, perustelee ministeriön hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila.

”Sosiaalipäivystys toimii kirjavasti. On hyviä ratkaisuja mutta myös huonoja. Osa on keskittynyt vain lastensuojeluun, vaikka vanhuksillekin voi tulla äkillistä apua vaativia ongelmia.”

Myös muut nykyiset keskussairaalat päivystävät ensi vuonna, mutta harvemmilla erikoisaloilla. Keskussairaaloiden toimintaa aiotaan muutenkin porrastaa:

”Meillä on keskussairaaloita, jotka tekevät neljä eturauhasen radikaalipoistoa vuodessa. Onko siinä järkeä”, kysyy ministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Uudistus aikoo keskittää vaativia leikkauksia vain muutamaan paikkaan ja velvoittaa kuntia lähettämään potilaansa niihin.

Aluesairaaloista taas suunnitellaan kuntouttavia lähisairaaloita, joissa ei enää päivystettäisi vuorokauden ympäri.

Uudistuksen toivotaan säästävän kuntien rahoja 50 miljoonaa euroa jo tänä vuonna, vaikka se tulee voimaan vasta ensi vuonna.

”Kenttä reagoi tuleviin uudistuksiin”, Keistinen perustelee.

”Keskittämisiä on jo menossa.”

Säästöä pitäisi syntyä ensi vuonna 70 ja seuraavana 100 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat