Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR laskee junalippujen hintoja neljänneksellä – halvempia lippuja voi ostaa heti

Opiskelijoiden ja eläkeläisten alennusprosentit pienenivät. Jo nelivuotias lapsi tarvitsee jatkossa junalipun.

Kotimaa
 
VR kertoi kotimaan kaukoliikenteen alennuksista
VR kertoi kotimaan kaukoliikenteen alennuksista
VR kertoi tiistaina, että junalippujen hinnat laskevat keskimäärin neljänneksellä. Alennukset riippuvat kuitenkin reitistä, eniten hinnat laskevat hiljaisimmilla vuoroilla. Toimittaja: Lasse Kerkelä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.

Kotimaan kaukoliikenteen junalippujen hinnat laskevat keskimäärin neljänneksellä, kertoo VR. Yhtiön mukaan hinnat laskevat pysyvästi ja hinnoittelua myös yksinkertaistetaan.

”Asiakkaamme kiittelevät junaa huolettomaksi, ekologiseksi ja mukavaksi matkustusmuodoksi, lippujen hinta on kuitenkin viime vuosina saanut moitteita. Matkamäärämme ovat nousussa edullisten kampanjalippujen myötä isoilla reiteillä ja nyt voimme laskea hintoja pysyvästi koko Suomessa”, matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo VR:n tiedotteessa.

Hintatason lasku riippuu myös reitistä. Jonkinlainen hinnanpudotus tapahtuu kuitenkin kaikilla reiteillä, VR lupaa.

VR:n mukaan mukaan aiempaa edullisempia junalippuja myydään myös sellaisille reittiväleille, joilla ei ole ollut aiemmin tarjolla kampanjahintoja. Uudet hinnat tulevat voimaan heti.

”Lippujen hinnat laskevat pysyvästi noin neljänneksellä. Alennukset koskevat koko maata, mutta alennus ei ole sama kaikilla reiteillä. Yhdelläkään reitillä hinta ei ole kuitenkaan nouse. Tavoittelemme uudistuksilla noin miljoonaa matkustaja lisää kotimaan juniin”, Romanainen sanoo.

Nykyisin VR:n kotimaan kaukoliikenteessä on vuosittain noin 12 miljoonaa matkustajaa.

VR kertoo yksinkertaistaneensa hinnoittelua karsimalla erilaisia lipputyyppejä. Tarjolla on säästölippu, joka on edullisin vaihtoehto ja jonka hinta on kaikille sama.

Säästölippuja on myynnissä kaikilla reiteillä, mutta lippuja myydään rajoitetusti junavuoroa kohden. Ruuhkajuniin on tarjolla vähemmän säästölippuja kuin vähemmän suosittuihin juniin.

Peruslipun hinta riippuu siitä, kuinka aikaisin sen ostaa. Kalleimpia ovat suosituimmat junavuorot. Opiskelija-, eläkeläis- ja lapsialennukset lasketaan peruslipun hinnasta.

Opiskelijoille myönnetään jatkossa 30 prosentin alennus lipun ostohetkellä tarjolla olevasta peruslipun hinnasta. VR:n mukaan myös opiskelijoiden junalipun euromääräinen hinta laskee, vaikka alennusprosentti pienenee jopa 55 prosentista.

Myös opiskelijalle on VR:n mukaan edullisinta ostaa säästölippu, jonka hinta on sama kaikille.

Eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat saavat jatkossa junalipuista 20 prosentin alennuksen. VR:n mukaan eläkeläislipun keskimääräinen hinta laskee alennusprosentin pienenemistä huolimatta – etenkin jos ostaa säästölipun.

VR on muuttanut myös lasten junalippujen ikärajoja. Lippu pitää ostaa jatkossa jo nelivuotiaalle lapselle. 4–16-vuotiaat lapset ja nuoret saavat lipuista 40 prosentin alennuksen.

Lisäksi VR on poistanut perhelipun, jolla lapsi matkusti aiemmin ilmaiseksi aikuisen seurassa.

Romanaisen mukaan alennusprosentteja mietittäessä VR selvitti tutkimuksella matkustajien mielipiteitä sopivasta hinnoittelusta. Hän kuitenkin myöntää, että alennusten jälkeenkään VR:n ei tule olemaan edullisin joukkoliikennemuoto.

”Juna ei ole joukkoliikenteen edullisin muoto, mutta junalla on muita vahvuuksia, kuten miellyttävä matkustaminen ja esimerkiksi ravintolavaunu”, Romanainen sanoo.

VR:n mukaan makuu- ja autopaikkojen suhteen hinnanalennukset ovat vähäisiä, tai niitä ole ollenkaan.

VR piti tänään uutta hintapolitiikkaansa koskevan tiedotustilaisuutta Helsingin rautatieasemalla. Helsingin Sanomat näytti tilaisuuden suorana HSTV:ssä.

Vaikka VR:llä on matkustajajunaliikenteessä monopoli, se on tehnyt viime aikoina tappiota. Syynä on kilpailun lisääntyminen, johon VR ei ole kyennyt vastaamaan.

Yhtiö kävi viime vuonna läpi rankan saneerauksen varmistaakseen tulevaisuutensa.

VR laski jo loppuvuodesta joidenkin Etelä-Suomen lähiliikenteen junien hintoja. Se ilmoitti aiemmin syksyllä alentavansa matkalippujen hintoja pysyvästi myös kaukoliikenteessä.

Kesäisten alennuskampanjoidensa myötä VR havaitsi, että esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä matkustajamäärät nousivat 40 prosenttia, kun keskihintaa laskettiin 30 prosenttia.

”Tavoitteemme on laskea junalippujen hintoja pysyvästi. Emme voi jatkaa vanhalla hintatasolla”, VR-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro totesi HS:lle tuolloin.

VR:n saamat tuet valtiolta ovat pienentyneet. Yhtiö vähensi viime vuonna radikaalisti myös juna-asemien lipputoimistojen määrää.

Timo Jaakonaho / Lehtikuva
VR:n kaukojuna ohittaa Puistolan aseman Helsingissä tammikuussa 2014.
VR:n kaukojuna ohittaa Puistolan aseman Helsingissä tammikuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat