Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinolan lintutarhassa hoivataan siipirikkoja lentokuntoon

Lintuhoitolan potilasjoukko kertoo aina talven säätilanteesta ja ihmisen toiminnan tuhoisuudesta siivekkäille.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Lintutarhan hoitaja Olli Vuori pitelee sylissään kalasääkseä, joka oli jäänyt pesän pahnanpohjimmaiseksi. Ruuan puutteen vuoksi sen siipisulat eivät päässeet kehittymään.
Lintutarhan hoitaja Olli Vuori pitelee sylissään kalasääkseä, joka oli jäänyt pesän pahnanpohjimmaiseksi. Ruuan puutteen vuoksi sen siipisulat eivät päässeet kehittymään. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Mitä pitää tehdä loukkaantuneelle linnulle?

 Jos törmää autolla lintuun, eläinsuojelulain mukaan on tarkastettava kuinka eläimelle kävi ja tarvittaessa, jos se ei pysty liikkumaan, lopettaa se.

 Haavoittuneesta tai esimerkiksi jäiden vuoksi ahdinkoon joutuneesta joutsenesta voi tehdä ilmoituksen yleiseen hätänumeroon 112.

 Pöllöä tai petolintua ei pidä ottaa kiinni käsiin, sillä puolustautuakseen ne kynsivät ankarasti. Linnun voi ottaa kiinni heittämällä sen päälle peiton, takin tai pyyhkeen.

 Hansikkaat käsissä linnun jalat voi yrittää saada haltuun ja varoa päästämästä lintua lähelle kasvoja, ettei se pääse nokkimaan.

 Petolintu haroo aina eteenpäin. Sen voi saada esimerkiksi pahvilaatikkoon painamalla selästä maahan ja työntämällä pyrstön alta takaapäin.

Heinola

Maakotkanpoikasta oli ammuttu haulikolla. Se tuotiin Kajaanin pohjoispuolelta lintuhoitolaan Heinolaan. Maaliskuussa sitä koelennätetään ja katsotaan, joko se pärjäisi luonnossa.

”Jos lentäminen ei onnistu, siltä leikataan haulit pois. Mutta se on iso ja riskialtis operaatio”, kertoo Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Heinolan lintutarhan tarkoitus on hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa ne takaisin luontoon. Sen omistaa Heinolan kaupunki.

Tarhalle tulee vuosittain hoitoon noin 200–250 lintua. Niistä noin joka kolmas tai neljäs pystytään vapauttamaan luontoon. Osa ei enää pärjää luonnossa ja jää hoitoon loppuiäksi.

Lintutarha on kamppaillut lopettamisen partaalla useina vuosina. Tilanne muuttui yllättäen viime vuonna, kun hämeenlinnalainen pariskunta testamenttasi omaisuutensa lintutarhalle.

Satojentuhansien eurojen lahjoitusvarat on suunnitteilla käyttää uuden ja ajanmukaisen lintuhoitolan rakentamiseen.

Hauleista siipeensä saanut maakotka istuu enimmäkseen koppinsa korkealla orrella katsellen ikkunasta ulkona taapertavia sorsia. Kopin lattialla odottaa valmiina ilveksen tappama jänispaisti. Se on tuotu Heinolan läheltä.

Maakotkan naapurihäkissä päivystää Siilinjärveltä tuotu sääksi. Se oli jäänyt pesän pahnanpohjimmaiseksi ja ruuan puutteen vuoksi sen siipisulat eivät ole päässeet kehittymään.

”Se ei päässyt kunnolla lentämään. Kalastajat ruokkivat sitä ja rengastajat ottivat kiinni ja toivat tänne. Nyt me ruokitaan sitä ja seurataan, kasvavatko sulat ensi kesäksi.”

Lintujen kuljettaminen Heinolaan hoituu vuosien mittaan syntyneen verkoston kautta.

Päijät-Hämeessä poliisitkin osallistuvat joskus kuljetuksiin.

Lintuhoitolan tämän hetken potilaista pienin on Nastolasta omakotitalon pihasta tuotu västäräkki. Jostain syystä se ei ollut lähtenyt muutolle silloin kun aika oli.

”Rouva ruokki sitä pakkaspäivinä jauhelihalla ja lintu tuli joka päivä syömään. Nyt se viettää talvea tuolla harmaasiepon kanssa. Niille syötetään muurahaisenmunia ja jauhotoukkia.”

Vesilintutilanne oli tänä talvena erikoinen, kertoo Vuori. Joutsenia oli Suomessa vielä tuhatmäärin, kun kovat pakkaset tulivat ja järvet jäätyivät nopeasti.

Terveet linnut jatkoivat matkaa, mutta huonokuntoiset tai loukkaantuneet olivat pulassa, kun isot järvet jäätyivät kolmenkymmenen asteen pakkasissa.

Lauri Rotko
Lintutarhan hoitaja Olli Vuori tuo ruokaa jäihin Joutsassa ja Savonlinnassa jääneille laulujoutsenille. Joutsenet yritetään vapauttaa, kun jäät sulavat.
Lintutarhan hoitaja Olli Vuori tuo ruokaa jäihin Joutsassa ja Savonlinnassa jääneille laulujoutsenille. Joutsenet yritetään vapauttaa, kun jäät sulavat.

Heinolan lintuhoitolaan tuli viikossa kolmetoista joutsenta. Tilat kävivät ahtaiksi. Kolme joutsenista lopetettiin heikon kunnon vuoksi, osa vapautettiin Kymijoelle ja loput odottavat kevättä, kun rehevät järvenlahdet vapautuvat.

Yleensä vastaava tilanne on tullut eteen joulukuussa, mutta nyt piikki siirtyi kuukaudella eteenpäin.

Harvinaisempiin lintuhoitolan potilaisiin kuuluu kaakkuri. Se löytyi metsätieltä ojan penkalta Mikkelistä.

Kaakkurin jalat ovat niin takana, ettei se pysty maalla kävelemään. Se on sopeutunut vain vesielämään.

Lintutarhalla kaakkuri uiskentelee ammeessa ja syö kalaa. Sitä suihkutetaan ja uitetaan päivittäin, jotta se pitää huolen höyhenpeitteestään talven yli.

Sen sijaan lintutarhan papukaijatalon asukit ovat päätyneet Heinolaan pitovaikeuksien vuoksi. Vuoren mukaan allergia mainitaan usein syyksi, mutta todellisuudessa omistajat kyllästyvät äänekkäisiin lemmikkeihin, jotka aloittavat metelin aamulla auringon noustessa.

Isot papukaijat, kuten arat, ovat myös hyvin pitkäikäisiä ja voivat elää jopa kahdeksankymppisiksi.

Yksi näistä ikimuistoisista Heinolan lintutarhan papukaijoista oli harmaapapukaija Paco. Se kuoli noin viisissäkymmenissä kaksi vuotta sitten. Kaupunkilaiset toivat muistokynttilöitä Pacon häkin eteen viikkokausia sen kuoleman jälkeen.

Se oli julkkis ja monen ihmisen säännöllinen juttukaveri. Se osasi sanoa esimerkiksi ”terve” ja ”mennäänkö saunaan”.

Lauri Rotko
Kaksitoistavuotias Sinikelta-ara Camu on yksi lintutarhan papukaija-asukeista.
Kaksitoistavuotias Sinikelta-ara Camu on yksi lintutarhan papukaija-asukeista.

”Papukaijojen luottamuksen voittaa vain olemalla mahdollisimman paljon niiden läheisyydessä. Aina kun ehdin, istun niiden lähellä ja annan niiden tottua minuun. Odotan että lintu tulee itse minun luokse”, Vuori kertoo.

Sen sijaan luonnonvaraisia lintuja ei totuteta ihmisten seuraan, jotta ne pärjäisivät vapauttamisen jälkeen luonnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat